Foto: Občina Velenje
Foto: Občina Velenje

Pri obrezovanju drevnine so ugotovili, da ima macesen na Bračičevi cesti obsekan spodnji del debla. Neznanci pa so tudi odlomili mlado lipo, ki je bila kot nadomestno drevo posajena med reko Pako in Vodnikovo cesto.

"Predvidevamo, da je bil cilj obsekanja spodnjega dela debla macesna, ki raste na občinski parceli, krajšanje življenjske dobe drevesa. Stanovalci zgradbe, ob kateri je rasel macesen, so namreč lani podali vlogo na komisijo za urejanje drevnine, zelenic in nasadov na velenjski občini, da jih motijo iglice macesna, ki jim padajo po avtomobilih in v reže za zračenje. Zaradi tega naj bi imeli dodatne stroške s čiščenjem in popravilom avtomobilov. Komisija je vlogo obravnavala in zavrnila predlagano odstranitev drevesa. Zaradi posega, ki so ga storili neznani storilci, je bilo treba macesen podreti," so navedli na velenjski občini.

Ob tem so opozorili, da je za tovrstna ravnanja z odlokom, da je brez soglasja lastnika prepovedano izvajati posege na drevnini ali drugih zasaditvah na javnih zelenih površinah, predpisana globa za fizično osebo 200 evrov. "Prav tako je za primere poškodovanja tuje lastnine ali obremenjevanja in uničevanja okolja v kazenskem zakoniku predvidena zaporna kazen," so še navedli.