Janez Starman. Fotografija je nastala pred leti. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Janez Starman. Fotografija je nastala pred leti. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Zgodilo se je konec tedna, ko se je Janez Starman zvečer vračal z družinskega obiska. Alkotest je pokazal toliko alkohola preveč, da so mu poleg kazni odvzeli vozniško dovoljenje. To je napačno početje, ki ga obžaluje, in dodaja: "Ne štejem pa, da je tako, da bi vplivalo na mojo sposobnost opravljanja dela in funkcije podžupana."

Županu Alešu Bržanu je ponudil odstop – a ne nepreklicnega: "Moj odstop je bil prepuščen njegovi odločitvi. Nisem pa ponudil odstopa nepreklicno, saj menim, da moramo biti vsi obravnavani individualno, ne pa pavšalno, torej glede na okoliščine."

Sorodna novica Funkcionar zaradi alkohola ob vozniški izpit, zdaj je ogrožen še njegov položaj

Bržan njegovega odstopa ni sprejel. Kot je pojasnil, zato, ker se zaradi ene napake ni pripravljen odpovedati izvrstnemu sodelavcu. Pred štirimi leti je bil do podžupana Patrika Peroše strožji, saj je menil, da je njegova vožnja pod vplivom alkohola nedopustna napaka in da zahteva ničelno toleranco do alkohola v prometu. Perošev odstop je takrat sprejel.

Starman je s početjem, kot kaže, kršil kodeks odvetniške zbornice, ki pravi, da mora odvetnik, tudi ko ne dela, vselej upoštevati pravila o lepem vedenju in si prizadevati za uveljavljanje vzgojnih vplivov: "Drži, z odvetniško zbornico sem se pogovoril. Imamo upravni odbor in na njem bomo govorili. Ali je tak prekršek tak, ki lahko omaja ugled in čast funkcije, ki jo opravljam, se bomo pogovorili. Če bo mnenje, da je treba kar koli z moje strani narediti, bo narejeno."

Alkohol in vožnja pod njegovim vplivom je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Toleranca do tega je tudi med osebami, ki naj bi bile za zgled, zelo različna. Večkrat je za volan alkoholiziran sedel briški župan, ob izpit je bil pred leti tudi postojnski župan.