Lokalne novice
Džezovski kamp
Udeleženci lanskega džezovskega srečanja. Foto: Črtomir Goznik
Ptuj
Ptuj je bil ob New Yorku tudi edino mesto na svetu, kjer so priredili tovrstno izobraževalno srečanje. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Ptuj ostal brez džezovskega tabora New York Voices

Razlog pomanjkanje finančnih sredstev
3. januar 2018 ob 13:26
Ptuj - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Potem ko so na Ptuju dvakrat zelo uspešno organizirali vokalni džezovski kamp skupine New York Voices, je zdaj postalo jasno, da tega v prihodnje v starosti slovenskih mest ne bo več. Organizatorji opozarjajo na neizpolnjene obljube mestne občine.

Svetovno uveljavljena in dvakrat z grammyjem nagrajena džezovska skupina New York Voices svojega izobraževalnega tabora torej ne bo več izvajala na Ptuju. V starosti slovenskih mest so se ustavili dvakrat in vsakič pritegnili več deset udeležencev s celotnega sveta. Ptuj je bil ob New Yorku tudi edino mesto na svetu, kjer so priredili tovrstni tabor. A zdaj je jasno, da je bila finančna podpora za vnovično izvedbo premajhna.

"Takšne zgodbe še ni bilo ne na Ptuju ne v Sloveniji. Preden smo se je lotili, smo preverili stvari in je bilo rečeno, da Ptuj potrebuje butične zgodbe in da se bo tabor podprl v višini 15 tisoč evrov. Ta pisna obljuba mestne občine je bila poslana tudi skupini New York Voices in tako so se na koncu odločil za Ptuj. Tabor smo izvedli, obljubljenega denarja pa zaradi pomanjkanja sredstev občine nismo prejeli," ozadje zgodbe pojasnjuje vodja festivala Arsana Mladen Delin.

Na mestni občini so v pisnem pojasnilu zapisali, da nikoli niso prejeli konkretne informacije o tem, v kolikšni meri bi morali podpreti tabor. A da to ne drži, zatrjujejo tisti, ki so tabor pripravljali. "Na občini zagotovo vedo, kakšne so bile potrebe in pričakovanja. Ta njihove odgovor je praktičen, ker preusmerja pozornost iz tega, da občina ni izpolnila svojih obljub, ki jih dala, in to ne samo nam, ampak tudi skupini New York Voices. Konkretno smo z mestno občino govorili o znesku 15 tisoč evrov," dodatno pojasnjuje koordinator festivala Samo Ivačič.

Konec zastonjskega dela kulturnikov
Zaradi pomanjkanja sredstev so člani skupine letos že ostali brez honorarja, kar je po mnenju ptujskih (so)ustvarjalcev tabora nesprejemljivo. "Mestna občina mora enkrat za vselej spregledati, da je konec zastonjskega dela kulturnikov. Kulturniki bi morali delati brezplačno, drugi pa bodo dobivali honorarje za sedenje v pisarnah. Tega je konec," je oster Delin, ki dodaja, da bi Ptuj moral povečevati sredstva, ki jih namenja kulturi, da bi se tako odprl vrata edinstvenim zgodbam, kot je vokalni tabor svetovno uveljavljene skupine.

Povejmo še, da je ptujski župan Miran Senčar ob epilogu zgodbe zapisal, da se na mestni občini zavedajo pomena tabora, ki ga je imel za promocijo, a da obenem verjame, da finančni razlogi niso edini za selitev. A takšno stališče župana sta tako Delin kot Ivačič označila za nesprejemljivo in še enkrat poudarila, da bi kamp ob dodatnem vložku mestne občine v višini 15 tisoč evrov tudi v prihodnje ostal na Ptuju.

Danijel Poslek, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
bilzerian
# 03.01.2018 ob 14:00
ni denarja, ga je bilo treba pokrasti in uporabiti za dve leti trajajočo obnovo mostu, ki bo dvakrat dražaj, kot novogradnja mostu.
pa treba je urediti in tlakovati tržnico, pa podreti vsa drevesa na ptuju.
pa treba je zapiti kak ojro na kurentovanju, pa se preseravati po karnevalih po svetu.
tomidelaj
# 03.01.2018 ob 14:37
To ke dela senčar in njegova mafija, bi lahko malo KPK pogledo, tak kradejo, da je za bruhat, aja pa v neki zavod za turizem dali 700k, za razvoj gospodarstva pa 600k....
Delin, pa naj bo kar tiho itq dobi ta kvazi festival arsana 5x preveč dnarja.
grom-instrela
# 03.01.2018 ob 14:38
Nič skrbet. Nekdo drug si bo obliznil vse prste na rokah in bedarijo Ptuja izkoristil sebi v prid.
Kratkovidnemu ne pomagajo še tako dobra očala, da bi spregledal.
raknac navi
# 03.01.2018 ob 15:55
Ptuj je res zakon. Vcasih so imeli celo gledalisce. Vse skupaj pa tipicno za odnos do kulture. V politiki drzavi in tukaj na mmcju.
sosman
# 03.01.2018 ob 16:07
"zavod za turizem" se še dalje smeši?
HOR
# 03.01.2018 ob 15:55
Ptuj je pač le mesto muzej...
fusiondrive
# 03.01.2018 ob 17:01
Nisem na strani občinske oblasti pa vendar mora Delin vedet, da ni primerno se kitit z denarjem drugih in pripisovat sam sebi neverjetne dosežke. Zaradi vez in povezav z bivšimi občinskimi oblastmi mu je bilo to omogočeno in ne samo njemu.
Zdaj je pa to omogočeno zavodu za turizem - očitno. Pač vse povprek en drugemu lezejo . ...!!!
- in seveda kradejo nam ostalim, mi pa se moramo tolažit s tem, da je pač povsod tak. Ne boste dolgo!
Tako je pač edina stvar z katero se lahko hvalite - podkupljivost in pokvarjenost.
VIVA LARASNA IN ZAVODPOVEZANIHTURISTOV
miss_theory
# 03.01.2018 ob 20:52
Oh, že spet ta varnostnik. Kaj je njemu treba kulture!
gesan
# 03.01.2018 ob 19:52
bilzerian
# 03.01.2018 ob 14:00
ni denarja, ga je bilo treba pokrasti in uporabiti za dve leti trajajočo obnovo mostu, ki bo dvakrat dražaj, kot novogradnja mostu.
pa treba je urediti in tlakovati tržnico, pa podreti vsa drevesa na ptuju.
pa treba je zapiti kak ojro na kurentovanju, pa se preseravati po karnevalih po svetu.
........................................
....
Ja! Tak ti je to, ko v roke vzame vajeti en čisto tak navaden hipokrit, ki je še daleč slabši od predhodnika, katerega je znal tako zelo zahebavat točno za te zadeve v katerih je sam še precej slabši...

Sicer pa, pozabil si dodat še tista neverjetna korita bolj ali manj brez veze razmetana po mestu, ki so pravo remek delo fin ančne zapravljivosti.
:)
3athlonetz
# 03.01.2018 ob 22:47
Take stvari bi morale imet prioriteto. Kaj mi pomagajo odprti trgovski centri v nedeljo in najdražji ognjemet v Sloveniji, če se zatira dušo Ptuja na vseh področjih.
golst
# 04.01.2018 ob 13:52
@fantazijskitabor, letos bo tako festival nosil ponosni slovenski naziv: Glasovi Novega Jorka, ki se bo odvijal v Markovcih (le streljaj iz Ptuja), kjer bo moč slišati ubrano kruljenje... (http://novijork.si/)
Damroth
# 03.01.2018 ob 17:54
Kaj naj rečemo. Nič novega v Dolini Šentfloranski.
mmcuser
# 04.01.2018 ob 18:19
@fantasycamp: bi rad prevod tudi za Renault, Toshiba, Nutella, itd.?
zapravico
# 05.01.2018 ob 07:20
Vsa mesta propadajo z izjemo ljubljane,kjer je še zadosti financerjev za vsakodnevne muhe razvajenega župana
fantasycamp
# 03.01.2018 ob 23:09
kje je ponos? zakaj ameriško ime?
Kazalo