Koroška, ki ne slovi le po vrhunskih smučarjih, temveč v zadnjih letih tudi dobrih smučiščih, svojo turistično prepoznavnost gradi predvsem na zimskem turizmu. Foto: Kope
Koroška, ki ne slovi le po vrhunskih smučarjih, temveč v zadnjih letih tudi dobrih smučiščih, svojo turistično prepoznavnost gradi predvsem na zimskem turizmu. Foto: Kope
Smučišče Kope
Brez primerne infrastrukture razvoj ni mogoč. Foto: Kope

Koroška, ki ne slovi le po vrhunskih smučarjih, temveč v zadnjih letih tudi dobrih smučiščih, svojo turistično prepoznavnost gradi predvsem na zimskem turizmu. Vlaganja v zimski turizem so se okrepila na območju Kop in ribniškega Pohorja.

Prvo sneženje in nizke temperature so jim pred začetkom letošnje smučarske sezone nekoliko olajšali delo, je povedal direktor podjetja Vabo Boštjan Paradiž. "Smučarska sezona je v teku. Letos je bila narava obdarjena, smučišči Pungart in Sedlo sta končani, topovi se zdaj selijo na smučišče Kaštivnik. Glede na vremenske razmere pričakujemo, da se bo smučišče postopoma odpiralo tudi naprej."

Smučarski turizem potrebuje dobre ceste
Kljub obetavnemu turističnemu razvoju, od katerega živi celotna Mislinjska dolina, pa turisti težko dostopajo do Kop. Cesta iz doline je dotrajana in nevarna. Država 12 kilometrov ceste sanira že sedem let, pred kratkim so končali 800-metrski odsek.

Turistični delavci in gorske turistične kmetije obupujejo. Zavedajo se, da brez primerne infrastrukture, ki je v konkurenčnih turističnih središčih drugod po državi, predvsem pa pri sosedih Avstrijcih samoumevna, ne bo turizma, ne širšega razvoja Mislinjske doline, ne novih delovnih mest.

Korošci imajo sicer na področju turizma velike načrte. Povezati želijo ribniško Pohorje s Kopami in oživiti poletni turizem.

"Obeti so dobri, pričakujemo nad 30.000 prenočitev"
Smučarsko središče na Kopah skupaj z nastanitvenimi kapacitetami v središču Slovenj Gradca in na nekaterih drugih lokacijah v mestu skupno razpolaga s 400 posteljami. Na samih Kopah lahko turisti prespijo v Grmovškovem domu, kjer imajo 60 postelj, in v Lukovem domu s 120 ležišči ter v apartmajskem naselju.

"Naš načrt je ustvariti več kot 30.000 prenočitev v zimskem delu sezone, med tednom imamo vse kapacitete zasedene s šolami, izobraževalnimi programi, fakultetami," še pojasnjuje Paradiž. Največ je domačih gostov, iz tujine prihajajo turisti iz Hrvaške, BiH-a, Srbije, Madžarske in tudi iz Avstrije.

Petra Kos Gnamuš, Radio Slovenija