Lokalne novice

Poudarki

  • Tekoči račun območnega združenja Rdečega križa Krško, kjer zbirajo denar za šolanje psičke Missy:
  • SI 56 0315 5100 0004 064
  • pripis - za Martina Kerina in sklic na SI00 2022014
Kala je bolna in ne more več pomagati, tako kot je to delala celih devet let. Foto: Goran Rovan
Martin Kerin zbira denar za šolanje psičke pomočnice Missy. Foto: Goran Rovan
Šolanje psa traja kar deset mesecev. Foto: Goran Rovan
VIDEO
Tetraplegik mora sam zbir...

Dodaj v

Tetraplegik mora sam zbirati denar za psa pomočnika

Martin Kerin ne more živeti brez psa
16. januar 2014 ob 15:01,
zadnji poseg: 16. januar 2014 ob 20:04
Veliki Podlog - MMC RTV SLO

Tetraplegik, ki je pred 13 leti pristal na invalidskem vozičku, mora zdaj sam zbrati denar za šolanje in nakup psa pomočnika, saj mu zavarovalnica tega stroška ne prizna.

37-Martinu Kerinu iz Velikega Podloga se je pred 13 leti življenje postavilo dobesedno na glavo. Pri 24 letih si je pri skoku v reko Kolpo tako hudo poškodoval vretenca, da je kot tetraplegik pristal na invalidskem vozičku. Sledilo je zdravljenje in rehabilitacija v Soči, vendar ni obupal. Z veliko volje in vztrajnosti je poskušal živeti naprej, saj je bil prej športnik, tako da mu je bilo nekoliko lažje. In to mu je s pomočjo Kale, psičke pomočnice, tudi uspelo.

11-letna zlata prinašalka Kala skrbi za Martina že devet let. Z njo je lahko skoraj povsem samostojen in ni odvisen od drugih. Martin pravi, da sta včasih naredila dnevno tudi po 15 kilometrov in da mu je v veliko pomoč, saj mu odpira vrata, pobira stvari, ki mu padajo iz rok, mu pomaga pri oblačenju. Vendar je Kala zdaj začela izgubljati zobe, ima pa tudi druge zdravstvene težave in celo kostnega raka, zato Martinu ne more več pomagati tako kot nekoč. Kala se zdaj hitro utrudi, zaradi obrušenih zob težje pobira predmete in tudi težje hodi in slabše vidi. Včasih so njene bolečine tako hude, da se po ves dan ne premakne.

Zato je Martin začel iskati novega psa pomočnika in ga pred časom tudi našel. In to na Hrvaškem, kjer je izbral 10-mesečno labradorko Missy. Ta je prestala preizkus pri vaditelju psov in zdaj se že drugi mesec šola. Njeno usposabljanje sta prevzela inštruktorja Matjaž Zanut in Alenka Sunčič Zanut iz Brežic (Psi pomočniki), ki sta do zdaj izšolala že nekaj psov za reševanje, vodnike slepih in za druge naloge. Njeno usposabljanje bo trajalo kar deset mesecev in bo stalo 9 tisoč evrov. Z Martinom sta sodelovala že prej, zdaj pa se vidijo vsaj enkrat tedensko, da se prikupna črna labradorka Missy privaja nanj in se sproti spoznavata. Matjaž pravi, da se bo psička morala najprej privaditi osnovnih stvari in poslušnosti, potem bo začela delati vaje za pomoč Martinu, temu pa sledi najpomembnejša faza usposabljanja - prenos na Martina, ki bo z njo živel vsaj deset let, kolikor naj bi bila delovna doba za te pse. Matjaž zatrjuje, da bo po desetih mesecih psička znala marsikaj: "Missy bo obvladala najprej te osnovne stvari, kot je vaja sedi, prostor ter hoja ob levi in desni strani invalidskega vozička. Potem pa sledijo bolj specifične stvari, kot je prinašanje, pobiranje stvari po tleh, odpiranje vrat, predalov, zapiranje vrat, predalov, slačenje, lahko bo odnesla tudi nogavice v košaro ali pralni stroj in še kaj se jo bo dalo naučiti."

In ker zdravstvena zavarovalnica ne krije stroškov nabave in šolanja psa pomočnika, mora Martin kar sam zbrati potreben denar. Za zdaj je zbral že 3.200 evrov. Skoraj dve tretjini tega denarja so mu zbrali v Resistecu, kjer je bil nekoč zaposlen. Družba je prispevala 1.000 evrov, zaposleni pa so zbrali še skoraj 900 evrov. Pri zbiranju denarja za šolanje psičke Missy so mu priskočili na pomoč tudi pri Rdečem križu v Krškem, kjer so zanj odprli tekoči račun. Zato Martin upa, da mu bo le uspelo in bo lahko še naprej živel samostojno. Martin se je s tem, da bo moral sam zbrati denar za Missy, sicer že sprijaznil, čeprav ve, da zavarovalnica krije šolanje in nabavo psa za slepe, ne priznava pa tega tetraplegikom. Ker sam brez psa ni sposoben skrbeti zase, se mu zdi to krivično. Zato se zdaj s krutostjo našega zdravstvenega sistema ne ubada preveč in upa na pomoč donatorjev. Hvaležen pa je tudi, da mu nekateri pomagajo s hrano za psa (Eukanuba) in veterinarskimi storitvami (Velika klinika za male živali Tristo kosmatih).

Za MMC Goran Rovan

Prijavi napako
Komentarji
sammy13
# 16.01.2014 ob 15:49
Na zavarovalnicah pa zaposlene trume prisklednikov, ki nimajo kaj za delat. Še enkrat več: gnila država!

Dajte objavit še Martinov osebni TRR, ker tudi Rdečemu križu že dolgo več ne zaupam...
cairns
# 16.01.2014 ob 15:33
Tetraplegik mora sam zbirati denar za psa pomočnika

Slovenija narobe svet. Pri nas pa humanitarci zbirajo samo denar za Afriko. Denar ki bo vržen stran, ker ni nobenega učinska.
foxhunt
# 16.01.2014 ob 17:34
Dajte objavit še Martinov osebni TRR, pa če nas bo vsaj 600 prispevalo po 10 evrov mu še ostane mal za hrano za psa.
ZvonkoBingl
# 16.01.2014 ob 15:39
cairns se strinjam s teboj in to že iz 80 let naprej pa nikjer nobenega učinka. Razen pri nabavi orožja. Kdaj bomo začeli skrbeti za svoj narod?
frozen pingvin
# 16.01.2014 ob 19:00
...medtem ko si novi šef NLBja v trenutku z nastopom mandata z našim denarjem kupi nov vozni park.
springbok
# 16.01.2014 ob 15:58
sramota za Slovenijo! Pred očmi nam politiki kradejo denar, za dobre ljudi, ki rabijo pomoč se ga pa ne najde?? :@
marque
# 16.01.2014 ob 15:47
sramota za Slovenijo!!!!!
frozen pingvin
# 16.01.2014 ob 19:02
@cairns
upam si trditi, da več denarja pristane za razne plače, honorarje, dnevnice, potovanja, itd za člane vseh teh humanitarnih organizacij, kot pa v sami afriki.

in upam si trditi, da odstotek poslanega denarja v afriko predstavlja nekaj odstotkov (če) od vsega humanitarnega programa.

to z afriko je samo poceni preusmerjanje pozornosti.
Binder Dandet
# 17.01.2014 ob 07:35
To je direktna posledica korupcije v zdravstvu. Moje stališče je, da bi morali vse provizije v zdravstvu tretirat kot "krvav denar". In teh je do 20%. V tem primeru nihče ni umrl, ampak da tertraplegiku zavarovalnica ne prizna stroška psa, dajte poslat one iz zavarovalnice na pregled glave.
Farmergirl
# 16.01.2014 ob 21:19
Bravo Slovenija nesposobna do podna še bolj pa zavarovalnica.

In ker zdravstvena zavarovalnica ne krije stroškov
Važno, da mariskatero nepotrebno neumnost pa krije.
zvonko-susic
# 17.01.2014 ob 05:30
Lahko bi Zavarovalnica Triglav in njeni delavci ter delavci podjetij v večinski državni lasti prispevali kaj od svojih božičnic!
bo7ksar
# 16.01.2014 ob 22:11
9000€ za šolanje psa? 1000€ na mesec!
Malo bi lahko ceno spustili, pa še tako lepo reklamo ste naredili.

usposabljanje sta prevzela inštruktorja Matjaž Zanut in Alenka Sunčič Zanut iz Brežic (Psi pomočniki),

Pa še link ste dodali.
pikam_dopust
# 17.01.2014 ob 10:32
Ne morem verjeti!
Zakaj se pod vsakim prispevkom zliva žolč nevoščljivosti?
Ali res ne moremo mimo tega?

Npr. 1000 EUR za šolanje takega psa. Kaj mislite, da je tako šolanje "lagodno popoldansko sprehanje psa v gozd"? Mogoče ne bi škodilo, če bi se malo razgledali po internetu, kako to izgleda. Nadalje, ali veste, da je od tega zneska treba plačati vse stroške poslovanja (materiala plač, tudi davke)? Z drugimi besedami, da me boste res razumeli vsi nevoščjivci: niti sličajno ne bo kapnilo v žep 1000 EUR čistega na mesec.

Pomagajte človeku (strinjam se z vsemi, ki ste mnenja, da je kriminal, da se tega stroška ne krije iz zavarovanja) ali pa bodite tiho!

PS Sicer vem, da nevoščljivcev ne bom prepričal, pa vseeno: nisem inštruktor psov, ne poznam omenjenih ljudi, si pa domišljam, da nekaj malega vem o stroškovnem in davčnem poslovanju v Sloveniji.
zemljemerec
# 17.01.2014 ob 07:45
tudi jaz poznam kar nekaj delovnih invalidov iz gradbišč, ki imajo 360-420€ pokojnine in vsako leto zbirajo denar za kurjavo.
Kinolog
# 18.01.2014 ob 14:31
Vzreditelj in vditelj psov sem že 25 let tako da vam lahko iz izkušenj povem da je 9000€ oderuško in barabinsko dejanje. Ta pes bo služil invalidu kateri ga nujno potrebuje. Ta gospod ne potrebuje psa za hoby.Ne natvezajte z nekimi davki,stroški za hrano,veterinarji itd... Vse te stroške ima lastnik psa in ne vaditelj.Moja cena za tako delo bi bila največ 3000€.Največ sem napisal zato saj je veliko pomembna poslušnost psa.Če je pes poslušen in dela vaje tako kot treba se ta moja cena kar krepko zniža.Do sedaj mi je še vsak plačal kar krepko manj od 3000€. Res me taki oderuhi že od nekdaj jezijo.Vse vidijo samo v denarju in nič ne vidijo v človeku ki je pomoči potreben.
Farmergirl
# 17.01.2014 ob 16:14
@zvonko-susic
Lahko bi Zavarovalnica Triglav in njeni delavci ter delavci podjetij v večinski državni lasti prispevali kaj od svojih božičnic!

Ubistvu bi morale zavarovalnice del dobička vračati nazaj med državljane, ker to je naš denar, ki ga mi plačujemo notri. Živijo na račun nas in našega denarja. Vsa državna podjetja bi morala del dobička vračati nazaj v družbeno okolje. To, da si uprava in nadzorniki izplačujejo ob koncu leta bajne nagrade z našim denarjem na račun ''uspešnosti'' bi se moralo ukiniti. Dobivati bi morali izključno samo plačo, kot jo dobiva ''navaden'' delavec.
Kinolog
# 18.01.2014 ob 14:38
Naj še dodam da takšno delo res ni lahko in je zelo zahtevno,vendar če delaš z srcem in ljubeznijo do živali je že tvoje zadovoljstvo in plačilo za trud, če si psa dobro naučil.Če pa delaš samo za denar potem je pa cena res 9000€.
jerry26
# 17.01.2014 ob 17:49
@ pikam_dopust

pozabil si dodati še stroške za hrano, nego, cepljenja, mogoče še kak veterinarski pregled.
sammy13
# 17.01.2014 ob 11:33
@andromed1

To je TRR od Rdečega križa... Marsikdo pa bi raje Martinu direktno nakazal. Tudi sam.
andromeda1
# 17.01.2014 ob 09:08
Je objavljeno v prispevku pa vseeno.

SI56 0315 5100 0004 064
SI00 2022014
Pripis: Za Martina Kerina

Pa če bi nehali toliko komentirati in morda raje donirali kak evro da bo možak lažje prišel do potrebne pomoči.
Kazalo