Zdravniki se v zadnjih letih vse pogosteje srečujejo z agresivnimi napadi pacientov nanje. Na sliki izolska bolnišnica. Foto: BoBo
Zdravniki se v zadnjih letih vse pogosteje srečujejo z agresivnimi napadi pacientov nanje. Na sliki izolska bolnišnica. Foto: BoBo
Danimir Rebec
"Dogodek lanskega 22. avgusta, ko je pod streli umrl policist Ivo Žnidarčič, je bil najhujši v moji 34 let trajajoči karieri," pravi direktor Policijske uprave Koper, Danimir Rebec. Foto: MMC RTV SLO/Mateja Brežan
Mladen Gasparini
Rana ob izgubi kolega zdravnika Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja se počasi spreminja v brazgotino, pravi predstojnik oddelka za kirurgijo Splošne bolnišnice Izola, Mladen Gasparini. Foto: TV Koper

Življenje je izgubil tudi napadalec, 68-letni domačin, ki naj bi se za hladnokrvni obračun odločil zaradi nezadovoljstva s potekom zdravljenja. Kasnejša analiza je sicer potrdila, da nepravilnosti ni bilo. Tako v policijskih kot v zdravstvenih vrstah je spomin na tisti dan še kako živ, zato poudarjajo, da dogodek ne sme v pozabo.

"Dogodek lanskega 22. avgusta, ko je pod streli umrl policist Ivo Žnidarčič, je bil najhujši v moji 34 let trajajoči karieri," pravi direktor Policijske uprave Koper, Danimir Rebec. Po izgubi treh slovenskih policistov med rednim opravljanjem dela v zadnjih 2 letih je skupaj s sodelavkami in sodelavci upal, da česa podobnega ne bodo več doživeli: "Ta dogodek je dokaz, da je pri policijskem delu mogoče v vsakem trenutku, ne glede na nalogo, ki jo opravljamo, pričakovati, da se lahko običajni in rutinski postopek zelo hitro spremeni v nevaren postopek."
Prav zaradi tega policiste stalno opozarjajo na predpisano samozaščitno ravnanje. V usposabljanje so vključili več praktičnih položajskih vaj, po posebnem programu se usposabljajo v rokovanju z orožjem. "Ob tem pa je zelo pomembno, da imajo policisti na voljo ustrezna zaščitna sredstva, ki jih je v preteklosti primanjkovalo zaradi varčevalnih ukrepov, in seveda tudi ustrezna policijska pooblastila, kot izziv za učinkovito borbo zoper vedno nove oblike varnostnih pojavov."

Rana ob izgubi kolega zdravnika Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja se počasi spreminja v brazgotino, pa pravi predstojnik oddelka za kirurgijo Splošne bolnišnice Izola, Mladen Gasparini. V tem letu so uresničili idejo o postavitvi galerije na hodniku kirurškega oddelka: "Sama ideja te galerije je bila, da bi bile fotografije dr. Martineza na neki način pomešane med fotografijami iz našega vsakdanjika in bi tako prikazovale, na neki simbolni ravni, da dr. Martinez živi z nami še naprej."

A ne le na simbolni. "Ta ambiciozni duh, ki ga je dr. Martinez imel, in ta njegov optimizem se je razširil na kolektiv in vsakodnevno tudi pri drugih članih kolektiva opažam zametke teh ambicij, ki nosijo to delo naprej."

Agresivna dejanja v zdravstvenih ustanovah, tudi v tujini, so v porastu. V Izoli so tveganje zmanjšali z zagotavljanjem 24-urnega varovanja in videonadzorom. Gasparini pa meni, da tudi z uvedbo vrstomata, saj je ta sistem sprejemanja pacientov pravičnejši.