V pralnici so še nedavno zatrjevali, da bodo letos splezali na zeleno vejo. Foto: Tjaša Škamperle
V pralnici so še nedavno zatrjevali, da bodo letos splezali na zeleno vejo. Foto: Tjaša Škamperle

Stečaj je sodišču predlagal sam lastnik pralnice. Direktor Gregor Tomazin pravi, da jih je v to prisilila odločitev Finančne uprave: "Dobili smo sklep Finančne uprave, ki nalaga našim strankam, da namesto Pralnici Lucija plačujejo neposredno na račun FURS. S tem nismo več likvidni in posledica je pač to, da smo bili prisiljeni dati predlog za stečaj podjetja." Razlog za odločitev Finančne uprave so terjatve.
V pralnici so še nedavno zatrjevali, da bodo letos splezali na zeleno vejo - tudi zato, ker so dobili posel s hrvaškimi lastniki hotelov v Opatiji in Portorožu.
Med večjimi strankami pralnice je tudi Splošna bolnišnica Izola, ki ji vsak dan operejo skoraj tono bolnišničnega perila. Ali bi lahko zaradi stečaja bolnišnica ostala brez perila? "Ne. Vse deluje normalno, kot da stečajnega postopka ne bi bilo," je dejal direktor.
Odločitev je v rokah stečajnega upravitelja, ki dopoldne še ni vedel, za kako veliko podjetje sploh gre. Jutri ali v sredo se bo seznanil z dokumentacijo in poslovanjem ter se odločil. Tomazin je prepričan, da ni potrebe, da pralnico zapre: "Po mojem mnenju bi bilo pametno, da jo ohrani pri življenju, ker smo pred sezono, ko pralnica gotovo posluje z dobičkom. Pralnica slabše posluje v zimskem času, ko so dejansko stroški plač večji od mesečnega prometa."
Na odločitev stečajnega upravitelja čaka tudi okoli 70 zaposlenih.