Most čez Kamniško Bistrico v občini Dol. Foto: MMC RTV SLO
Most čez Kamniško Bistrico v občini Dol. Foto: MMC RTV SLO

Kako hitro lahko zgradimo nove mostove in kaj bo ob gradnji treba upoštevati, je v pogovoru za TV Slovenija pojasnil strokovnjak za mostove Viktor Markelj.

Kakor da so iz kart, je deroča voda v preteklih dneh odnašala mostove na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini. Mostovi, ki so se porušili, so večinoma stari, grajeni za takratne razmere, pravi znani konstruktor mostov.

"Mostovi naj bi se vedno gradili z zadnjimi znanji iz stroke in tehnike, to pomeni, da je treba upoštevati vsa znanja – od hidroloških, meteoroloških do tehničnih. To so stari mostovi, bili so primerni za tisto obdobje. Vidite, da so zdržali 50 in več let, vmes pa so se zgodile te spremembe," je povedal gradbeni inženir in konstruktor mostov Markelj.

Gradbeni posegi so spremenili okolje

Sorodna novica Rusija pomoči ni ponudila. Na poti je nov paket iz Madžarske, Nemci gradijo most.

Intenzivnost vremenskih pojavov je bistveno večja kot nekoč, z gradbenimi posegi pa smo precej spremenili okolje. "Imamo nove strehe, nove pločnike, ceste in dvorišča, imamo nove ceste in gozdne poseke. Vse te stvari zbirajo vodo in jo v trenutku dovajajo v vodotoke, medtem ko so se prej počasi dovajale skozi zemljo. Zemlja je pila, voda je potrebovala nekaj ur, morda ves dan, danes pa pride v nekaj minutah," je pojasnil.

Hudourniške reke

Vse to bo treba nujno upoštevati pri načrtovanju rekonstrukcij in gradenj v poplavah uničenih mostov. Novi mostovi bodo morali biti večji in omogočati večji pretok vode. V hudourniških rekah pa se je treba izogniti stebrom v strugi. "Manjše reke, kot so Meža, Savinja v zgornjem toku in Dravinja – tu je mostove mogoče narediti brez podpore v reki, to je tudi smiselno," je prepričan Markelj.

Nov most denimo na regionalni cesti čez Mežo je lahko zgrajen hitro, a težava pri nas je birokracija. "Običajno se eno leto pridobivajo mnenja in soglasja, v tem času se naredijo načrti, gradnja enega takega mostu pa traja eno gradbeno sezono," je sklenil.

Domačih strokovnjakov in izvajalcev za sanacijo ali gradnjo uničenih mostov imamo dovolj.

Kako hitro lahko zgradimo nove mostove?