Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 56 glasov Ocenite to novico!
Civilna iniciativa Rožna dolina
Člani iniciative od mestnega vodstva zahtevajo, naj ustavi vsakršno pozidavo parcel nad 40 odstotki zazidalne površine in v višino omeji zidavo na največ 11 metrov. Foto: MMC/Televizija Slovenija
VIDEO
Protest proti gradnji v R...

Dodaj v

Prebivalci ljubljanske Rožne doline nočejo "betonske" doline

Prostorski načrt sprejet že pred sedmimi leti
14. april 2017 ob 17:25
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nočemo betonske doline, so prebivalci Rožne doline sporočili ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in mu izročili peticijo, s katero želijo preprečiti gradnjo vse bolj priljubljenih razkošnih večstanovanjskih objektov.

V Ljubljani v zadnjem času kar nekaj skupin nezadovoljnih občanov prek civilnih pobud opozarja mestno vodstvo, da se ne strinjajo z nekaterimi potezami. Tako so se prebivalci Guncelj in Stanežič združili proti postavitvi centra za ponovno uporabo v njihovi bližini, v Šiški nekateri protestirajo zaradi krčenja storitev v tamkajšnjem zdravstvenem domu.

Prebivalce Rožne doline pa motijo neznačilne gradnje, ki kvarijo zunanjost te nekoč elitne ljubljanske četrti.

1400 podpisnikov peticije
Nekoč delavsko predmestje je v obdobju med vojnama zraslo v elitno naselje, kjer so nekatere najlepše vile v mestu. Omenimo samo vilo Podrožnik, staro Vidmarjevo vilo, Hribarjevo vilo Zlatico in Vilo Marija Vera. Mnoge so izgubile svoj nekdanji lesk, a vrednost zemljišča je ostala in na njihovem mestu so zrasle nove vile, točneje "vila bloki". Njihovi prebivalci so še vedno v Rožni dolini, a imajo manj vrtov kot drugi, do njihovih stanovanj pa vodijo dvigala.

Podoba Rožne doline se spreminja, kakovost življenja se slabša, padajo tudi cene nepremičnin, ugotavlja več kot 1400 podpisnikov Peticije za sonaravni razvoj Rožne doline.

Mesto je lani, kljub poprejšnji ureditvi okolice in postavitvi igral, prodalo tudi Habjanov bajer, ki je naravni zadrževalnik vode. Tudi tam naj bi zrasli "vila bloki", prebivalci Rožne doline pa se bojijo, da bi v primeru melioracije voda ob dežju zalila predele južno od prihodnjega naselja.

Prostorski načrt sprejet že pred sedmimi leti
Člani pobude od mestnega vodstva zahtevajo, naj ustavi vsakršno pozidavo parcel nad 40 odstotki zazidalne površine in v višino omeji zidavo na največ 11 metrov.

Videli bomo, kako in koliko lahko občina še ukrepa, glede na to, da je bil prostorski načrt sprejet že pred sedmimi leti in da takrat temu niso posvečali veliko pozornosti.

Marjan Vešligaj, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
sirus
# 14.04.2017 ob 18:22
Insider No. 1

Zelo dvomim, da mladi iščejo nepremičnine v soseskah s cenami 2500-3000 eur in velikimi kvadraturami.

Predvsem gre za pomanjkanje urbanizma in dojemanja okolice.
Insider No. 1
# 14.04.2017 ob 18:08
Vidim, da so glavni pri tej iniciativi stari atati in mamice. Skrbi jih zgolj lastna rit, to da pa mladi ne morejo priti do nepremičnin jih pa malo zanima. Glavno, da bodo svoje socialistične biserje prodajali za tako ceno kot, da so "state of the art" hiše.

Zakaj vas zanimajo padajoče cene nepremičnin? Če jih ne prodajate, kar predvidevam glede na to, da imate čas se iti neke iniciative (in vam je očitno vščeč v Rožni) je vseeno koliko bi bile na trgu. Gre se vam za to, da bi hoteli še zadnjo izbo v podstrešju prodati za 200 evrov na mesecu nekemu študentu, kar pa bi ob presežku stanovanj na trgu povzročilo padec najemnin. Za vas velja kapitalizem zgolj, ko vam gre dobro, zaščiten bi pa hoteli biti bolj kot v časih merkantilizma.
Kebo
# 14.04.2017 ob 17:51
Ne gradit novih stanovanj, da bodo naša več vredna.
mihael1
# 14.04.2017 ob 17:58
To , da se dovoli graditi trinadstropne bloke med enonadstropnimi hišami kaže na pomanjkanje
urbanizma in pohlep po čim večjem dobičku ne glede na okolico.

A nekdo je moral to tudi dovoliti - kdo drug kot mestna občina.
aktivist
# 14.04.2017 ob 19:13
Bravo! Podpiram. Že tako je pol Slovenije pozabilo, kaj pomeni arhitektura. Sploh pa je jasno, da ne moreš zidati na vodnih območjih. Dokazano na Barju.
LasitusXVI
# 14.04.2017 ob 20:06
@ Komisar

Ne, ne mislim, da je normalno, da se travniki zažirajo v center mesta. In ravno to je moja poanta. Travniki se zažirajo v center mesta, kjer se pozidava ne zgošča. Namesto tega se pozidava zgošča v predmestjih. Tak urbanizem je totalno razsulo. Vzemi si nekaj minut in se zamisli, ali je normalno, da se v četrtih, kjer prevladujejo vile in stanovanjske hiše, zgradi napol brutalističen blok, medtem ko se v centru mesta pušča polkmečke podrtije. Kakšna organska širitev mesta na predmestje neki. Zaradi takih posegov, kot je tale, niti ena mestna četrt ne deluje več homogeno.
sirus
# 14.04.2017 ob 19:57
Komisar

Bi rekel, da so za gostoto pozidave primerne druge lokacije po Ljubljani, predvsem številne luknje in makadamska parkirišča, ne pa naselja, kjer prevladujejo hiše.
sirus
# 14.04.2017 ob 17:50
"vse bolj priljubljenih razkošnih večstanovanjskih objektov" je le maksimiranje faktorja izrabe gradbene parcele s strani investitorjev, da na dragih lokacijah dobijo ven maksimalno število še dražjih m2 stanovanj. Ta faktor bi občina morala znižati, pa ne samo v Rožni dolini, še kje drugje.
esspero
# 14.04.2017 ob 18:42
Žalostno toda resnično kaj si naši arhitekti in oblast dovolijo skozi zadnjih 30 let. V Rožni dolini je od nekdaj veljalo , da se gradi max 2 nadstropja. Prvo je to kršila Iskra in negativno zaznamovala središče in dala s tem tudi znak drugim da se da le če dobro podplačaš uradnike. Na cesti V in VII so zrasli blokovni mastodonti. Ni nobenih normativov več ali pa veljajo samo za rajo, za elito pa ne.? Olepševalno društvo RD bi moralo že zdavnaj organizirati javni protest , zdaj je že (pre) pozno.!
tetka
# 15.04.2017 ob 12:40
Stanujem v RD. Soseska je in ni elitna. Vile ob cesti v center, kjer je protokolarni objekt in veleposlan8ßtva je res lep in eliten. Sam centercRD cesta VI okrog Iskre ali Mercatorja pa ni skupek nekih hudih starih vil ampak bolj skupek enodružinskih hiš z lepimi zelenimi parcelami. Ni ravno neka elita, je pa dokaj enakomerno zaokrožena celota. Pred leti je Slivnik zgradil prvo izstopajočo hišo...ki je popolnoma odstopala od sosednjih hiš. To ni bilo prav. Kazi podobo ulice. Tudi novogradnja okrog Mercatorja..ni grda...je čisto lep blok...ampak 5 metrov višji od vseh sosednjih hiš in kazi podobo okolice...dejstvo je, da v RD ima vsaka hiša zelen travnik z drevesi. Novi bloki pa imajo v višino 15 metrov sezidani so pa na 1 meter do sosednjih hiš. Brez zelenja. To moti.....
ZvonkoBingl
# 14.04.2017 ob 20:15
Ne boste verjel koliko folka v tej naši preljubi ima keša, da svojim smrkavcem kupi stanovanja v Lajbahu..Ne pa niso žabarji..Res ne vem od kje jim ves ta denar..Pomoje vse na pošten način???Tisti, ki so jim pa to ustvarili smo pa na minimalcu!!!!
maher
# 15.04.2017 ob 12:26
Po vojni je drhal najslabše vrste ropala hiše premožnih meščanov in kmetije "kulakov". Po nekaterih tukajšnjih komentarjih (Insider No.1, Komisar, Mindmaster, Miko123 itd.) bi sklepal, da je ta mentaliteta, prežeta s fovšijo in revanšizmom, še kako živa. Velika večina hiš v RD je starih in skromnih (to so bivše delavske hiše): njihov edini "greh" je, da imajo okoli nekaj vrta in zelenja in da so blizu Rožnika. Mesto bi se moralo tega veseliti. Predvsem pa ta dragoceni prostor urbanistično urediti in zaščititi. Noro je, da ti lahko v tem okolju tik pred oknom čez noč zrase 15 metrov visoka betonska stena - in nikome ništa! Prostora za blokovske pozidave in njej primerno infrastrukturo je drugod na pretek. Kar pa se tiče dušebrižniškega sklicevanja na pravico mladih (in manj mladih) do stanovanj, tale podatek: v najnovejšem mastodontskem vila-bloku v RD na c. XI, je stalo 120 m2 veliko stanovanje malenkost manj kot 1.000.000 €. Rad bi tudi vedel, kaj bi psihiatri naredili s človekom, ki bi predlagal v evropskih (urbanistično urejenih) mestih, da v tipsko naselje eno- ali dvo-družinskih hiš (npr. v londonski Hampstead) nabašejo brutalne betonske silose, kakršne videvamo v RD. Takega podivjanega neoliberalističnega urbanega vandalizma kot je pri nas ne vidimo nikjer!
Celjan27
# 14.04.2017 ob 20:15
Rožna dolina bi morala biti elitna ljubljanska soseska. Je blizu centra, hriba, AC (no ja, recimo:)) - skratka top lokacija, kjer bi lahko prodajali hiše po 1 mio eur.

Kaj pa je zdaj? Nekaj lepih vil po 1 mio, še več tipskih hiš iz 80-ih, kjer lastniki nimajo denarja za kvalitetno obnovo in nov slovenski izum - vila bloki na čimmanj kvadrature.

Žal pa so bile prejšnje županje (in župani) tako nesposobni, da niso mogli tam v 90-ih narediti dobrega urbanističnega načrta. Zdaj pa je - kar je. In kje naj si sedaj postavljajo hiše slovenski bogataši??
LasitusXVI
# 14.04.2017 ob 19:47
@ miko123

Potem se pa preselite iz Ljubljane na vas!

Le v katerem mestu si videl takšno neskladno pozidavo? V zahodnih mestih gotovo ne.

@ svyatoslav # 14.04.2017 ob 19:41

Ljubljansko malomeščanstvo protestira.
Mogoče bodo imeli manj miru, vrednost njihove hiše pa bo malenkost izgubila na vrednosti.


V bistvu je v teh protestnikih precej več meščanske mentalitete kot pa v zagovornikih divje pozidave predmestij.
Skippy
# 14.04.2017 ob 22:20
Vila bloki so najbolj bedni slovenski izum. Kazijo okolico povsod, kjer so - vse samo zaradi tega, ker investitorji nimajo denarja za pravi blok in normalno veliko zemljišče in potem maksimirajo dobiček na površini, kjer bi morala stati samo stavba za 1 družino.
1.618phi
# 16.04.2017 ob 04:53
ne gre samo za Rožno dolino - v nobeni ljubljanski soseski se vrtovi ne bi smeli pozidovat brez zelo skrbne priprave načrtov, sploh pa ne s takimi skropocali kot so t.i. vila bloki. To je resnično podivjan urbanizem, ki spominja na Afriko ali kakšen Kazakstan. s takšno degradacijo mesta izgubljamo vsi in zato bi se mogli tudi vsi temu upreti. V mestu iin okolici je še dosti drugih krajev kamor se lahko širijo soseske z bloki - in lepo urejenimi zelenimi površinami in siceršnjo infrastrukturo.
A se ni Jankovič še lani hvalil, da ima Lj največ urejenih zelenih površin v EU??? HALO!?!?!
frozen pingvin 2
# 15.04.2017 ob 13:54
jao forumski komentatorji.

mesto se ne razvija tako, da pač gradiš kar malo počes neke stolpiče, vila bloke, itd. vsa mesta imajo soseske, kjer prevladujejo zgolj eno stanovanjske gradnje. in s tem ni nič narobe. a če to pozidaš, to ni razvoj mesta, ampak degradacija mesta.

naslednja zadeva so cene. ti špekulanti ki zidajo v rožni zidajo tam predvsem zato, da bi zelo zaslužili. cene stanovanj gredo tudi tja proti sedem mestni številki..!!! pač špekulirajo, češ, rožna dolina, lahko nabijemo cene stanovanj.

in še ena stvar. tu ni problem samo rožna dolina. take pozidave so dogajajo po celi ljubljani, ker so spremenili prostorske plane in omogočili, da neke soseske z nizkimi pozidavami dobijo kar naenkrat neke stolpiče, bloke, itd. nepremičninarji so en velik in močni lobij, ki v seb združujejo od mestnih uradnikov, mestne oblasti, gradbenikov, itd itd. žal.
uiophjk
# 15.04.2017 ob 11:32
@jCoob

naravno se je razvijala samo Rakova Jelša. Vsa mesta so načrtovana, že vsaj od Rimljanov.
frozen pingvin 2
# 16.04.2017 ob 10:41
@xes

stvabe ki propadajo niso meni nek blazen problem. kadarkoli jo lahko nekdo kupi in obnovi.

problem je, da sedaj lahko rušijo te stavbe in na parcelah gradijo te bloke. bloki so preveliki, segajo kolikor se le da do meje, itd. in ko enkrat zgradiš tak blok, le tega ne moreš več odstraniti za nekaj generacij..!!
urosh444
# 15.04.2017 ob 18:10
Briga Zokija, važno, da bo provizija zanj. Drugo ga ne zanima, še naprej pa se bo smejkal po TV.
xnplater
# 14.04.2017 ob 21:24
1/2 vil je propadlih. vsaj od zunaj obnovite hišo, da bo soseska nekako zgledala! saj nismo ljudje neumni, da bomo preplačali propadle vile. tudi prostorska stiska ni tako velika, da bi kupil stanovanje z vsako ceno
LasitusXVI
# 14.04.2017 ob 19:40
Tokrat imajo prebivalci Rožne doline popolnoma prav! Samo nekdo brez slehernega občutka za urbanizem lahko pozidavo tega območja z "vila bloki" označi za nekaj urbanega. Medtem, ko se v centru mesta bohotija zapleveljena zemljišča, sem pa tja se najde celo še kakšna kajža, se primestne soseske posiljuje z večnadstropnimi bloki. Rezultat je totalna neurejenost in stihija. Njiva med nebotičniki in nebotičnik med njivami.
LasitusXVI
# 16.04.2017 ob 10:50
Sicer pa se sprašujem, o kakšnem urbanizmu sploh lahko govorimo v mestu, v katerem so zanemarili in nazadnje podrli masivne palače tipa Kolizej in Topniška kasarna ter namesto njih pustili gojišča kopriv, po drugi strani pa so kmečke kajže zaščitene kot kakšni arhitekturni biseri. In zdaj tule nekateri zagovarjajo intenizvno pozidavo Rožne doline, kot da bi v Ljubljani primanjkovalo zazidalnih površin.
znanstvenica
# 15.04.2017 ob 14:36
No, da ne boste mislili, da je RD kakšna izjema. Podobno se je gradilo malo naprej po Tržaški čez Dolgi most, Ulice Lili Novy in Ulica Borca Petra. Na koncu ob AC so v naselju s praktično samimi individualnimi hišami naredili velike bloke ali pa na parceli, kjer je bila prej enostanovanjska hiša naredili mini blok. Sicer se navadiš, dejstvo pa je, da gradnja brez zelenja okoli stavbe v takem okolju deluje kot zapor...
A očitno bo kmalu vsa LJ takole malo mešana, hiše, bloki, hlevi: drug tak primer je Vodnikova ulica....
Mislim, da so na RD že prepozni, velik del LJ je že tako mešano pozidan...
sirus
# 15.04.2017 ob 13:13
Ta divji tip "urbanizma" je sicer značilen za afriška mesta, kjer investitorji uničujejo dobre soseske hiš, ki imajo med okoliškimi slumi edine dobro infrastrukturo, varnost, visoko ceno zemljišč in na njihova mesta tlačijo večnadstropne betonske "luksuzne" bloke, namesto da bi se mesta lotila resnega urbanističnega planiranja.
Bivši uporabnik
# 15.04.2017 ob 23:08
xes
# 15.04.2017 ob 20:13
Prijavi neprimerno vsebino
Meni se zdi bolj problematično, da pol rožne doline propada prazne in nenaseljene že desetletja. Ne vem kako lahko soseski, kjer se vsaka druga bajta skorajda ruši vase še rečeš elitna soseka.

Ravno v tem je keč. Bajte propadajo desetletja, najprej gre fasada, potem začne odpadati še opeka in bajta je zrela za rušenje. Kaj pa potem nastane na tistem mestu? Vila-blok, ki nima niti vrta, niti 5 cm do ograje, ampak že kar meji s cesto. Še pločnik za pešce bi požrli, če bi se dalo. Če bo šlo tako naprej, se bomo vozili po betonski luknji, široki nekaj metrov, ne po cesti, kjer bi videl dlje od tistih sten. Zelo lepo je videti urejene hiše v Rožni dolini, ki imajo poleg še vrtove, ki se jih še da videti skozi ograje. Tisti pa, ki zagovarjate gradnjo visokih objektov v takih naseljih, se naučite geometrije. Bližje, kot so si stavbe, večji problem je višina, ker "krade" svetlobo in daje občutek utesnjenosti. Kdorkoli se zgovarja na razvoj mesta, bluzi v tri krasne, ker to, da uničiš izgled in nenazadnje tudi funkcionalnost okolice, ni noben razvoj, samo pohlep.
xes
# 15.04.2017 ob 20:13
Meni se zdi bolj problematično, da pol rožne doline propada prazne in nenaseljene že desetletja. Ne vem kako lahko soseski, kjer se vsaka druga bajta skorajda ruši vase še rečeš elitna soseka.
sirus
# 15.04.2017 ob 13:20
Tak je potem rezultat, 10 + nadstropne poslovne in stanovanjske stolpnice med vilami in družinskimi hišami, priključene na ozke ulice, infrastrukturni kolaps, ...

Bivši uporabnik
# 15.04.2017 ob 00:21
Mogoče pa ne gre za izgubo vrednosti, ampak bi ljudje v eno ali dvo-nadstropnih hišah preprosto še naprej radi imeli kaj sončne svetlobe, ne pa, da jim jo blokirajo bloki, ki v tisto okolje sploh ne spadajo. Pa naj potem še v Murglah začnejo zidati bloke, ob robu (Trnovska vrata) so jih že in naj se kar nadaljuje čez celotne Murgle, če je to tako "in". Rožna dolina bi morala biti arhitekturni spomenik, ne pa, da se ga fiži in da izgublja dušo. Tisto, kar je nastalo čisto zraven Mercatorja Rožna dolina, je sramota in grdavš od stavbe. Pa ne moreš tako skupaj zidati objekte. Te parcele so bile zasnovane za hiše, ne pa bloke. Če bi kdo rad naredil blok, si mora nekje najti večjo parcelo. "Elitna soseska" in mesto gor ali dol, ne more vsak kar početi, kar mu paše in kaziti podobo okolice. Iz urejene soseske narediti cigajnarijo zna vsak.
Bivši uporabnik
# 16.04.2017 ob 18:28
Ha ha, kakšni "argumenti", da bi bilo treba ponuditi poceni hiše za mlade družine v Rožni, hkrati pa podpira tiste, ki zidajo vila-bloke ravno zaradi dobička, saj za stanovanja zaračunajo celo bogastvo. Nekaj tukaj ne pije vode. Zavist? Zavisten je tisti, ki bi rad tam živel in si tega ne more privoščiti, zato tudi privoščljivo kima uničenju te soseske, kajti tisto, kar sam ne moreš imeti, naj tudi drugi nimajo in jim je hitro treba uničiti. Poznamo ta slovenski šport.
frozen pingvin 2
# 16.04.2017 ob 15:03
@piarija

kaj je zate elitna soseska? da ima vila baročne stebričke in drag avto v garaži? očitno zgolj to.

meni je elitna soseska to, da praktično 10 min od centra živiš sredi miru in v hiši, ki ima okoli in okoli vrt oz zelenje. če je pa pač par hiš iz 60ih in 70ih, pa če že nekaj časa niso bile prenovljene, pa me ne moti preveč. ubistvu mi je ta patina še malo všeč.
frozen pingvin 2
# 16.04.2017 ob 15:00
@sik

mesto je poseljeno. hkrati ima mesto dovolj nekih lokacij, za gradnjo. in pa, naseljevanje mesta ne pomeni, da ti neka enostanovanjska naselja zapolniš z bloki! vsa mesta po evropi imajo take soseske. razlika je samo ta, da na blakanu in nekje po vzhodu pač razni nepremičninski špekulantje lahko zidajo tako, kot se danes dogaja to po rožni in tudi po ljubljani, medtem ko kak dunaj ni govora, da bi zidal kakorkoli drugače, kot so že obstoječe hiše v soseski!

in pojdi skozi rožno. veliko teh vila blokov je zgrajenih brez odmikov, brez zelenja, itd. in prav si ugotovil. gre za korupcijo, podmazovanje, itd. leta 2010 so spremenili prostorske plane, da lahko sedaj v soseskah, kjer so bile le enostanovanjske hiše sedaj zidajo bloke. in raznim mestnim uradnikom je s temi spremembami priteklo v žepe ogromno denarja.
firtoh
# 15.04.2017 ob 19:04
Sam živim v manj hohštaplerskem naselju,vseeno pa prevladujejo stare hiše in ''vile''.Zdaj se pa pojavljajo prenove in novogradnje s podpisi arhitekturnih birojev.V ulici poleg dveh podrtij(ena je moja),raste steklena družinska kocka,ki je že dobila ime Akvarij.Ta akvarij bo imel za soseda mene,z ''angleškim'' vrtom(grmovnice,trava,drevje raste po svoje,z mahovjem v podrasti) in dvema psoma,ki premagata kakršnokoli ograjo,na drugi strani fantastičen primerek tipa DIY s prekrasnim vrtom, poln avtohtonih betonskih levov,orlov,palčkov,labodov....
Akvarij že ima zen vrt(kamnite plošče,prodniki in pritlikavo drevje).Tam kjer meji na mojo ograjo,so že zmanjkali prodniki(psa),zato je v pripravi steklena ograja poleg moje obstoječe(lesen plot).Prav tako je že porazirano grmovje in drevje(moje) v neverjetno ravni črti.
Če druga ne se bom od njih naučil obrezovanja in upam,da kopalnica ne bo imela rolet.
LasitusXVI
# 14.04.2017 ob 20:38
@ Komisar

To je že res, ampak ne vidim razloga, da bi to stanje še poslabšali. Dajmo najprej zgostit center mesta, pa potem pozidavo širit navzen. Pa tudi takrat bi moral biti na vrsti kvečjemu Bežigrad in Šiška, ker Rožna že zaradi infrastrukture ni primerna za bolj intenzivno zgostitev. Saj se MOL v zadnjih letih res nekaj trudi, ampak dejstvo je, da je prostorsko načrtovanje še vedno slabo in nepremišljeno. Saj še sami priznavajo, da takšne pozidave v Rožni dolini niso pričakovali. Problem je pa dobit investitorje, ki bi zaflikali škrbine po centru in ob glavnih vpadnicah, ker se na njih zgrne toča neživljenjskih predpisov...
los-t
# 14.04.2017 ob 20:35
Haha ostareli snobi iz Rožne, ki so do svojih hiš prišli z zavednim članstvom v KPJ ali pa dedovanjem, zdaj protestirajo proti novim sosedom ki si morajo kupiti svoj dom...ej, starci, v mestu ste doma, v mestu se živi urbano in gradi za množice, če hočeš met enga soseda in tišino na cest pejt na vas!
miko123
# 14.04.2017 ob 17:43
Potem se pa preselite iz Ljubljane na vas!
Komisar
# 14.04.2017 ob 19:59
@LasitusXVI

Vsako jedro evropskega mesta, ki ima prirast prebivalstva, zaradi stanovanjskih potreb požira predmestje, takšna je pač dinamika naselij. Ljubljana je tu celo anomalija, saj ima glede na svojo velikost izjemno veliko spalnih naselij (t.i. commuter townov). Pa menda ne misliš, da je normalno, da velik del "ljubljančanov" dejansko živi v Logatcu, Vrhniki, Igu, Višnji gori, Domžalah, Kamniku, Litiji, ipd., medtem ko se polja in travniki zažirajo do samega centra našega "velemesta".
galoper
# 14.04.2017 ob 19:25
V naši soseski niti teritorijalnega okvira ČS niso upoštevali.
Vongobongo
# 15.04.2017 ob 11:45
Vsem tem ljudem bi dal za igrat simcity , pa da jih vidmo kako bi pogoreli z svojimi idejami v vodenju mesta ;)
samogledam
# 15.04.2017 ob 09:37
da so razlicne hise na vsaki zasebni parceli je res stvar lastnika in njegove druzine....me pa bolj preseneca da vrstne hise, ki mejijo z skupno steno tako drasticno spreminjajo nekateri v visoke stolpe z teraso...to vidis v vsaki soseski po Sloveniji.
Dipt
# 14.04.2017 ob 19:45
Hahaha, a jih boli padec napihnenih cen? Nič ni večno, dragi moji.
tomazzek
# 21.04.2017 ob 11:19
@sik ti si pa slika. Če je kvadrat parcele zaradi podivjanih investitorjev jurja, je pa prav res velika možnost, da se bodo naselile mlade revne družine.

Rožna Dolina (del proti nekdanjemu močvirju) je bila zgrajena na poceni, manj vredni zemlji in sicer za delavce (nizke enodužinske hiše dvojčki). ko se je začelo graditi visokonadstropne stavbe je vrednost zemljišč narasla, zato je postala tudi Rožna Rolina nedostopna za mlade družine brez botrov.

Si pač zaplankan štajerc ki zaradi lastne fovšije z ritjo podre, kar z rokami naredi. In seveda, povsod pri drugih vidi ravno to - zavist.

Pri gradnjah, o katerih razpravljamo ne gre za upravno enoto in za posamezne uradnike - ti ne morejo mimo predpisov, če se ljudje zganejo. V Ljubljani imamo župana, kjer še lekarnarica ne dobi službe, če ne da nog narazen. In če jih daš (oz. plačaš) lahko počenjaš kar hočeš, še predpise prilagodijo tebi v prid.
tomazzek
# 21.04.2017 ob 10:43
@Sport Billy - takšne gradnje po eni strani dvigujejo cene zemljišč (ker investitor ve da bo na 400m2 parceli postavil bajto tlorisa 399m2 s 6 etažami in bo donos bajen), hkrati pa to znižuje ceno hišam, zaradi nižje kvalitete življenja, vrednost "normalne" hiše pa postane enaka vrednosti zemljišča minus stroški rušenja.
Pa še izkušnja - investitorjem, ki očitno "podmazujejo" se dovoli, da pozidajo 95% parcele, sosedu, ki želi namesto stare bajte zgraditi povprečno enodružinsko hiško (ne socialističnega mastodonta za 6 generacij!) pa gradnjo zavrnejo z razlago, da je območje že preveč pozidano. Po domače - ti neguj vrt, sadi drevje in kosi travo, da bodo lahko sosedovi japiji, ki so bajno plačali svojo hišo in tvojo travo, uživali ob pogledu nanjo s svoje terase iz 5. nadstropja. Me zanima, kako bi ti "novi prebivalci" gledali, če bi sosed podrl svoja okrasna drevesa, poruval svoje zelenje in 2m od hiše zgradil svoj "vilablok". Potem bi bilo pa javkanje v smislu kvalitete življenja, pa sonca pa vrednosti nepremičnine pa take fore.
zakrajšek
# 15.04.2017 ob 07:53
Koliko agresije in fovšije s strani polpismenih zagrenjencev, ki očitno sploh ne vedo, za kaj gre!
Komisar
# 14.04.2017 ob 20:22
LasitusXVI

Rožna dolina je že pred to pozidavo bila zmes nekaj uglednih vil, obilo jugoslovanskih enostanovanjskih, in nekaj komi-blokov, tako da preprečitev te gradnje ne bi rešila prav veliko..
piarija
# 16.04.2017 ob 14:11
ma kakšna rožna, to ni nobena elitna soseska, dve ulce sicer lepih staromeščanskih vil, vse ostalo dokaj zanemarjeno in neurejeno z bajtami iz socialisičnega obdobja...
Sport Billy
# 16.04.2017 ob 07:37
Res ne razumem zakaj je kvadratni meter zemljišča v RD 700€, hallo??????
Puma
# 16.04.2017 ob 10:26
Glavno, da je Ljubljana vedno bolj zadolžena.
smeško 562
# 16.04.2017 ob 09:44
Glede na krvavi zgodovino RD ni pametno preveč kopati ker boste še kakšne kosti odkrili
misterij1234
# 15.04.2017 ob 13:56
Ja, seveda jim bo Janković ustregel,saj se mu je prišla na Magistrat poklonit tovarišica Vidmarjeva,hči ata Vidmarja,ki si je po vojni dovolil prilastiti vilo od človeka ni bil takrat naš.Takih zastonj lastnikov je v pokradenih vilah še danes veliko naslednikov "revolucionarjev".
Kazalo