Lastniki koprskih nepremičnin, ki v Kopru nimajo stalnega bivališča, bodo, kot kaže, morali plačevati turistično takso. Foto: BoBo
Lastniki koprskih nepremičnin, ki v Kopru nimajo stalnega bivališča, bodo, kot kaže, morali plačevati turistično takso. Foto: BoBo

Dopise občine so dobili tudi tisti, ki so začasno prijavljeni na naslovu, kjer prebivajo. Med prejemniki so, denimo, tudi dediči nepremičnin, v katerih trenutno nihče ne živi, lastniki zaprtih objektov, ki čakajo na prodajo … Občina torej sklepa, da nepremičnine uporabljajo kot počitniška stanovanja ali hiše. Številne je zmedel tudi datum, naveden v dopisu. Prepričani so bili, da morajo takso poravnati do 31. marca.

Posodabljajo evidence, udarilo bo vikendaše
Na koprski občini pojasnjujejo, da je vsako razburjenje odveč, saj prejemnike prosijo le za izpolnitev obrazca. Uporabil se bo za izdelavo evidenc zavezancev za plačilo in ažuriranje podatkov ter kot podlaga za obračun pavšalne turistične takse, ki jo bodo zaračunali enkrat letno za preteklo leto.

"Izvzeti so lastniki, ki dajejo stanovanja ali hiše v najem, prav tako plačilu pavšala niso zavezani lastniki turističnih apartmajev in sob, za katere že plačujejo turistično takso na podlagi dejanskih prenočitev turistov," pojasnjujejo na koprski občini.

Plačilu takse se očitno ne bodo mogli izogniti lastniki stanovanj in hiš, ki v svojih nepremičninah sicer dejansko živijo, a imajo tam prijavljeno le začasno prebivališče. Uradno bo veljalo, da imajo v koprski občini počitniške hiše ali stanovanja.

Po stopinjah drugih
Odlok o turistični taksi je občina sprejela konec leta 2013, po zgledu drugih slovenskih turističnih občin, ki tovrstno takso zaračunavajo že vrsto let. "Ker Mestna občina Koper v zadnjih letih veliko vlaga prav v področje turizma, tako v turistično infrastrukturo kot v dodatno turistično ponudbo, se je posledično odločila pridružiti drugim turističnim občinam," razloge pojasnjujejo v Kopru.

Na občini menijo, da bi lahko iz naslova pavšalne turistične takse prejeli okoli 150.000 evrov letno in zagotavljajo: "Gre za namenska sredstva, s katerimi bomo financirali razvoj turizma v občini."

Visoke kazni za molk in neplačilo
Lastnikom stanovanj ali hiš, ki so prejeli obrazec, a ga ne bodo izpolnjenega posredovali občini, grozi 150 evrov globe. 500 evrov kazni pa bodo morali plačati lastniki, ki pavšalne turistične takse ne bodo poravnali v plačilnem roku.

Eugenija Carl, TV Slovenija