Ostrige imajo v sredozemski kulinariki dolgo tradicijo, ki sega vse do starih Grkov. Foto: Reuters
Ostrige imajo v sredozemski kulinariki dolgo tradicijo, ki sega vse do starih Grkov. Foto: Reuters

Za školjkarje je bilo tudi poletje izredno uspešno. Vreme jim je bilo naklonjeno, klapavice so šle dobro v prodajo. Izolan Mitja Petrič, ki se z gojenjem školjk ukvarja že 14 let, pa bo v prihodnjih letih kupcem ponudil še ostrige.

Sistem gojenja, ki so ga razvili v podjetju, je popolnoma njihov, preizkušali so ga več let, da bi bil optimalen za pogoje, ki so v slovenskem morju, je povedal . "Sami pridobimo seme in nato srednjo ostrigo, za katero so že zainteresirani kupci. Ampak mi jo želimo narediti do konca, torej do prave prodajne velikosti. To seveda traja dalj časa in tudi več stane. Ostriga ne raste kar sama, treba jo je večkrat dvigniti na površje, očistiti, presaditi. Potem tudi dobiš največjo vrednost."

Za zdaj je testno pridelal kar 700 kilogramov ostrig. Nekaj jih je prodal v Sloveniji, večina pa jih je šla v Španijo. Za ostrige so se v podjetju odločili iz dveh razlogov: eden je ta, da je ponudba školjk tako bolj pestra, drugi razlog pa je cena ostrig, ki v zadnjem času raste, je še pojasnil Petrič.

"Pred leti so tu v Istri lovili z ramponi, lovilo je približno 30 bark in na trgu je bilo veliko ostrig. Cena je bila majhna, ni jih bilo vredno gojiti. Zdaj pa jih je iz leta v leto manj in cena samo raste in je že zelo zanimiva tudi za gojenje."

Povpraševanja po školjkah ne zmanjka, vseeno pa se v podjetju za nove stranke načrtno odločajo in sprejmejo le tiste, za katere vedo, da jim lahko zagotovijo pridelek. Letno pridelajo 250 ton klapavic, 15 ton ladink in čez dobra tri leta načrtujejo še 30 ton ostrig.