Med bolj priljubljenimi znamenitostmi Slovenj Gradca je tudi pokrajinski muzej. Foto: Borut Kogelnik
Med bolj priljubljenimi znamenitostmi Slovenj Gradca je tudi pokrajinski muzej. Foto: Borut Kogelnik
Turisti najbolj povprašujejo po kulturnozgodovinskih zanimivostih v slovenjegraškem mestnem jedru. Foto: BoBo

Slabša zimska turistična sezona v smučarskem središču na Kopah, ki statistično spadajo v občino Mislinja, je sicer nekoliko okrnila letošnje turistične napovedi, zato pa bolje kaže v poletnih mesecih.

"Zdaj so kapacitete bolj ali manj polno zasedene. V Slovenj Gradcu trenutno s športnimi ekipami, ki so na poletnih pripravah. Na podeželju, turističnih kmetijah, pa počitnikujejo predvsem tujci. Pričakujemo, da bo letošnje število doseglo lanskega oziroma, da bomo imeli še več prenočitev," je povedala vodja Turistične pisarne v Slovenj Gradcu Marija Lah.

V Mislinjski dolini je na razpolago 800 nočitvenih kapacitet, polovica od teh v Slovenj Gradcu, preostale pa v smučarskem središču na Kopah in na turističnih kmetijah. V Mislinjski dolini letno ustvarijo 70.000 prenočitev, kar je 70 odstotkov vseh prenočitev na Koroškem.

Najprej kultura, potem zdravje
Turisti najprej povprašujejo po kulturnozgodovinskih zanimivostih v slovenjegraškem mestnem jedru. Najraje si ogledajo Koroško galerijo likovnih umetnosti, Koroški pokrajinski muzej ter spomenike, Muzej Huga Wolfa, cerkve sv. Elizabete, sv. Duha in sv. Jurija na Legnu ter dvorec Rotenturn.

Nato pa jih privlačijo naravne znamenitosti, kolesarjenje, pohodništvo in kulinarika. Polovica gostov je tujcev, največ iz Srbije, Nemčije, Italije, Hrvaške in Nizozemske. Povprečna doba bivanja je 3,4 dne.

Slabe povezave zavirajo turizem
Koroška zaradi slabih cest in cestnih povezav ostaja težje dostopna turistom. "Zelo nedostopni smo tudi kar se tiče javnega prevoza. Mladi raje potujejo z vlaki in Koroška pri tem zaostaja, saj so možnosti, da turist pride iz Ljubljane in nazaj, zelo slabe. Večina naših gostov na Koroško dostopa s severne strani in ne iz centra Slovenije, morda tudi zaradi slabih cestnih povezav," ugotavlja Lahova.

Opažajo tudi, da so vstopna točka za obisk Slovenije in da veliko tujih turistov po naši državi potuje nenačrtovano, brez vnaprej predvidenih ogledov in rezerviranih nastanitev.

Petra Kos Gnamuš, Radio Slovenija