Ideja o srečanju saksofonistov v Novi Gorici se je leta 1996 porodila glasbenemu pedagogu, pihalcu in dolgoletnemu vodji goriških pihalnih orkestrov Stojanu Ristovskemu. Njegova želja je bila, da bi na delavnicah mladi glasbeniki pridobivali dodatna znanja in nove izkušnje. Foto: BoBo
Ideja o srečanju saksofonistov v Novi Gorici se je leta 1996 porodila glasbenemu pedagogu, pihalcu in dolgoletnemu vodji goriških pihalnih orkestrov Stojanu Ristovskemu. Njegova želja je bila, da bi na delavnicah mladi glasbeniki pridobivali dodatna znanja in nove izkušnje. Foto: BoBo
Adolphe Sax
Tako kot njegov oče je bil tudi Adolphe Sax (1814-1894) izdelovalec glasbil. Tej obrti se je začel posvečati v mladosti in pri petnajstih že sodeloval na tekmovanju izdelovalcev instrumentov. Hkrati je študiral tudi flavto in klarinet na Kraljevi pevski šoli v Bruslju. Medtem ko je njegov oče izdeloval konvencionalna glasbila, da je lahko prehranil družino, je Adolphe začel akustične raziskave in z oblikovanjem novih instrumentov. Foto: Wikipedia

Na uvodnem koncertu bo na Bevkovem trgu v Novi Gorici nastopil goriški Big band Nova s pevko Niko Kodrič pod vodstvom Damijana Valentinuzzija. Kot enega izmed vrhuncev organizatorji izpostavljajo zaključni koncert, na katerem bo ob džezovskem glasbeniku iz ZDA Jamesu Carterju in številnih drugih vrhunskih tujih solistih nastopil Big band RTV Slovenija.

Celotni program si lahko pogledate tukaj.


Po treh letih ponovno tekmovanje za mlade
Letos se festivalu znova pridružuje tekmovanje mladih saksofonistov, ki bodo v Novo Gorico prišli iz 16 držav. Tekmovalni del festivala bo letos na visoki mednarodni ravni, v spremljevalnem festivalskem programu pa bodo koncerti vrhunskih saksofonistov in mojstrski tečaji z uglednimi profesorji na različnih lokacijah na Goriškem.

Tako bo Nova Gorica po treh letih spet gostila mednarodno tekmovanje saksofonistov, kjer bodo za nagrade že osmič tekmovali mladi glasbeniki iz Avstralije, Belgije, Finske, Francije, Italije, Japonske, Južne Koreje, Kitajske, Makedonije, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Rusije, Srbije, Španije in Slovenije.

V žirijo so poleg njenega predsednika Clauda Delangla povabili še francoskega saksofonista Guillauma Ortija, enega najpomembnejših ameriških klasičnih saksofonistov Stevena Mauka in hrvaškega saksofonista Gordana Tudorja. Slovenske barve bo zastopal Lev Pupis. V finalu se bo žiriji pridružil mladi dirigent Simon Krečič, ki bo spremljal pet najboljših solistov tekmovanja na koncertih z Orkestrom Slovenske filharmonije.

Rojstvo prvih novogoriških Dnevov saksofona
Ideja o srečanju saksofonistov v Novi Gorici se je leta 1996 porodila glasbenemu pedagogu, pihalcu in dolgoletnemu vodji goriških pihalnih orkestrov Stojanu Ristovskemu. Njegova želja je bila, da bi na delavnicah mladi glasbeniki pridobivali dodatna znanja in nove izkušnje. Danes je umetniški vodja tega srečanja Matjaž Drevenšek, organizacija pa je v rokah Kulturnega doma Nova Gorica v sodelovanju s številnimi partnerji.

Letošnje jubilejno 20. mednarodno srečanje saksofonistov se bo začelo drevi ob 20. uri, trajalo pa bo do 10. julija.