Boštjan Šefic o vodenju obnove po poplavah

Državni sekretar iz kabineta predsednika vlade Boštjan Šefic, ki bo vodil obnovo po nedavnih poplavah, je za Televizijo Slovenija zagotovil, da bo poskrbljeno za ljudi, tudi za tiste, ki so ostali brez svojih domov. "Trenutno je zelo pomembno, da dobimo vse potrebne podatke o tem, kdo je ostal brez strehe nad glavo," je dejal. Poudaril je, da je pomembno, da občine popise teh prebivalcev in prvi popis nastale škode pripravijo do roka, torej do 1. septembra.

Popisi so po Šefičevih besedah pomembni tako za izvajanje interventnega zakona kot za pripravo vlog za financiranje s strani EU-ja. "Predvsem velike občine, ki niso bile prizadete, bi pozval, da se odzovejo in pomagajo manjšim prizadetim občinam po Sloveniji." "Če ne bomo uspeli pravočasno zbrati vseh podatkov in pripraviti potrebnih vlog, bi se nam lahko zapletlo."

Na vprašanje, ali pomoč ljudem, ki jo potrebujejo, prihaja pravočasno, je Šefic odgovoril, da je bil prvi odziv tako doma kot s strani Evropske unije in sosednjih držav izjemen. "Za zdaj smo lahko zelo zadovoljni, treba pa je zagotoviti nadaljnjo pomoč. V ta namen bo ustanovljen tudi solidarnostni sklad, v katerega se bodo stekala sredstva in donacije iz drugih virov."

Poplave v Kamniku. Foto: Rok Omahen
Poplave v Kamniku. Foto: Rok Omahen

Da se podobna katastrofa ob novem večjem deževju ne bi več ponovila, bo po Šefičevih besedah treba najprej zasilno urediti struge, "da ob morebitnem jesenskem deževju preprečimo dodatne poplave in dodatno škodo".

V četrtek naj bi vlada potrdila drugi intervencijski zakon za pomoč po poplavah, ki pripravlja številne rešitve. Med njimi so tehnična pisarna, pospešitev pridobivanja dovoljenj za rekonstrukcije, začasna brezplačna nastanitev posameznikov in družin v prazne nepremičnine v državni lasti, 80-odstotno kritje plače ob čakanju na delo, solidarnostna pomoč za samozaposlene s 25-odstotnim upadom prometa na letni ravni in moratorij za posojila za fizične in pravne osebe. Po Šefičevih besedah naj bi ukrepi zajeli tako pomoč posameznikom, ki jih je ujma prizadela, kot obnovo infrastrukture in učinkovitejše odpravljanje posledic na vodotokih. Pomoč bo namenjena občinam, ukrepi naj bi povečali fleksibilnost sistema javne uprave itd. Šefic je poudaril tudi nujno zagotovitev oskrbe s pitno vodo in ureditev telekomunikacij.

Pojasnil je še, da se bo priprava zakona o obnovi začela po uveljavitvi drugega intervencijskega zakona. "Že ta teden bomo v delovni skupini pripravili osnovne elemente zakona, ki bo bistveno bolj obsežen in zahteven."