S povečanim turističnim obiskom se povečuje tudi količina smeti. Pogostejšega odvoza si želijo predvsem sobodajalci, nemalokrat so prepolni tudi ekološki otoki. Foto: Občina Kobarid
S povečanim turističnim obiskom se povečuje tudi količina smeti. Pogostejšega odvoza si želijo predvsem sobodajalci, nemalokrat so prepolni tudi ekološki otoki. Foto: Občina Kobarid

Če pa kdo želi, da mu večkrat odpeljemo, ima možnost, da plačuje po dejanskem odvozu, se pravi, da namesti pred svojim apartmajem posebne zabojnike in glede na to mu tudi zaračunamo odvoz. Seveda pa to ne pomeni, da bo kar vsak poklical 'zdaj je polno, jutri pridite,' mora obstajati neki režim, sicer je logistično to nemogoče.

Berti Rutar, Komunala Tolmin

Če tolminska komunala mesečno odpelje dobrih 200 ton ostanka komunalnih odpadkov, so jih lani avgusta skoraj še enkrat toliko, kar predstavlja logistične težave, pritrjuje direktor Komunale Tolmin Berti Rutar: "Problem nastaja predvsem zato, ker nastaja 35 odstotkov več odpadkov, prihodek v tem času pa je samo 18 odstotkov višji, razlika so torej odpadki, ki jih nihče ne plačuje. Te pustijo predvsem enodnevni gostje, ki za konec tedna pridejo ob naše reke, določeno je tudi število neprijavljenih gostov in tistih, ki kampirajo na črno."
V Posočju sicer domačini precej vestno ločujejo, saj je delež višji od slovenskega povprečja. V tolminski, kobariški in bovški občini običajno zberejo več kot 60 odstotkov ločenih odpadkov, medtem ko se ta poleti zniža na 48. Kljub večji količini vseh smeti tako število ločeno zbranih odpadkov ni znatno višje: "Ločeno zbranih odpadkov smo denimo lani zbrali povprečno 334 ton na mesec, poleti pa 347 ton mesečno," ponazarja Rutar.
Mešane odpadke odvažajo enkrat na dva tedna
Organske odpadke v mestih (po vaseh bodo posode zanje šele uvedli) odvažajo enkrat tedensko, medtem ko mešane odpadke povsod pobirajo le enkrat na dva tedna, zato se predvsem sobodajalci pritožujejo, da to ustvarja slab vtis o turistični destinaciji. "Njihove izjave so, da je julija in avgusta nesprejemljivo, da se smeti odvažajo samo enkrat na dva tedna, ker v te mešane odpadke mečejo turisti različne stvari – od ostankov hrane naprej – in potem smrdi, redijo se ščurki, miši, podgane, to pušča slab vtis o dolini. Tudi letos nas kličejo in prosijo za rešitev," so povedali v javnem zavodu za turizem Dolina Soče. Pred kratkim so turistični ponudniki sicer dobili obvestilo, da lahko zaprosijo za odvoz celo dvakrat tedensko – a pozor, to velja le za hotele in kampe, ki plačujejo po drugačnem sistemu kot večina lastnikov apartmajev.
Lanskega predloga niso sprejeli
"Turisti to gledajo in mi si tega v času turizma ne moremo privoščiti. To je nemogoče," je jasna Milena Rejec, sobodajalka iz Tolmina. Zato so lani tolminski komunali poslali svoj predlog. "Predlagali smo, da bi čez poletje smeti odvažali tedensko, medtem ko jih lahko v zimskem času tudi na tri tedne." A čeprav večina sobodajalcev sploh ni vedela, da do dogovora ni prišlo, ta nikoli ni bil sprejet, saj to – pravi Rutar – ni mogoče. Prej so namreč sobodajalci plačevali več – po številu postelj in ne glede na to, kako so bili apartmaji zasedeni. Na njihovo željo od lani plačujejo na število nočitev, saj so menili, da je bil prejšnji sistem nepošten.

Za vsakih 30 nočitev tako sobodajalec plača enako kot občan za en mesec, torej 5 evrov. Nekdo, ki letno denimo ustvari 900 nočitev, bo za odvoz odpadkov plačal 150 evrov. Rutar pri tem opozarja, da je veliko tudi neprijavljenih gostov, a zaradi tega, meni eden od sobodajalcev, ne bi smeli biti v težavah pošteni. "Če je to težava, naj občinski redarji bolj vestno opravljajo svoje delo in kaznujejo tiste, ki gostov ne prijavljajo," je jezen.
"V Posočju imamo unikum plačevanja"
Kot pravi Rutar, je v Posočju pri sobodajalcih nekakšen unikum načina plačevanja v primerjavi z drugimi turističnimi destinacijami. "Prej so glede na občinski odlok plačevali na posodo, ki je bila dimenzionirana glede na število postelj. Vsi so se pritoževali, da plačujejo preveč in zahtevali, da goste obravnavamo enako kot vse druge občane. Seveda če so izenačeni s plačilom z drugimi občani, morajo biti izenačeni tudi z uslugami. Ostalim občanom odvažamo ostanek odpadkov na 14 dni in organske odpadke enkrat tedensko. Če pa kdo želi, da mu večkrat odpeljemo, ima možnost, da plačuje po dejanskem odvozu, se pravi, da namesti pred svojim apartmajem posebne zabojnike in glede na to mu tudi zaračunamo odvoz. Seveda pa to ne pomeni, da bo kar vsak poklical 'zdaj je polno, jutri pridite,' mora obstajati neki režim, sicer je logistično to nemogoče," ne popušča direktor komunale.
Smeti lahko odpeljejo tudi sami
Druga možnost, ki jo imajo turistični ponudniki, je, da v zbirne centre mešane odpadke brezplačno pripeljejo tudi sami. "Mi seveda vodimo evidenco in vsak se mora izkazati, da je res turistični ponudnik, da lahko smeti tudi pripelje," še dodaja Rutar. Priznava sicer, da težave zaradi vse večjega turističnega obiska so in da jih bo treba v dogovoru s posoškimi občinami in sobodajalci čim prej urediti. Na drugi strani ti napovedujejo, da bodo podporo iskali tudi pri občinskih svetnikih in skušali doseči dogovor, da bi vsaj julija in avgusta, ko je najbolj vroče in turistov največ, mešane odpadke odvažali enkrat tedensko.

Če pa kdo želi, da mu večkrat odpeljemo, ima možnost, da plačuje po dejanskem odvozu, se pravi, da namesti pred svojim apartmajem posebne zabojnike in glede na to mu tudi zaračunamo odvoz. Seveda pa to ne pomeni, da bo kar vsak poklical 'zdaj je polno, jutri pridite,' mora obstajati neki režim, sicer je logistično to nemogoče.

Berti Rutar, Komunala Tolmin