Na Ljubljanskem gradu se letno poroči od 700 do 800 parov. Foto: BoBo
Na Ljubljanskem gradu se letno poroči od 700 do 800 parov. Foto: BoBo
Prenovljeni Modra ... Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
... in Bela dvorana. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Upravna enota namreč namerava grad izločiti s seznama uradnih lokacij za sklenitev zakonske zveze. Državno pravobranilstvo je 19. marca Mestno občino Ljubljana (MOL) seznanilo s sodno odpovedjo najemne pogodbe za uporabo poročnih dvoran na Ljubljanskem gradu. Na podlagi veljavnega pravilnika namreč uradne prostore zagotavlja upravna enota sama, zato naj grad ne bi bil več uraden prostor za sklepanje zakonske zveze.

Janković je dejal, da zapleta, ki je nastal, nikakor niso mogli predvideti. Napovedal je vložitev sodnega spora, hkrati pa se je MOL zaradi zapleta obrnil na predsednico vlade Alenko Bratušek ter na ministrstvi za notranje zadeve in za infrastrukturo.

Mestna občina Ljubljana je ustanoviteljica Javnega zavoda Ljubljanski grad, kot taka pa od pristojnega ministrstva pričakuje, da se bodo poroke na gradu nadaljevale na podlagi petega odstavka devetega člena pravilnika o sklepanju zakonske zveze, ki govori o nadaljevanju sodelovanja z odplačno pogodbo po pogojih, ki so veljali do zdaj.

Koliko časa bosta prenovljeni dvorani še uradni lokaciji za sklepanje zakonske zveze, je odvisno od odgovora, ki ga MOL in Ljubljanski grad pričakujeta na dopis, ki sta ga 3. aprila naslovili na Upravno enoto Ljubljana. Kot v njem navajata, je MOL izpolnil obljubo in v prenovo vložil lastna sredstva, brez soudeležbe države.

Poroka na gradu da, a za dodatno plačilo
Mladoporočenci se bodo lahko kljub zapletu tudi v prihodnje odločili za Ljubljanski grad in ne za katero izmed uradniških pisarn na upravnih enotah, je opozoril Janković, sicer tudi sam matičar. A zaradi neuradne lokacije bodo morali mladoporočenci ob plačilu najemnine za poročno dvorano plačati dodatnih 170 evrov upravni enoti.

Vodja za tehnične zadeve v Javnem zavodu Ljubljanski grad Stane Miklavec je pojasnil, da znaša vrednost prenove Modre in Bele dvorane, ki je potekala med lanskim oktobrom in letošnjim marcem, 1,5 milijona evrov, v celoti pa jo je pokril MOL. Po Miklavčevih besedah je na gradu letno sklenjenih od 700 do 800 zakonskih zvez.

Kljub nekaterim nepredvidenim posegom pa vrednost investicije ne bo presežena. Miklavec je dejal, da je bilo izhodišče prenove "vizualno vključiti notranjosti obeh dvoran v zgodovinsko okolje gradu". Prenovili so dobrih 344 kvadratnih metrov površin v poročni etaži in nekaj več kot 63 kvadratnih metrov sanitarij v Skalni dvorani.