Vrednost celotne ureditve tega dela Fornač je ocenjena na 690.000 evrov. Foto: Občina Piran
Vrednost celotne ureditve tega dela Fornač je ocenjena na 690.000 evrov. Foto: Občina Piran

Lansko jesen je močno neurje namreč poškodovalo obalni pas ob Fornačah in tudi spodkopalo del parkirišča. Občina Piran se je zato odločila za celostno ureditev tega območja.

V prvi fazi bodo izvedeni posegi za zaščito obale. Predvidena je še ureditev promenade z zelenim senčnim pasom ter betonsko ploščadjo z dostopom do morja, ki bo urejen tudi za gibalno ovirane. Neposredni stik z morjem bo prodnat, je pojasnila vodja investicij, Karmen Pines. "To pomeni, da poleg same zaščite obale pred morsko erozijo, nameravamo tudi urediti in podaljšati promenado proti Bernardinu ter zagotoviti dodatne površine, namenjene krajanom in obiskovalcem, s katerimi bi ljudem približali morje," je dejala.

Ureditev kolesarske povezave med Bernardinom in Piranom načrtujejo v drugi fazi. Prenovljen obalni pas naj bi bil nared do začetka glavne turistične sezone prihodnje leto. "Sama ureditev ne bo bistveno vplivala na sedanjo uporabo površine. Več površine samo namenjano pešcem. Nekoliko pa se zmanjšuje površina namenjena parkiranju. Nekaj malega. Težko bi zdaj povedala točne številke," je dejala Pinesova.

Vrednost celotne ureditve tega dela Fornač je ocenjena na 690.000 evrov. Projekt je v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, pričakujejo ga do konca avgusta. Razpis za izvajalca del bodo objavili predvidoma v začetku naslednjega leta.

Mateja Brežan, Radio Koper