Primorje
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 15 glasov Ocenite to novico!
Mala loža
Ob včerajšnjem začetku zbiranja podpisov je predstavnica gibanja Barbara Verdnik poudarila, da ne gre za protest. "Ta prva, stara loža je integralni del Pretorske palače in je na ta način, ker gre v prodajo, ogrožen pravzaprav cel levi del Pretorske palače, kar je iz našega vidika nedopustno." Foto: Tjaša Škamperle / Radio Koper
Mala loža
V Gibanju Skupaj so spomnili še, da je Mestna občina Koper (MOK) pred leti ta del palače, za obnovo katere je bilo skupno vloženih 3,4 milijona evrov javnega denarja, prodala in že 11 let ni več v funkciji občanov in javnega interesa. Foto: Tjaša Škamperle / Radio Koper
Matej Tašner Vatovec
Pozivu Gibanja Skupaj se je v pisni obliki pridružil tudi poslanec Levice iz Kopra Matej Tašner Vatovec, ki je vodstvo koprske občine pozval, naj se udeleži javne dražbe in izlicitira nazaj "tisto, kar bi moralo služiti kot javni prostor". Foto: BoBo

Dodaj v

V Kopru zbirajo podpise proti prodaji male lože pri mestni palači

Mala loža gre konec meseca na dražbo
23. avgust 2017 ob 14:57
Koper - MMC RTV SLO, STA

Loža pod levim krilom Pretorske oziroma mestne palače – znana tudi kot mala ali stara loža – bo šla konec meseca na dražbo, zaradi česar so v Gibanju Skupaj so začeli zbirati podpise k javnemu pozivu koprski občini in občinskim svetnikom, naj dotična loža ostane javno dobro.

V Gibanju Skupaj so spomnili, da je Mestna občina Koper (MOK) pred leti ta del palače, za obnovo katere je bilo skupno vloženih 3,4 milijona evrov javnega denarja, prodala in že 11 let ni več v funkciji občanov in javnega interesa. "Po dostopni dokumentaciji sodeč, je šlo za nepregledno prodajo in se pravzaprav ves ta čas dogajajo nenavadni posli s prodajami, stečaji, hipotekami, prehajanji objekta iz enega v drugo lastništvo," so zapisali in navedli, da naj bi imel predkupno pravico Dom Koper, ki je napovedal sodelovanje na dražbi.

Civilna družba: Mala loža naj ostane javno dobro
Ob včerajšnjem začetku zbiranja podpisov, ki bo trajalo do 30. avgusta, ko je predvidena dražba, je predstavnica gibanja Barbara Verdnik poudarila, da ne gre za protest. "Ta prva, stara loža je integralni del Pretorske palače in je na ta način, ker gre v prodajo, ogrožen pravzaprav cel levi del Pretorske palače, kar je iz našega vidika nedopustno," je opozorila Verdnikova, ki meni, da bi morala celotna palača, vključno z ložo, ostati javno dobro. Na MOK-u pa pravijo, da s prodajo kulturna in zgodovinska dediščina ne bosta ogroženi.

"Lahko si mislimo, da je šlo za negospodarno ravnanje s stvarnim premoženjem občine, ko se je to leta 2005 prodajalo," je še opozorila predstavnica gibanja. Občina lahko uveljavi predkupno pravico na objektu, saj gre za spomenik državnega in lokalnega pomena, "lahko pa tudi prepreči dražbo, če ima 'čiste' delilne načrte," je še dodala Barbara Verdnik.

MOK: Bojazen skrunitve je odveč
Medtem so iz MOK-a sporočili, da v okviru tokratne prodaje ne nameravajo uveljaviti predkupne pravice, da pa s prodajo po njihovem mnenju torej kulturna in zgodovinska dediščina ne bosta ogroženi, saj je za morebitni poseg v objekt treba predhodno pridobiti kulturnovarstvene pogoje in soglasja zavoda za varstvo kulturne dediščine. "Bojazen, da bi v rokah novega lastnika prišlo do skrunitve spomenika oziroma njegovega uničenja, je povsem odveč," so še dodali.

Na občini so spomnili, da so leta 2005 pristopili k postopku prodaje objekta na Čevljarski 1 prek javnega razpisa. Mala loža je bila od nekdaj neločljivo povezana z drugim delom stavbe na naslovu Čevljarska ulica 1, ker pa v tistem obdobju še ni bil izdelan načrt etažne delitve, sta se pogodbeni stranki zavezali, da bosta po njegovi izvedbi uskladili tudi zemljiškoknjižno stanje.

Občina zanika, da gre pri objektu za javno dobro
Objekt in terasa sta več let po prodaji prešla v last podjetja MTN, za katero je bil pozneje sprožen stečajni postopek. Nepremičnina je tako postala predmet prodaje stečajnega upravitelja, ki je najprej prodal objekt, zdaj pa še del površine, ki predstavlja teraso. Del terase, ki povezuje Titov trg s Čevljarsko ulico – podhod, pa še naprej ostaja v občinski lasti.

Na MOK-u so zatrdili še, da navedeni objekt nikoli ni bil javno dobro. Pred leti je bila tako sedanja terasa celo zazidana in je v njem obratovala trgovina s trafiko. Na občini upajo, da bo s prodajo dela terase le-ta ponovno postal neločljiv del celotne nepremičnine na naslovu Čevljarska ulica 1. Z nepremičnino naj novi lastnik ravna gospodarno in jo vzdržuje, tako da ta ne bo več kazila podobe mesta, so še zapisali na MOK-u.

Pozivu Gibanja Skupaj se je v pisni obliki pridružil tudi poslanec Levice iz Kopra Matej Tašner Vatovec, ki je vodstvo koprske občine pozval, naj se udeleži javne dražbe in izlicitira nazaj "tisto, kar bi moralo služiti kot javni prostor".

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
zozozo
# 23.08.2017 ob 18:03
Mestne lože so v porimskem/italijanskem/beneškem okolju bile zgrajene v srednjem veku eksplicitno kot javni prostor, ki so ga komune/mesta/občine uporabljale za javne sestanke in javne ceremonije.

Kako lahko komu pade na pamet trditi, da to ni javno dobro? In kako je to sploh lahko v zasebni lasti?
TinTin
# 23.08.2017 ob 15:17
Zupan rabi dnar za novo limuzino...
ajvard
# 23.08.2017 ob 19:42
na drugi strani ulice pri mali loži je ena bistvenih Koprskih znamenitosti.

gre za kamniti "nabiralnik" za naznanitev. denontie.

uporabimo ga, vsaj v simbolnem smislu.
izo
# 24.08.2017 ob 13:24
Enim očitno ne potegne, da navedeni objekt ni v lasti MOK.
Ker ni v lasti MOK, ga ta tudi ne prodaja.
In seveda zato tudi ni javno dobro.


tako na hitro bi lahko rekel, da je bil objekt (oz del objekta) predan podjetju (verjetno kakšni pobrateni šerifi spet) nezakonito, zato tudi ne more bit del stečajnega postopke in same licitacije.
tukaj spet butnemu ob našo popolnoma ignorantsko zakonodajo na področju gradnje, prostora, trgovanje z napremičninami ipd, ker eno povozi drugo oz se eno sploh ne meni za drugo (ali tretje).
vam garantiram, da če se kdo malo bolj poglobi v te zadeve, pade na osnovni ravni tričert prometa za nepremičninami pri nas. in to bo še kako peklo v prihodnost oz še 5x bolj, če se enkrat to za zmeraj ne poštima. tisti, ki je v tem, dobro ve, o čemer govorim..
oleander
# 24.08.2017 ob 07:19
ne zastopim. za obnovo je slo par milijonov javnega denarja, zdaj bo pa v zasebnih rokah?
lepo si znajo postlati nekateri. s palico bi jih!
Homer.
# 25.08.2017 ob 15:10
Treba se je vrniti v leto 2005.
Takrat je stavba nad malo ložo dobila "blagoslov" za prodajo.
V naslednji fazi je z delitvijo etažne lastnine tudi mala loža pripadla kupcu.
Takrat se očitno nobeni instituciji ni zdelo potrebno, da ta objekt ostane v državni oziroma občinski lasti.

Itak je večina objektov zgodovinske vrednosti prodana, tista, ki je ostala v državni lasti pa klavrno propada. Če ostanemo na Obali in okolici, je tipičen primer slabega gospodarjenja države grad Socerb.

Tako da je bolje da sedanji lastnik, ki je očitno zgolj "parkiral denar", to proda in potem upajmo, da bodoči lastnik investira in uredi.
Sicer pa mislim, da "mala loža" ne bo dobila od spomeniškega varstva dovoljenja za zaprtje (zazidavo), Torej vse ostaja tako kot je. Če pa bo zastekleno, pa toliko bolje. Vsaj psi na štirih in tisti na dveh nogah tam ne bodo opravljali potrebo...........
Homer.
# 24.08.2017 ob 07:47
Enim očitno ne potegne, da navedeni objekt ni v lasti MOK.
Ker ni v lasti MOK, ga ta tudi ne prodaja.
In seveda zato tudi ni javno dobro.
Kazalo