Foto: MMC RTV SLO/Mateja MH
Foto: MMC RTV SLO/Mateja MH

Agencija za okolje je za monitoring tal in voda po poplavah, ki so državo prizadele v začetku avgusta, določila 21 merilnih mest v porečjih rek Sore, Pšate, Kamniške Bistrice, Gradaščice, Save, Savinje, Drave, Mure in Meže. V odvzetih vzorcih bodo iskali vsebnosti kovin in mineralnih olj. Z vzorčenjem so sicer že začeli.

Pri izboru merilnih mest so na Arsu upoštevali več kriterijev, med njimi območje poplave, rabo tal ter obstoječe podatke o onesnaženosti tal. Izbrana vzorčna mesta so reprezentativna za širše območje in obsegajo kmetijsko ter stanovanjsko rabo, so sporočili iz agencije.

Na vseh vzorčnih mestih bodo odvzeli vzorce v nanesenem mulju in v tleh, analize vzorcev pa izvedli na vsebnosti kovin in mineralnih olj. Z vzorčenjem so že seznanili tudi občine.
Z odvzemom vzorcev v nanesenem mulju in v tleh bodo omogočili ločeno interpretacijo rezultatov za mulj oziroma za tla. Vzorčenja pa ne bodo izvedli v povirnih delih rek, saj je tam v večini primerov prihajalo do odnašanja materiala.

Dodatno analizo načrtujejo na površinskih vodotokih. V tam odvzetih vzorcih bodo izvedli analize kovin, mineralnih olj in identifikacijo organskih spojin. S slednjo bodo iskali morebitne ostanke nevarnih organskih spojin, ki bi lahko stekle v vodotoke, so še pojasnili na agenciji.

Arso bo izvajal vzorčenja