Primorje
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 0.0 od 0 glasov Ocenite to novico!
Izola
Zdravniki se v zadnjih letih vse pogosteje srečujejo z agresivnimi napadi pacientov nanje. Na sliki izolska bolnišnica. Foto: BoBo
Danimir Rebec
"Dogodek lanskega 22. avgusta, ko je pod streli umrl policist Ivo Žnidarčič, je bil najhujši v moji 34 let trajajoči karieri," pravi direktor Policijske uprave Koper, Danimir Rebec. Foto: MMC RTV SLO/Mateja Brežan
Mladen Gasparini
Rana ob izgubi kolega zdravnika Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja se počasi spreminja v brazgotino, pravi predstojnik oddelka za kirurgijo Splošne bolnišnice Izola, Mladen Gasparini. Foto: TV Koper

Dodaj v

Obletnica tragedije v izolski bolnišnici

"Rane se spreminjajo v brazgotine"
22. avgust 2017 ob 09:44
Izola - Radio Koper

Mineva natančno eno leto od tragedije v Splošni bolnišnici Izola, ki je pretresla slovensko in tujo javnost. V streljanju sta umrla priljubljena in delu predana policist in zdravnik, drugi policist je bil huje ranjen.

Življenje je izgubil tudi napadalec, 68-letni domačin, ki naj bi se za hladnokrvni obračun odločil zaradi nezadovoljstva s potekom zdravljenja. Kasnejša analiza je sicer potrdila, da nepravilnosti ni bilo. Tako v policijskih kot v zdravstvenih vrstah je spomin na tisti dan še kako živ, zato poudarjajo, da dogodek ne sme v pozabo.

"Dogodek lanskega 22. avgusta, ko je pod streli umrl policist Ivo Žnidarčič, je bil najhujši v moji 34 let trajajoči karieri," pravi direktor Policijske uprave Koper, Danimir Rebec. Po izgubi treh slovenskih policistov med rednim opravljanjem dela v zadnjih 2 letih je skupaj s sodelavkami in sodelavci upal, da česa podobnega ne bodo več doživeli: "Ta dogodek je dokaz, da je pri policijskem delu mogoče v vsakem trenutku, ne glede na nalogo, ki jo opravljamo, pričakovati, da se lahko običajni in rutinski postopek zelo hitro spremeni v nevaren postopek."

Prav zaradi tega policiste stalno opozarjajo na predpisano samozaščitno ravnanje. V usposabljanje so vključili več praktičnih položajskih vaj, po posebnem programu se usposabljajo v rokovanju z orožjem. "Ob tem pa je zelo pomembno, da imajo policisti na voljo ustrezna zaščitna sredstva, ki jih je v preteklosti primanjkovalo zaradi varčevalnih ukrepov, in seveda tudi ustrezna policijska pooblastila, kot izziv za učinkovito borbo zoper vedno nove oblike varnostnih pojavov."

Rana ob izgubi kolega zdravnika Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja se počasi spreminja v brazgotino, pa pravi predstojnik oddelka za kirurgijo Splošne bolnišnice Izola, Mladen Gasparini. V tem letu so uresničili idejo o postavitvi galerije na hodniku kirurškega oddelka: "Sama ideja te galerije je bila, da bi bile fotografije dr. Martineza na neki način pomešane med fotografijami iz našega vsakdanjika in bi tako prikazovale, na neki simbolni ravni, da dr. Martinez živi z nami še naprej."

A ne le na simbolni. "Ta ambiciozni duh, ki ga je dr. Martinez imel, in ta njegov optimizem se je razširil na kolektiv in vsakodnevno tudi pri drugih članih kolektiva opažam zametke teh ambicij, ki nosijo to delo naprej."

Agresivna dejanja v zdravstvenih ustanovah, tudi v tujini, so v porastu. V Izoli so tveganje zmanjšali z zagotavljanjem 24-urnega varovanja in videonadzorom. Gasparini pa meni, da tudi z uvedbo vrstomata, saj je ta sistem sprejemanja pacientov pravičnejši.

Mateja Brežan, Radio Koper
Luis Guillermo Martinez Bustamante
Luis Guillermo Martinez Bustamante
Luis Guillermo Martinez Bustamante
Luis Guillermo Martinez Bustamante
Prijavi napako
Komentarji
semaino
# 22.08.2017 ob 11:19
Da ne bo pomote, tudi ta zdravnik, ki je z duso in telesom delal v Sloveniji je zame Slovenec - imel dokumente ali ne. Vsak, ki prispeva nasi druzbi je Slovenec in s tem enak nam in vreden vsega spostovanja, morda celo vec, ker se je moral dokazati v tujini.
semaino
# 22.08.2017 ob 11:17
Obletnica tragedije v izolski bolnišnici!

A je res, da je ta gospod, ki je bil odlicen strelec izobrazen oz izurjen v SDV oz UDBI in je imel pri sebi orozje, ki ga tajna sluzba ni predala policiji R Slovenije po 1991?

A je res, da je se na tisoce kosov najrazlicnejsega orozja pri bivsih pripadnikih UDBE in na njihovih domovih, ki ni evidentirano.

Spomnim se nekega svincnika, ki ga je Roman L. prinesel v parlament in pokazal kaksno ubojno orozje je posedovala in se vedno posedujejo bivsi pripadniki UDBE.

Mislim, da je zadnji cas, da s tem razcistimo, ker ti pripadniki in morilci prihajajo v senilna leta, ko bodo najbolj nevarni oz. so to ze dokazali.

A morajo mladi nedolzni Slovenci izgubiljati zivljenja, ker si nekdo zaradi Zemljarica, Ertla in Kucana ne upa pocistiti nesnago z mize? Ali so ti ljudje res toliko vredni?

Hvala.
NNNP
# 22.08.2017 ob 12:14
Žalostna obletnica. Ali so od takrat uspeli urediti stanje na izolski urologiji?
kislec
# 22.08.2017 ob 12:36
... da tudi z uvedbo vrstomata, saj je ta sistem sprejemanja pacientov pravičnejši...

Vrstomat za čakalne vrste?
Homer.
# 23.08.2017 ob 08:52
@semaino
Sestopi na realna tla....
V Sloveniji je ogromno ilegalnega orožja in to nima prav nobene zveze z ex pripadniki UDBe.
Pravzaprav so vsi ti imeli popolnoma legalno orožje z orožnim listom (torej je vse orožje evidentirano)
Čisto nekaj drugega je ilegalno orožje......
In ta norec (ne najdem boljšega izraza) je imel ilegalno orožje. To da je bil nekoč pripadnik UDBe in je imel za tedanje potrebe orožni list, nima nobene zveze z današnjim časom.

Pa še to.....
V posebej občutljivih službah je bilo orožje na dosegu, uslužbenci pa so imeli orožni list in uporabo znotraj objekta in okolice. Tudi jaz!
kislec
# 22.08.2017 ob 12:33
... V streljanju sta umrla priljubljena in delu predana policist in zdravnik...

Ali se samo meni dozdeva, da žrtvi nista navedeni v ustreznem vrstnem redu?
Kazalo