Na Obali so poškodbe avtomobilov zaradi glodavcev postale del vsakdanjika. Foto: MMC RTV SLO
Na Obali so poškodbe avtomobilov zaradi glodavcev postale del vsakdanjika. Foto: MMC RTV SLO
Avto
"Žice od elektronike, cevi za dovod goriva in vetrobranske tekočine. Vse jim diši. Pred kratkim je prišel lastnik čisto novega avtomobila, na pokrovu posode za dolivanje olja smo našli mrtvo miš," eno izmed izkušenj opiše serviser avtomobilov. Foto: MMC RTV SLO
Glodalci
"Plastika je priljubljena, z glodanjem si brusijo sekalce, uporabljajo pa jo tudi za gradnjo gnezda, prav tako kot izolacijski materal," razlaga veterinar Janez Pišot. Foto: MMC RTV SLO

"Leva luč ni svetila, dvignil sem pokrov motorja, da bi jo zamenjal, in zagledal kosme izolacijskega prediva, razmetane po celotni površini." To je izkušnja lastnika avtomobila Tineta Sukiča, ena izmed številnih v zadnjem času na Obali. Svoj avtomobil za več ur dnevno parkira na parkirišču za koprsko tržnico.

Podganje gnezdo v drobovju avtomobila
"Avtomobil sem peljal na servis, kjer so mi takoj povedali, da je to delo miši ali podgane in da imam srečo, da niso pregriznile kablov. Da sem v nekaj dneh že peti po vrsti z isto težavo, so rekli," razlaga Sukič.

Da so glodavci odkrili privlačnost sveta pod pokrovom avtomobilskega motorja, ugotavlja tudi Bojan Breznik. Srečali smo ga na enem izmed koprskih servisov, kamor je pripeljal obglodani avtomobil, na katerem so bile še dobro vidne sledi in iztrebki glodavca. "Avtomobil ni vžgal. Kablov sploh ni bilo več. V motorju si je podgana naredila gnezdo. Si predstavljate, okoli sem vozil podganje gnezdo. Pozneje sem jo ujel na limanice," pripoveduje Breznik.

Eksotika? Ne, za serviserje vsakdanjik.
Igor Blažek
, servisni strokovnjak na enem izmed koprskih servisov, nam pove, da takih izkušenj v preteklosti niso imeli, zdaj pa so postale poškodbe motorja, ki jih povzročijo glodavci, nekaj vsakdanjega.

"Žice od elektronike, cevi za dovod goriva in vetrobranske tekočine. Vse jim diši. Pred kratkim je prišel lastnik čisto novega avtomobila, na pokrovu posode za dolivanje olja smo našli mrtvo miš," eno izmed izkušenj opiše Blažek. In kje lastniki puščajo svoje avtomobile? "Večinoma v Kopru, na parkiriščih, pa tudi po vaseh v okolici mest. Povsod tam, kjer so avtomobili dlje časa parkirani zunaj," pravi Blažek.

Veterinar: Previdno s strupi
Voznikom ne preostane drugega kot samopomoč. Na servisih jim svetujejo, naj v avtomobile namestijo posebne tablete, ki vsebujejo strup. Patricija Pirnat iz koprske Agrarie pravi, da lastniki avtomobilov množično kupujejo strupe za glodavce in vabe, vendar veterinar Janez Pišot s koprske enote mariborskega zavoda za zdravstveno varstvo opozarja, naj bodo ljudje previdni s strupi, da ne pride do nenadzorovanega stresanja in raznašanja v okolico. In zakaj imajo glodavci tako radi avtomobile?

"Plastika je priljubljena, z glodanjem si brusijo sekalce, uporabljajo pa jo tudi za gradnjo gnezda, prav tako kot izolacijski material," razloži Pišot, ki poudarja, da redno izvajajo deratizacije, v primeru čezmerne razmnožitve glodavcev, pa jim morajo to naročiti upravljavci, bodisi stanovanjskih blokov, parkirišč ... Lastnikom avtomobilov svetuje naprave, ki s posebnim zvokom odganjajo glodavce.

Pritožb ni, bodo pa šli v preventivno akcijo
Na koprski Komunali pravijo, da prijav lastnikov avtomobilov do zdaj niso prejeli, bodo pa na podlagi novih informacij preučili stanje in opravili preventivno deratizacijo povsod tam, kjer bo to potrebno.

Za zdaj pa lahko lastniki samo stiskajo pesti, da v poplavi parkiranih avtomobilov nabrušeni zobje ne bodo izbrali prav njihovega, velja pa tudi preveriti, ali avtomobilsko zavarovanje vključuje škodo, ki jo povzročijo glodavci.

Na Obali avtomobile uničujejo glodalci
Na Obali avtomobile uničujejo glodalci