Zaradi obnove je za ves promet že zaprt del mesta. Foto: Goran Rovan
Zaradi obnove je za ves promet že zaprt del mesta. Foto: Goran Rovan
Nekateri deli ulic bodo za promet zaprti kar dve leti. Foto: Goran Rovan
Krško prenavlja mestno jedro

Zdaj svoje delo na tem odseku opravljajo arheologi, nato ga bodo še gradbinci. Čeprav obnovo pozdravljajo, pa se krajani in obiskovalci nad njo razburjajo.

V tem delu starega mestnega jedra je namreč več državnih ustanov, od občine, sodišča in pošte do centra za socialno delo, Regijske razvojne agencije Posavje in obeh fakultet. Poleg tega pa je tu še nekaj trgovskih in drugih lokalov, poslovnih prostorov, da številnih stanovanj niti ne omenjamo. In vsem tem uporabnikom še štirinajst dni po začetku del ni jasno, koliko časa bo ta obnova, ki ji sicer ne nasprotujejo, potekala in kaj bodo sploh obnavljali.

Lastniki in najemniki lokalov se pritožujejo, da njihove stranke ne morejo do njih, saj ni nikjer označeno, kako priti do sodišča, kaj šele do drugih poslovnih in drugih prostorov. Zato se bojijo, da bodo imeli precejšen izpad dohodka. Tudi sami imajo dohod otežen, nekateri celo onemogočen. Pritožujejo se nad prahom in hrupom, ki je že zdaj moteč, čeprav se gradbena dela pravzaprav še niso začela. Seveda pa je celotna ulica prekopana, hoja po njej pa prepovedana in nemogoča. Stari del mesta je zaprt tudi za tovornjake in avtobuse.

Krajanom ni jasno, kako bo z odvozom odpadkov, dostavo in podobnimi zadevami. Niti ne vedo, kje po novem stojijo avtobusi, saj je prometni režim spremenjen. Tako je cesta od Hočevarjevega trga do občine zdaj enosmerna v drugo smer kot do zdaj, kar številni spregledajo in nehote povzročajo zmedo. Krajani tudi opozarjajo, da ni nikjer nobene table, kdo dela izvaja in kdo je zanje odgovoren, kaj šele, da bi kdo stanovalcem in poslovnežem povedal, kako bodo živeli prihodnje dve leti. Tako dolgo naj bi namreč trajala celotna obnova mestnega jedra.

Obnova bo potekala postopoma
Seveda bo obnova potekala postopoma, na treh odsekih. Tako bodo obnovljeni Cesta krških žrtev, Dalmatinova ulica, pa tudi del Krškega, imenovan Zaton. Ljudje se tudi sprašujejo, zakaj so potrebna arheološka izkopavanja, saj so pred nekaj leti obnavljali kanalizacijski sistem, pred časom so gradili tudi kabelsko in optično omrežje ter postavili svetilke javne razsvetljave. Domačini pravijo, da so mestno jedro v zadnjih desetih letih obnavljali že trikrat in ga temeljito prekopali, tudi več metrov globoko.

O vsem tem bodo krajani lahko izvedeli več na predstavitvi, ki jo bo pripravila občinska uprava v sredo, 17. julija, ob 19.30 uri v sejni sobi A Občine Krško. Tako bo le pojasnjen nov prometni režim, predstavljene bodo tudi obnova in njen časovni potek, vsebina različnih etap obnove ter spremenjena prometna ureditev, ki bo veljala med gradnjo. Na predstavitvi bodo spregovorili tudi o arheoloških najdbah, ki so jih do zdaj odkrili na tem območju.

Obnova starega mestnega jedra, ki obsega celovito prenovo Dalmatinove ulice in Ceste krških žrtev ter ureditev Zatona, bo stala slabih sedem milijonov evrov. 3,1 milijona evrov je vreden projekt urejanja Zatona, CKŽ-ja in Dalmatinove ulice. Zanj je krška občina pridobila 1,8 milijona evrov evropskih sredstev. Gre predvsem za sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj. 750 tisoč evrov bo za ta dela prispevala država, preostanek pa občinski proračun. Krška občina bo na vstopu v staro mestno jedro dodatno in v celoti financirala še izgradnjo garažne hiše s 85 parkirnimi mesti, ki bo stala 530 tisoč evrov. Poplavnovarovalne ureditve, ki jih bo izvedlo javno podjetje Infra, pa bodo financirane v sklopu izgradnje HE-ja Krško. Stale bodo okoli tri milijone evrov.

Za MMC Goran Rovan

Krško prenavlja mestno jedro