Mors je začel tudi prodajo preostalih praznih stanovanj v Brežicah, ki se prodajo na javnih dražbah. Foto: Goran Rovan
Mors je začel tudi prodajo preostalih praznih stanovanj v Brežicah, ki se prodajo na javnih dražbah. Foto: Goran Rovan
Prazna vojaška stanovanja v Brežicah
Vojaška stanovanja nameravajo obnoviti v prihodnjem letu. Foto: Goran Rovan
Brežicam stanovanja namesto denarja

V brežiški občini so vrsto let opozarjali državo, da naj izroči ali proda številna prazna vojaška stanovanja, ki so več let propadala v Brežicah. Zdaj se je to le zgodilo. Tako je vlada sprejela sklep, da brežiški občini namesto denarja za vlaganja v infrastrukturo, kar se je Mors zavezal ob obnovi vojaškega letališča v Cerkljah ob Krki, izroči deset stanovanj, katerih ocenjena vrednost je 335.000 evrov.

V brežiški občini so po besedah župana Ivana Molana že lani pričakovali, da bodo dobili sedem vojaških stanovanj, zato so že imeli zagotovljen del denarja za prepotrebno obnovo, prav tako v letošnjem proračunu. Računajo, da bodo podpisali pogodbo še ta mesec in da bodo čim prej lahko začeli prepotrebno obnovo.

Molan ob tem dodaja: "V letošnjem letu imamo 40 tisoč evrov, v naslednjem letu bomo zagotovil še okoli 60 tisoč evrov ali celo kaj več, kajti ocenjujemo, da bi za obnovo teh deset stanovanj potrebovali okoli sto tisoč evrov. Seveda pa je to bistveno manj, kot če bi šli v nakup novih stanovanj."

Ta stanovanja bodo namenili za socialno ogrožene. Predvidevajo, da je še vedno okoli 40 prosilcev za socialna stanovanja, saj so zadnja dobili pred štirimi leti, takrat je bilo za osem stanovanj 46 prosilcev. Vojaška stanovanja nameravajo obnoviti v prihodnjem letu. Do takrat pa bo verjetno objavljen tudi nov razpis za oddajo teh socialnih stanovanj.

Več v Slovenski kroniki ob 19.30 na 1. programu TV Slovenija.

Ministrstvo zdaj prodaja tudi druga stanovanja
Ob tem so začeli na javnih dražbah prodajati tudi preostala od 65 praznih stanovanj, kolikor jih je še v Brežicah v lasti Morsa. Prva dražba za 18 stanovanj je že bila izpeljana. Marko Grubar, namestnik direktorice za logistiko na Ministrstvu za obrambo RS, pojasnjuje: "Na tej prvi dražbi, ki je bila že izvedena v septembru, smo prodali devet stanovanj, gre za eno garsonjero, tri enosobna stanovanja, tri dvosobna stanovanja, eno trisobno stanovanje. Iztržek je bil 335 tisoč evrov. Večina stanovanj je v relativno dobrem stanju, posamezna pa so potrebna obnove."

26. oktobra bodo ponovili dražbo za devet stanovanj. Prihodnje leto pa namerava Mors prodati še preostalih 47 stanovanj v Brežicah. Brežiška občina ne namerava stanovanj kupovati na dražbi, saj za to nima denarja.

Za MMC Goran Rovan

Brežicam stanovanja namesto denarja