Delavci so tik pred prazniki dobili turobne novice. Foto: MMC RTV SLO
Delavci so tik pred prazniki dobili turobne novice. Foto: MMC RTV SLO
Kamniški Svilanit proizvodnji seli v Turčijo

Zaposleni v Svilanitu so se zavili v molk, ne želijo dajati izjav, direktorica Svilanita pa krivdo za selitev proizvodnje v Turčijo pripisuje zgolj neugodnim pogojem za delovanje tekstilnih podjetij v naši državi.

"Mi bomo zaradi predrage proizvodnje v Sloveniji zunaj Slovenije preselili samo proizvodnjo," je povedala direktorica podjetja Mojca Šubic. Proizvodnja v Sloveniji bo tako ostala samo v minimalnem obsegu oz. v obsegu vzorčenja.
"Ne vem, ali je res tako ekonomsko nujno ali gre zgolj za željo po večjem zaslužku. To za občino Kamnik zagotovo ni dobro. To pomeni spet pritisk na socialne programe, ki so že tako v porastu," je ocenil župan Kamnika, Marjan Šarec.

V Svilanitu so zagotovili, da bodo vsi odpuščeni dobili odpravnine in da se bo približno 10 odstotkov odpuščenih upokojilo. Vseeno pa je to za ljudi, ki so dolga leta s svojim delom gradili ugled blagovne znamke Svilanit, čeprav so bili za to slabo plačani, hud udarec.

"Glede na to, da so ti delavci v povprečju starejši od 40 let in da so relativno dolgo delali v tekstilni branži, so seveda možnosti za vnovično zaposlitev seveda nekoliko manjše," je povedala Dragica Ribnikar, vodja urada za delo Domžale, Kamnik.
Od cele vrste nekdaj uglednih kamniških podjetij tako ostaja le še grenak spomin.

Kamniški Svilanit proizvodnji seli v Turčijo