Pripravljalni vrtec v romskem naselju Kerinov Grm je zdaj deležen več kritik. Foto: Goran Rovan
Pripravljalni vrtec v romskem naselju Kerinov Grm je zdaj deležen več kritik. Foto: Goran Rovan
Vrtec in zaposleni v njem gredo v nos predvsem Damjanu in Darku Brajdiču. Foto: Goran Rovan
Na Centru za šolske in obšolske dejavnosti so prepričani, da so vse obtožbe neupravičene. Foto: Goran Rovan
Očitki o romskem vrtcu

V aprilu 2011 je v romskem naselju Kerinov Grm začel delovati pripravljalni vrtec, ki je namenjen pripravi otrok, starih od dveh do štirih let za integracijo v redne oddelke vrtca, ki deluje pri Osnovni šoli Leskovec pri Krškem. Projekt je nastal na tej osnovni šoli v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport s pomočjo sredstev Evropskega socialnega sklada in je stal 320 tisoč evrov. Evropski socialni sklad zdaj financira tudi nadaljnjo dejavnost tega vrtca pod okriljem projekta Skupaj do znanja, katerega nosilec je Center šolskih in obšolskih dejavnosti.

Ob tem pa gre nekaterim Romom očitno v nos, da so nekateri skozi ta projekt našli začasno zaposlitev vrtcu, za katero so tudi plačani in jih tudi obtožujejo, da celo odnašajo hrano, ki je namenjena otrokom, domov. Darko Brajdič, ki živi ob vrtcu, zatrjuje, da v pripravljalnem vrtcu naročajo več kosil, kot je otrok v vrtcu, in dodaja: "V vrtec vozijo hrano iz Osnovne šole Leskovec, in to vedno več, kot je otrok v vrtcu. Mislim, da je danes le šest otrok v vrtcu, spet pa so pripeljali še enkrat toliko kosil. Mislim, da to ni pravilno, saj potem to hrano zaposleni odnašajo domov, namesto da bi jo dali otrokom. In če ostane, bi jo po mojem mnenju po pravilih morali odpeljati nazaj v šolo."

Zoran Ogrizek, vodja projekta Skupaj do znanja s Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, te obtožbe odločno zavrača, hkrati pa priznava: "Res je, da naročamo kakšen obrok več, kot je otrok, saj moramo to narediti zjutraj, to pa zaradi tega, ker nikoli ni zagotovo, koliko otrok bo v tistem trenutku, ko kosilo pride, v vrtcu. V nobenem primeru pa ne gre tukaj za kakršno koli odnašanje te hrane, kaj šele, da te ne bi dali otrokom in da so ti lačni."

Njemu pritrjujejo tudi vsi zaposleni v tem vrtcu. Trenutno so to trije s polnim in dva s polovičnim delovnim časom. In očitno tudi to, da so nekateri Romi dobili začasno zaposlitev v pripravljalnem vrtcu prek projekta Skupaj do znanja, ki se izteče avgusta prihodnje leto, nekaterim ni všeč.

Najglasnejši je Damjan Brajdič, ki o teh zaposlitvah pravi: "Tam so zaposleni tudi naši Romi, en hišnik, ena čistilka, ena je učiteljica in tam dobijo za to denar, dobijo vse, ne delajo pa nič. Jaz pa imam enega zaposlenega prek javnih del prek svojega nogometnega društva, ki okrog po naselju čisti, odnaša smeti, ceste pometa, igrišče in sploh nam vse ureja. To res ni pošteno."

Ogrizek pa mu odgovarja: "V vrtcu je toliko zaposlenih, kolikor jih mora biti, da lahko tak program pripravljalnega vrtca izvajajo. Vse to financira Evropski socialni sklad in to bo trajalo samo do konca avgusta 2015. Smo pa začeli v tem projektu zdaj izvajati še dodatne dejavnosti, kot so obšolske dejavnosti, v kratkem bomo uvedli še učno pomoč in podobno. Zaposleni delajo še več, kot je potrebno, tako so uredili tudi vrt pred vrtcem, izdelali lesene klopi in še marsikaj uporabnega."

Ogrizek je prepričan, da so očitki, ki jih širi Damjan Brajdič, neupravičeni. Tisti, ki zadeve dobro poznajo, pa zatrjujejo, da se za temi očitki skrivajo tudi osebni interesi in zamere.

Za MMC Goran Rovan

Očitki o romskem vrtcu