Likvidacija Termoelektrarne Trbovlje bi po mnenju številnih pomenila konec zasavske energetike. Foto: BoBo
Likvidacija Termoelektrarne Trbovlje bi po mnenju številnih pomenila konec zasavske energetike. Foto: BoBo
TET bo ugasnil

O začetku redne likvidacije Teta, ki zaradi prenizko postavljenih cen elektrike na mesec pridela okoli milijon evrov izgube, bo odločala skupščina, ki bo sklicana konec septembra, če do 15. septembra družba ne bo prodana. A upanje za ta scenarij kopni, je za Radio Slovenija poročala Karmen Štrancar Rajevec.

Po sprejemu sklepa bo imenovan likvidacijski upravitelj, ki bo pripravil program likvidacije, ki mora zagotavljati, da je mogoče s premoženjem družbe poplačati vse njene obveznosti. Po programu bo tudi jasno, kaj bo s trboveljskim termoobjektom, ki načelno lahko ostane tudi hladna rezerva, ki še zaposluje del ljudi, prinaša pa tudi stroške. Jasni pa bodo tudi odgovori o obeh plinskih blokih, ki do konca leta po pogodbi še zagotavljajo sistemsko rezervo slovenskemu elektroomrežju, kaj bo s skladišči kurilnega olja, pretovorno postajo in odlagališčem.

Likvidacijo je mogoče ustaviti
Pri vsem skupaj je dobro le to, da je redno likvidacijo družbe mogoče med postopkom ustaviti, kar sicer lahko v nadaljevanju pomeni stečaj družbe, lahko pa tudi ponovno obratovanje, še poroča Radio Slovenija. Morebitna redna likvidacija bi za 164 ljudi, ki so že bili na čakanju od maja do začetka avgusta, pomenila, da bodo po 15. septembru znova morali na čakanje.

Skupščina je sicer na poslovno poročilo za leto 2013 v delu, ki se nanaša na višino sredstev, izrekla mnenje s pridržkom, je v izjavi za medije po skupščini povedal direktor Teta Franc Blaznek in dodal, da mu je skupščina naložila še, naj v treh mesecih na podlagi revizijskega poročila pripravi poročilo o morebitni vložitvi odškodninskih tožb zoper osebe, ki so bile med notranjo revizijo spoznane za kršitelje.

Za revizorja letošnjega poslovanja Teta, ki je v 80-odstotni lasti Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), je skupščina imenovala družbo KPMG Slovenija.

Ni dolgov, so pa potenciali za prestrukturiranje
Blaznek sicer ocenjuje, da družba ni zadolžena, kar je dobro izhodišče za redno likvidacijo. Po njegovih besedah redna likvidacija s postopnim prestrukturiranjem delov družbe ob sodelovanju morebitnega strateškega partnerja predvideva tudi prezaposlitve. Med alternativnimi razvojnimi potenciali Teta omenja še sistemsko termorezervo, sistemsko plinsko rezervo, vzdrževanje stikališč za Eles in naftnih rezervoarjev.

Z Elesom so tik pred podpisom sporazuma za vzdrževanje in upravljanje stikališča, Eles je naročil tudi recenzijo plinskih blokov, septembra začne Tet prodajati tudi nepotrebno premoženje, ki ga ocenjujejo na milijon evrov. V njem je med drugim 25 stanovanj, ki so jih že trikrat ponudili najemnikom, a zanje ni interesa, piše časopis Delo.

Ruski vlagatelj se s HSE-jem pogaja že dve leti
Za nakup Teta se sicer zanima Rus Oleg Burlakov, ki se z vodstvom HSE-ja pogaja že dve leti, v skrbne preglede Teta pa je vložil po več 100.000 evrov. Zadnji pogoj, ki mu ga je postavil HSE, pa se nanaša na dokapitalizacijo Teta.

Tet je na začetku tega tedna znova pognal 125-megavatni blok, ki naj bi obratoval le do sredine septembra, ko bodo porabili še zadnje zaloge premogov z deponije. Termoelektrarna je sicer letos obratovala vsega nekaj tednov, tokratni zagon je bil četrti. Proizvedli so le 85 gigavatnih ur energije.

Po neuradnih podatkih jim HSE za megavatno uro elektrike priznava 49 evrov ali polovico manj od lastne cene, še poroča Delo.

TET bo ugasnil