Lokalne novice

Poudarki

  • Obnova dela Ceste krških žrtev, Dalmatinove ulice in Zatona naj bi stala skoraj 7 mio. evrov
Zaradi obnove je za ves promet že zaprt del mesta. Foto: Goran Rovan
Nekateri deli ulic bodo za promet zaprti kar dve leti. Foto: Goran Rovan
VIDEO
Krško prenavlja mestno jedro

Dodaj v

Obnova krškega mestnega jedra razburja

Obnovitvena dela bodo trajala kar dve leti
16. julij 2013 ob 14:43
Krško - MMC RTV SLO

V Krškem so na začetku julija začeli prvo fazo obnove mestnega jedra, obnovo dela Ceste krških žrtev od fakultete za logistiko in energetiko do občine.

Zdaj svoje delo na tem odseku opravljajo arheologi, nato ga bodo še gradbinci. Čeprav obnovo pozdravljajo, pa se krajani in obiskovalci nad njo razburjajo.

V tem delu starega mestnega jedra je namreč več državnih ustanov, od občine, sodišča in pošte do centra za socialno delo, Regijske razvojne agencije Posavje in obeh fakultet. Poleg tega pa je tu še nekaj trgovskih in drugih lokalov, poslovnih prostorov, da številnih stanovanj niti ne omenjamo. In vsem tem uporabnikom še štirinajst dni po začetku del ni jasno, koliko časa bo ta obnova, ki ji sicer ne nasprotujejo, potekala in kaj bodo sploh obnavljali.

Lastniki in najemniki lokalov se pritožujejo, da njihove stranke ne morejo do njih, saj ni nikjer označeno, kako priti do sodišča, kaj šele do drugih poslovnih in drugih prostorov. Zato se bojijo, da bodo imeli precejšen izpad dohodka. Tudi sami imajo dohod otežen, nekateri celo onemogočen. Pritožujejo se nad prahom in hrupom, ki je že zdaj moteč, čeprav se gradbena dela pravzaprav še niso začela. Seveda pa je celotna ulica prekopana, hoja po njej pa prepovedana in nemogoča. Stari del mesta je zaprt tudi za tovornjake in avtobuse.

Krajanom ni jasno, kako bo z odvozom odpadkov, dostavo in podobnimi zadevami. Niti ne vedo, kje po novem stojijo avtobusi, saj je prometni režim spremenjen. Tako je cesta od Hočevarjevega trga do občine zdaj enosmerna v drugo smer kot do zdaj, kar številni spregledajo in nehote povzročajo zmedo. Krajani tudi opozarjajo, da ni nikjer nobene table, kdo dela izvaja in kdo je zanje odgovoren, kaj šele, da bi kdo stanovalcem in poslovnežem povedal, kako bodo živeli prihodnje dve leti. Tako dolgo naj bi namreč trajala celotna obnova mestnega jedra.

Obnova bo potekala postopoma
Seveda bo obnova potekala postopoma, na treh odsekih. Tako bodo obnovljeni Cesta krških žrtev, Dalmatinova ulica, pa tudi del Krškega, imenovan Zaton. Ljudje se tudi sprašujejo, zakaj so potrebna arheološka izkopavanja, saj so pred nekaj leti obnavljali kanalizacijski sistem, pred časom so gradili tudi kabelsko in optično omrežje ter postavili svetilke javne razsvetljave. Domačini pravijo, da so mestno jedro v zadnjih desetih letih obnavljali že trikrat in ga temeljito prekopali, tudi več metrov globoko.

O vsem tem bodo krajani lahko izvedeli več na predstavitvi, ki jo bo pripravila občinska uprava v sredo, 17. julija, ob 19.30 uri v sejni sobi A Občine Krško. Tako bo le pojasnjen nov prometni režim, predstavljene bodo tudi obnova in njen časovni potek, vsebina različnih etap obnove ter spremenjena prometna ureditev, ki bo veljala med gradnjo. Na predstavitvi bodo spregovorili tudi o arheoloških najdbah, ki so jih do zdaj odkrili na tem območju.

Obnova starega mestnega jedra, ki obsega celovito prenovo Dalmatinove ulice in Ceste krških žrtev ter ureditev Zatona, bo stala slabih sedem milijonov evrov. 3,1 milijona evrov je vreden projekt urejanja Zatona, CKŽ-ja in Dalmatinove ulice. Zanj je krška občina pridobila 1,8 milijona evrov evropskih sredstev. Gre predvsem za sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj. 750 tisoč evrov bo za ta dela prispevala država, preostanek pa občinski proračun. Krška občina bo na vstopu v staro mestno jedro dodatno in v celoti financirala še izgradnjo garažne hiše s 85 parkirnimi mesti, ki bo stala 530 tisoč evrov. Poplavnovarovalne ureditve, ki jih bo izvedlo javno podjetje Infra, pa bodo financirane v sklopu izgradnje HE-ja Krško. Stale bodo okoli tri milijone evrov.

Za MMC Goran Rovan

Prijavi napako
Komentarji
frlekin
# 16.07.2013 ob 18:37
prekopano ni samo 20 let nazaj bilo, vsake par let je prekopano. kaj majo za urejat tak ni nobenmu jasno, samo da bo pač nekdo spet denar v žep pospravil.
deltamix
# 16.07.2013 ob 18:00
Me zanima, kaj bodo tam pri občini našli arheologi, glede na to, da je bilo že vse prekopano 20 let nazaj 4 metre globoko...
Farmergirl
# 16.07.2013 ob 22:55
21 fotk pa nikjer nobenega delavca
radioaktiven.si
# 16.07.2013 ob 18:24
Arheologi so v Krškem pri gradbenih projektih izključno za imidz.

Le primer je originalna rimska pot, ki so jo razkrili ob izdelovanju bazena za HE Krško.

Najprej so poklicali arheologe, vse skupaj poslikali, poklicali župana, da je z ekipo malce poparadiral po rimski cestici, v posavski obzornik pa so pripisali, da vprasanje koliko bo pot vidna zaradi "višje gladine vode".

Sedaj pa že 3 mesece to isto rimsko pot uporabljajo kot temelj na katerega sipajo kamne in beton za utrjevanje ceste mimo Gunt, v resnici pa finalizirajo izdelavo akumulacijskega bazena, za katerega so se pred kratkim hvalili, da so prisparali 10 milijonov; bo pa čudežno cesta 10 mio drazja verjetno.
Belphegor
# 17.07.2013 ob 10:40
muti se na veliko spet pri nas
prej več kot 10 let bogovič in njegova mafija
zdaj pa očitno bogovičeva lutka stanko kar lepo naprej...
frozen pingvin
# 17.07.2013 ob 10:07
......spet bodo kanale naredili na 20 m, ki bodo raztreščeni po celotnem cestišču....
tutankamon
# 17.07.2013 ob 21:35
stari del krškega je kot vukovar 1991 :)))
Arnolfus
# 16.07.2013 ob 20:33
Krajnci, ko Krajnci. :)
bo7ksar
# 16.07.2013 ob 19:24
Na zadnji sliki: so pustili samo invazivno rastlino!
pikam_dopust
# 18.07.2013 ob 08:03
@Bo7ksar

Katera rastlina pa je to?
valcek2010
# 17.07.2013 ob 11:16
korupcija

kolali so globo na računu, na cestah ne , joj kak to ne vidite slepci
Kazalo