Primorje
Čevljarska ulica v Kopru.
Mestna občina Koper omejuje spremembe namembnosti pritličij stavb v ožjem mestnem jedru. V stanovanja ali garaže jih občina ne dovoli več urejati, za gostinsko ali trgovsko dejavnost pa jih bo dovolila spremeniti le, če bodo lastniki ali najemniki ohranjali tradicionalnost ponudbe. Čevljarska ulica je med območji, kjer bodo veljali novi predpisi za spremembo namembnosti prostorov. Foto: Radio Koper

Dodaj v

Brez hitre prehrane v trgovinah s čevlji

Nova pravila o spremembi namembnosti v Kopru
14. junij 2018 ob 14:50
Koper - MMC RTV SLO

Koprska občina je spremenila predpise o spremembi namembnosti pritličnih prostorov v mestnem jedru. S tem naj bi preprečila nenadzorovano širjenje prodajaln hitre prehrane in zaščitila ponudbo domače prehrane.

Koprska občina je določila ulice in trge v mestnem jedru, za katere veljajo nove omejitve. Tam ni dovoljena sprememba namembnosti pritličij stavb v stanovanja ali garaže. Dovoljene so spremembe za poslovne, upravne ali družbene namene, za kar pa je treba pridobiti soglasje občine.

Pritličja bo za gostinske ali trgovske namene mogoče urediti le, če bo s tem ohranjena tradicionalna dejavnost. V trgovskih stavbah ne bo več dovoljeno obdelovati hrane.

Georgi Bangiev z urada za okolje in prostor pojasnjuje: "Za subjekte, ki poslujejo in imajo uporabno dovoljenje, se s tem predpisom nič ne spreminja. Vsi ponudniki, ki ne izpolnjujejo pogojev, pa bodo morali izpolniti pogoje. Za dejavnosti, ki se regulirajo s tem predpisom, ne bodo več mogli pridobiiti ustreznih dovoljenj. Hitra prehrana ni prepovedana, ampak moraš imeti ustrezno gostinsko dejavnost. Ne moreš pa opravljati hitre prehrane v trgovini s čevlji." V obrazložitvi je občina zapisala, da želi preprečiti nenadzorovano širjenje hitre prehrane, če ne gre za primarno gostinsko dejavnost.

Predsednik Združenja trgovcev Koper Otok, David Tomovski, pozdravlja omejitve pri preurejanju stanovanj in garaž v pritličjih stavb: "Prizadevamo si, da se v mestnem središču, torej v mestu Koper, razširijo take dejavnosti, ki so avtohtone, ki prinašajo novosti, ki predstavljajo raznolikost in predstavljajo avtohtone dejavnosti tega kraja in tega okolja, v katerem živimo."

Združenje v pripravo tega sklepa ni bilo vključeno, pričakuje pa, da bo, ko bo občina oblikovala krovni predpis za urejanje stavb v mestnem jedru. Napovedujejo ga že čez mesec ali dva.

Tjaša Škamperle, Radio Koper
Prijavi napako
Komentarji
mrgoda
# 14.06.2018 ob 15:44
"Prizadevamo si, da se v mestnem središču, torej v mestu Koper, razširijo take dejavnosti, ki so avtohtone"

glede na narodnostno sestavo obalnih mest bosta burekovanje in kebabovanje kmalu povsem avtohtoni dejavnosti
Tuemsi
# 14.06.2018 ob 18:01
Sej v Kopru tako rekoč ni več Slovencev. Luka Koper preko njihovih gazd zaposluje le še Albance, državljane BIH in Makedonce. Ti pa raje pojedo kak burek ali kebab kot pa berejo knjige in si ogledujejo slike v čevljarski ulici.
cairns
# 14.06.2018 ob 17:53
Koprska občina je spremenila predpise o spremembi namembnosti pritličnih prostorov v mestnem jedru. S tem naj bi preprečila nenadzorovano širjenje prodajaln hitre prehrane in zaščitila ponudbo domače prehrane.

Njboljše da v Čevljarski ulici odprejo kakšno čitalnico,knjižnico s slovenski knjigami ali učilnico kjer bi odresle poučevali slovenski in italijanski jezik.

Mornar ki pride z ladje misli da je prišel na hrvaško, ker ne sliši več slovenske besede.
luiss
# 14.06.2018 ob 17:17
@hizli hren
Saj ti jo bodo dali....sam ne v centru...enostavno...
Sussudio
# 14.06.2018 ob 20:37
V Kopru, tako kot v Ljubljani, Velenju, Jesenicah... sploh nimaš občutka da bi bilo v slovenskem kraju.
djdj
# 14.06.2018 ob 17:07
"Brez hitre prehrane v trgovinah s čevlji"
Skrbi jih, da bi se kdo poškodoval, zaradi večje teže in nizkocenovnih izdelovalcev visokih pet.
Merlot
# 15.06.2018 ob 05:25
"Brez hitre prehrane v trgovinah s čevlji"

Nekaj podobnega je že leta nazaj skušal dopovedati Al Bundy.
Lupo
# 14.06.2018 ob 21:25
tričetrt nepremičnin v starem jedru Kopra je v lasti Albancev
kingeston
# 15.06.2018 ob 08:24
levičarji nas želijo s to migranstko politiko uničit in preplavit z južnjaki.
treba se je temu ostro upreti, ne bo več pomagala samo topla beseda...
Argonavt
# 14.06.2018 ob 20:20
Vse v redu, vendar ukrep ni nastal iz poštene želje po ureditvi problematike, ki se omenja. V Kopru je večina ponudbe prodajaln hitre hrane nastala, ko je sam župan želel okrepiti "skupnost", ki se ukvarja s tovrstno hrano. To iz želje po dodatnih volilcih. Res je, tudi dokler je povpraševanje, tam je ponudba. Mislim, da stanje v Kopru ni kritično. Vsekakor je v ozadju konkreten interes ustaviti nekoga. Treba je vedeti, da ima sam župan v mestnem jedru, v zgodovinski palači na Carpacciovem trgu gostinski lokal, ki ga je dal v najem "Saraju", okrepčevalnici, ki se ukvarja s tradicionalno balkansko prehrano. Lokal je na zgodovinsko pomembnem trgu in res ne bi smel soditi tam. Vendar se sprašujem, ali bo ta ukrep vplival tudi na ta lokal? Ureditev da, vendar so tudi nepremišljene prepovedi lahko škodljive, sploh, ko imajo arbitrarno vlogo politike, ki odločajo kdo bo in kdo ne bo izvajal določene storitve.
Kobalt
# 16.06.2018 ob 13:18

Homer. je napisal(-a)

In ne valiti krivdo na prišleke iz juga, ker to kupujejo tudi Slovenci.

Tudi?! To predvsem kupuje slovenska "rulja". Ker "šipci" sigurno ne uživajo pomij, ki jih servirajo.
Homer.
# 15.06.2018 ob 19:00
@kingeston
Zgleda da ti sanjaš levico in migrante......
Homer.
# 14.06.2018 ob 18:24
Teh prodajalcev burekov je res preveč, ampak dvomim da so administrativne omejitve pravo zdravilo.
Dokler je povpraševanje, bodo prodajalne bureka, kebaba, .... delale.

In ne valiti krivdo na prišleke iz juga, ker to kupujejo tudi Slovenci.
hizli tren
# 14.06.2018 ob 16:05
kr neki. če hočem jesti burek mi dajte burek, če pa hočem hobotnico na žaru pa mi dajte hobotnico.
prosti trg!!
Kazalo