Ograje, bodeča žica, električni pastirji očitno postajajo novi dekor istrske pokrajine, kjer se kmetje ob suši za svoj pridelek bojujejo tudi z divjadjo.

"Borimo se vsako leto na vse načine, ograjevanje nič več ne pomaga, strašila nič več ne pomagajo. Pomagalo bi edino, da teh živali ni več tu," pove Marjan Cah.

Kmetje s prstom kažejo na lovce, saj menijo, da ti zaradi zgrešene politike, ki jo vodi država, niso motivirani za ustrezen odstrel divjadi.

"Lovci gledate prašiče in se hvalite, da ste jih postrelili. Če imamo tisoč prašičev in jih pobijete sto, to ni nič," meni Marko Rihter.

Lovci obtožbe kmetov odločno zavračajo in se sklicujejo na podatke o prijavljeni škodi. "Ugotavljamo, da je divjih prašičev precej manj in da je res tako, kaže tudi, da sta bili prijavljeni le dve škodi, ena v marcu in druga pred mesecem in pol."

Lovci kmete pozivajo k intenzivni rabi električnih pastirjev. A praksa kaže, da je med kmeti malo takih, ki v tak ukrep tudi verjame. "Ko svinja zagleda grozdje, se ne boji ničesar, podre vse, tudi mrežo, če je treba," doda Cah.

Več v prispevku:

Nepovabljeni gostje v sadovnjakih