Glavni razlog spora med blejskim župnikom in pletnjarji je, kot kaže, boj za potnike. Foto: BoBo
Glavni razlog spora med blejskim župnikom in pletnjarji je, kot kaže, boj za potnike. Foto: BoBo

Glavni razlog spora pa je, kot kaže, boj za potnike, za turiste, skratka za denar. Blejski župnik Janez Ferkolj želi s svojim plovilom, kot je poročal novinar TV Slovenija Jan Novak, sam voziti turiste na otok, in to za osem evrov na osebo, pletnjarji pa računajo 14 evrov na osebo.

Kot je za STA povedal direktor blejske občinske uprave Matjaž Berčon, so že po obstoječem odloku o plovbnem režimu na jezeru trije elektrohidrobusi, ki pa so v lasti pletnjarjev. Tudi po novem odloku bodo lahko po jezeru vozila tri takšna plovila, a bo pri tem eden ekskluzivno namenjen oskrbi otoka in prevozu oseb na otok, in sicer bodo to plovila posestnika otoka, torej trenutno blejske župnije.

Berčon izpostavlja, da bo po sprejetju režima situacija za vse enaka. "Tako kot si je zdaj župnik uzurpiral pravico vožnje potnikov po jezeru, to že desetletja počnejo tudi pletnjarji. Zdaj pa bodo pogoji za vse enaki, vsi bodo plačevali pristojbino in se držali reda," je poudaril.

"Menimo, da je bil to načrten in neetičen poskus prevzema našega dela, ki temelji na dolgoletni tradiciji in kulturni dediščini, ki so nam jo zapustili naši predniki. Električni čoln se ne more primerjati s tradicionalno blejsko pletnjo in se prodajati pod takim imenom," poudarjajo pletnjarji, ki župniku očitajo neustrezno podjetniško iniciativo in nelojalno konkurenco.

"Moramo se zavedati, da je takšna situacija nevzdržna, mora se čim prej rešiti, zato res apeliramo na vse strani, ki so vpletene. Na turizem to že vpliva," pa opozarja direktor Turizma Bled Jaka Ažman.

Spor med pletnarji in blejskim župnikom
Spor med pletnarji in blejskim župnikom