Lokalne novice
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 15 glasov Ocenite to novico!
dom upokojencev koper
Tudi novi upokojencev dom ne bo rešil prostorske stiske v Kopru. Za 150 postelj so dobili 190 prošenj, te pa še prihajajo. /Foto:Mateja Brežan
dom upokojencev olmo - koper
V domu je osem gospodinjskih skupnosti z eno in dvoposteljnimi sobami, veliko kuhinjo z jedilnico ter večnamenskim prostorom. / Foto: Mateja Brežan

Dodaj v

V Kopru dobili nov dom upokojencev

Danes so že začeli sprejemati prve stanovalce, v naslednjih dneh jih bo dom napolnilo skupaj 150
7. januar 2013 ob 14:50,
zadnji poseg: 7. januar 2013 ob 17:16
Koper - MMC RTV SLO

Prvih 18 stanovalcev nove koprske podružnice Doma upokojencev Ptuj v Olmu se je danes dopoldne vselilo v svoje sobe. Dom bo sicer skupaj sprejel 150 starostnikov, ki bodo bivali v osmih gospodinjskih enotah.

Ena med njimi je namenjena stanovalcem z demenco. Teh bo novi dom sprejel približno 15. Za stanovalce bo skrbelo približno 50 zaposlenih. Cene dnevne oskrbnine pa se gibljejo od dobrih 18 evrov navzgor.

Stanovalci, ki so se danes in se še bodo v prihodnjih tednih vselili v novi dom upokojencev v Olmu, so lahko izbirali med eno- in dvoposteljno sobo ter garsonjero s samostojno manjšo kuhinjsko nišo. Živeli bodo v tako imenovanih gospodinjskih skupinah. Pri vsakdanjih opravilih jim bo v vsaki od kuhinjskih enot pomagala gospodinja, je pojasnila Mateja Šešerko, vodja zdravstvene nege.

V prihodnje nameravajo, po zgledu s Ptuja, urediti tudi gredico, kjer bi del živil lahko stanovalci pridelali sami. Gospodinjska opravila so sicer tudi del delovne terapije, bo pa za stanovalce na voljo tudi fizioterapevtka. Med prvimi se je danes vselila Koprčanka Marija Hribar, ki pravi, da so prvi vtisi kar v redu. “Je precej drugače, kot je bilo v Portorožu. Z mojo garsonjero sem zadovoljna in dobila sem tako, kot sem si jo izbrala.”

Nekaterim svojcem pa tudi stanovalcem danes ni bilo lahko. Tega prehodnega časa se strokovni delavci dobro zavedajo. Socialna delavka Simona Požar je dejala, da so se poskušali posvetiti vsakemu novemu stanovalcu, da bi se čim bolje privadili na novo okolje, na novo osebje in se počutili kot doma.

Po obdobju selitev bodo v novem domu upokojencev v Olmu pripravili uradno slavnostno odprtje, na katerem bodo sodelovali tudi stanovalci.

Mateja Brežan, Radio Koper

Prijavi napako
Komentarji
gentlemen55
# 07.01.2013 ob 18:00
Popovič nisem tvoj fan,ampak dajem ti kapo dol glede novega doma upokojencev ter marsikaj kar naredil do sedaj-
valcek2010
# 08.01.2013 ob 10:39
dom upokojencev velik biznis, ko se gradi pa ko se pobira od upokojencev, vse poberejo oni taveliki

a da bi spravili družine pod streho ki nijamo normalnih prostorov za bivanje , NE ker to ni biznis, od upokojenca dobijo več kot od neke družine

kam gremo, bomo se morali upokojevat da nam bo boljše šlo, ali kaj
sheyk
# 07.01.2013 ob 19:45
sveta Evgenija pomagaj

(brezmadežen press)
sheyk
# 07.01.2013 ob 19:46
MMC nas bo že naučil pameti

(palica press)
Kazalo