Foto: BoBo/Tina Kosec
Foto: BoBo/Tina Kosec

Ko so Terme Čatež konec leta 2022 zaprle teniška igrišča, je turistično gospodarstvo opozarjalo na pomen območja, ki naj bi prinašalo od 30.000 do 35.000 "dobrih" gostov letno, s tem pa do pet milijonov evrov prihodkov.

Župan Občine Piran Andrej Korenika trdi, da so želeli priti turističnemu gospodarstvu naproti in igrišča čim prej aktivirati, zato so takoj za tem, ko je 29. decembra lani občina prevzela območje v last, objavili razpis za oddajo.

Najemnino 10.000 evrov mesečno so določili na podlagi cenitve, je pojasnil v pogovoru z novinarji. Da pogoji ne bi bili prezahtevni, v razpis niso vključili osrednjega teniškega stadiona, saj bi to pomenilo še za 5000 evrov višjo mesečno najemnino.

Na razpis se ni prijavil nihče. "Ne morem razumeti, kako nekdo, ki ustvari pet milijonov evrov prihodkov, ni sposoben prevzeti nekega območja v priobalnem pasu za najemnino 10.000 evrov na mesec," je dejal Korenika. Na občini se po njegovih besedah sprašujejo, ali so bili podatki, ki so jih navajali gospodarstveniki, realni.

Poudaril je, da so se za nakup zemljišč odločili, ker so želeli ohraniti igrišča za tenis, območje pa hkrati nameniti tudi drugim športom. Z zahtevano najemnino se naložba ne bi povrnila več kot 30 let, kljub temu pa Korenika še vedno meni, da je 4,5 milijona evrov za takšno zemljišče v priobalnem pasu zelo ugodna cena.

Igrišča bodo namenili domačinom

Poudaril je, da neuspešen razpis ni nujno slaba novica: "Prej smo ves čas govorili o turistični ponudbi, ki bi jo lahko koristili tudi domačini, zdaj pa se bomo osredotočili bolj na ureditev območja za domačine."

V treh mesecih bodo poskusili usposobiti vsaj šest teniških igrišč – štiri betonska in nekaj peščenih. Obenem je napovedal tudi celovito ureditev športno-rekreacijskih površin z dodatno ozelenitvijo. "Vrnili bomo košarko in nogomet na območje, kjer smo Pirančani in Lucijčani preživeli otroška leta," je poudaril. Urediti nameravajo tudi novo balinišče, igrišča za odbojko in badminton ter trimstezo.

Iščejo tudi možnosti za prekritje osrednjega teniškega stadiona, ki bi tako postal uporaben tako za prireditve kot za druge športe. Balon, ki ves čas pokriva eno od igrišč, želi župan čim prej umakniti.

Območje bo še naprej upravljal Športni in mladinski center. V letošnjem proračunu je za ureditev namenjenih 450.000 evrov, obstaja pa tudi možnost rebalansa, je pojasnil Korenika.

Za WTA-turnir v Portorožu

Teniške tradicije ne želijo prekiniti. "Če se bo slovenska teniška zveza ali kdo drug odločil, bo tu še vedno mogoče izpeljati turnir," je poudaril in izrazil željo, da turnirja WTA ne bi selili drugam. Po njegovih besedah zanj namreč potrebujejo le stadion in štiri zunanja igrišča, to pa lahko pripravijo v dveh tednih. "Takoj ko bo interes izkazan, bo na voljo," je obljubil.

Na vprašanje v povezavi s stanjem teniškega centra v času skupščine zveze Tennis Europe, ki bo v Portorožu 22. marca, je Korenika odgovoril, da je to skrb slovenske teniške zveze in da bi bilo še slabše, če občina ne bi odkupila igrišč. "Mene bi bilo sram pokazati ta teniška igrišča in organizirati tak dogodek ter nič prispevati," je dejal.