Pokopališče Dobrava Foto: BoBo
Pokopališče Dobrava Foto: BoBo

Direktorica mariborskega pogrebnega podjetja Lidija Pliberšek je povedala, da upepeljevanje izvajajo že več kot dve desetletji in so edino specializirano podjetje v severovzhodnem delu Slovenije, ki v okviru pogrebne in pokopališke dejavnosti opravlja tudi to dejavnost.

Ker sta v naši državi samo dve upepeljevalnici, poleg mariborske še v Ljubljani, s svojim delovanjem pokrivajo ne le ožje potrebe mesta, ampak tudi širše regije in celotne severovzhodne Slovenije.

Od odprtja upepeljevalnice leta 1998 so po besedah Pliberškove opravili že 84.000 upepelitev. Sprva so jih načrtovali 700 letno, a so jih lani opravili kar 4700, trendi pa kažejo v prihodnje še večje povpraševanje.

"V Sloveniji smo po številu upepelitev pravzaprav v svetovnem vrhu, saj je upepeljenih kar 80 odstotkov vseh pokojnikov, v urbanih okoljih pa so te številke še višje in celo presegajo 90 odstotkov," je povedala Pliberškova.

Ob naraščajočih trendih so potrebo po dodatnih zmogljivostih zaznali že pred epidemijo, ob njej pa so bile te še izrazitejše. Čeprav so delali podnevi in ponoči, je ob obstoječih zmogljivostih nastajal zamik. Z novo pečjo, ki je v prizidku upepeljevalnice, bodo lahko ob povečani umrljivosti povečali število dnevnih upepelitev in dosegli zmanjšanja čakalnih vrst. S tem bomo lahko sledili željam svojcev po čimprejšnjem pogrebu.

Ob tem je direktorica mariborskega pogrebnega podjetja še dodala, da nakup nove peči zagotavlja tudi manjše obremenitve za okolje, saj so novejše peči tehnološko bolj dovršene in zato tudi energetsko varčnejše. Obstoječe peči bodo sicer po poznejšem temeljitem remontu še naprej v uporabi do izteka njihove dobe trajanja.

Samo dobava in montaža peči sta mariborsko pogrebno podjetje stala dobrega pol milijona evrov, še dodatnih 160.000 evrov pa so odšteli za gradnjo prizidka. Naložbo so z lastnimi sredstvi v celoti financirali v podjetju.