Prekmurje
(9)

Poudarki

  • Skoraj vso energijo za lastne potrebe ustvarijo sami
CERO Puconci.
CERO Puconci. Foto: MMC RTV SLO

Elektrika iz prekmurskih smeti

Podjetje CERO Puconci
29. november 2017 ob 17:24
Puconci - MMC RTV SLO

Center za ravnanje z odpadki v Puconcih je eno najuspešnejših podjetij v Pomurju. Ker pri predelavi odpadkov uporablja modernejše tehnološke pristope, je podjetje v dobrem finančnem položaju.

V centru za ravnanje z odpadki v Puconcih, kjer se ukvarjajo s sortiranjem, obdelavo in predelavo vsega, kar Pomurci zavržejo, že od vsega začetka stremijo k tako imenovani zeleni rabi energije. "V tem smislu smo seveda izrabili deponijski plin za proizvodnjo elektrike in toplotne energije in pa seveda strehe naših objektov za fotovoltaiko oziroma električno energijo," je pojasnil direktor podjetja CERO Puconci, Feri Cipot.

Letno tako v povprečju proizvedejo okoli 1.000 megavatnih ur ali 90 odstotkov vse pri njih porabljene elektrike. Zaradi bližine odlagališča so tudi edini v Sloveniji, ki izrabljajo deponijski plin tako za ogrevanje prostorov kot tudi sušenje odpadkov v procesu predelave. Letno tako privarčujejo kar 100.000 evrov in vsaj nekoliko obvarujejo okolje.

"S tem sistemom bistveno zmanjšamo vpliv odlagališčnega plina na okolje, na tej napravi se vse skupaj sežge, kot dobro vemo pa je ena molekula metana 16-krat bolj nevarna od ene molekule CO2," je povedal tehnični vodja Robert Sočič.

Sicer pa si želijo popolne samooskrbe z energijo. Zato na odlagališču že preverjajo, ali morebiti v prihodnje ne bi izrabljali tudi vetra.

"Kaže dobro. Če se bo torej pokazalo, da bo investicija smiselna, bomo prihodnje leto naredili nekaj vetrnih elektrarn," je napovedal Cipot.

Manjših sicer, kot jih videvamo v vetrovnih krajih, a bodo popolnoma dovolj za popolno samooskrbo podjetja z energijo.

VIDEO
Elektrika iz smeti v Puconcih
Boštjan Rous, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
windmaster
# 29.11.2017 ob 18:34
No ja, skoraj cel Vič v Ljubljani ima elektriko iz deponije Barje. Pa še nekaj deponij je ki proizvajajo ekektriko iz smeti. Bolj so težavne deponije ki nimajo plinov, ker niso neprodušne. In če uhaja plin, uhaja tudi voda..... seveda v podtalnico.
mm2ww
# 29.11.2017 ob 19:52
dante123:

CO2 ni vnetljiv in ni strupen, v večjih koncentracijah nad 5000 ppm pa je zaradi zmanjšane količine kisika lahko zelo nevaren – dušeč. Zaradi lastne teže se zbira v jamah, kanalih, vodnjakih in pri vsebnosti 4 % CO2 v zraku že povzroča težave, glavobole in omotico. Vsebnost 8 – 10 % CO2 v zraku povzroča nezavest in smrt. Pred vstopoom v takšne prostore, kjer se lahko zbira CO2, je potrebno plin odsesati in po potrebi zaščititi dihala, ves prostor pa ustrezno ventilirati. Stik s suhim ledom povzroča ozebline in oseba, ki ima opravka z njim, mora biti ustrezno zavarovana z osebnimi zaščitnimi sredstvi. Jeklenke morajo biti dimenzionirane za tlak 190 bar; temperature, ki so jim jeklenke izpostavljene, pa ne smejo preseči 52 °C.

Si že slišal za toplogredne plinem med katere spada tudi CO2!?
ksenak2
# 30.11.2017 ob 20:17
boh pomagaj, saj ne kurijo CO2 ampak metana, ki izhaja iz razpadanja organskih snovi, ki so prisotne v mešanih odpadkih, ki jih odlagajo na smetišču, in je tudi toplogredni plin. Če bi smetarstvo boljše organizirali tako, da bi se izločilo čimveč oziroma vse organske odpadke iz gostopodinjskih odpadkov že doma oz pri viru nastanka, bi bil ostanek v črni kanti minimalen in elegantno suh in nesmrdljiv in bi ne povzročal nobenih problemov. Ena sama žlica kofetovega zoca v kanti spremeni koristne snovi, kar odpadki vendar so, v smrdljivo kašo.

Smeti niso tehnološki ampak organizacijski problem.
izi07
# 30.11.2017 ob 12:59
Objava je sicer pozitivna, da se tudi pri nas počasi res počasi nekaj premika. Trenutno bo podjetje verjetno če druzga ne popolnoma neodvisno od elektro omrežja in s tem nekaj prihranilo dvomim pa, da bo zaradi tega položnica za gospodinjsva kaj nižja!
V svetu že kar nekaj let prakticirajo samooskrbo in pa celo z prodajo elektrike, gretje vode oziroma ogrevanje za blokovska naselja z mstmi itd... Neštetokrat sem izpostavil Dunajsko komunalno podjetje, ki ne samo da je samozadostno pač pa ti zaposluje veliko ljudi v predelavi, prodajajo humus iz odpadnih bioloških predelanih ostankov še prej pa pline porabijo za proizvodnjo elektrike toploto pa pretvorijo za ogrevaje bokovskega naselja. posledično meščani imajo dosti nižje položnice saj plačujejo samo za vzdrževanje voznega parka in za vzdrževanje kontejnerjev in otokov za oddajo smeti. No da smo si na jasnem na Dunajo smeti ločijo samo v dve kante torej biološki odpadki in vsi drugi odpadki. To pa zato, ker so imeli pred 15 leti enak sistem kot ga imamo mi pa so kmalu uvideli, da s tem ko imajo 4 ražlične kontejnerje morajo imeti tudi štiri različne tovornjake za prevoz poleg tega 100% več kontejnerjev in tudi prevoznih sredstev + 100% več stroškov in pa tudi več zaposlenih samo za prevoz!
Ko se bodo za gospodinjstva znižale položnice zaradi sortiranja, ker vsako gospodinjstvo odda komunali toliko in toliko Kg plastike, aluminija, železa, in bioloških odpadkov ki so v resnici produkti, ki se dajo dobro prodat potem se pa lahko visoko nosijo in pametujejo in pa hvalijo.
Bivši uporabnik
# 01.12.2017 ob 22:37
tu vas ne skrbijo vse saje in plini, ki gredu v luft pri gorjenju? aja fitri pa to, kje pa filtre spirajo oz odlagajo? aja, še ena eko predelovalnica za to press.
HOR
# 29.11.2017 ob 21:28
@mm2ww
# 29.11.2017 ob 19:52
"...CO2 ni vnetljiv in ni strupen, v večjih koncentracijah nad 5000 ppm pa je zaradi zmanjšane količine kisika lahko zelo nevaren – dušeč..."


Drži, le da je sedaj v zraku samo 400 ppm CO2 ( 400 delcev CO2 na milijon delcev zraka, oziroma 4 deli CO2 v 10000 delih zraka, pred ca stoletjem pa je bilo razmerje 3 delci CO2 v 10000 delcih zraka.

Rastline pa recimo najbolje rastejo (več hrane...) v območju med ca 800 in 1300 ppm CO2 v zraku, za nas pa je popolnoma neškodljiva koncentracija ca do 1000 ppm CO2 v zraku...

Si že slišal za najbolj prisoten toplogredn plin -vodno paro...!?

Najbolj prisoten in tako daleč največji toplogredni "plin" je vodna para v zraku preko povišanja katere bi naj doživeli močno segrevanje, kar bi naj iniciral povečan CO2 v zraku, vendar se to ne dogaja saj količina vlage v zraku zadnja desetletja upada, zato upada tudi stopnja globalnega segrevanja po ca letu 2000 (kljub večji rasti CO2 emisij) saj sam CO2 na primer tudi ob podvojitvi koncentracije na ca 600 ppm (kar ne bo v tem stoletju) ne more segreti zraka globalno kaj več, kot ca za eno stopinjo C...
zapravico
# 30.11.2017 ob 06:25
Snago zanimajo samo odpadki,ki se z njimi najlažje zasluži,bio odpadki,papir,in barvne kovine,plastika jih ne zanima,ker predelava jim je samo v minus pa raje vsakih toliko časa pride do samovžiga,ki pa za “inšpektorje“ to ni nevarno za ljudi
dante123
# 29.11.2017 ob 17:46
Sedaj je CO2 ze nevaren.
RJSlo
# 29.11.2017 ob 17:43
No ja. In s tem člankom ste nam dali vedeti kje lahko pričakujemo naslednji neškodljiv "samovžig"?
Kazalo