Ob vrtcu Ciciban so uredili Pehtin vrt Foto: Goran Rovan
Ob vrtcu Ciciban so uredili Pehtin vrt Foto: Goran Rovan
Ob šolah in vrtcih bi lahko spet pridelovali zdravo hrano Foto: Goran Rovan

Vrt tete Pehte, ki so ga uredili ob sevniškem vrtcu Ciciban, je nastal na pobudo sveta staršev, med katerimi je bila najbolj zagnana Ana Vurnek. Seveda je ta za to idejo spodbudila tudi ravnateljico vrtca Ciciban Vlasto Fele, pa tudi sevniškega župana Srečka Ocvirka terposlanca in nekdanjega ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča. Pobudo je pozdravila tudi generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo dr. Martina Bavec, pa tudi Mirjana Jelančič, ravnateljica OŠ Sava Kladnika, ki je ob tem povedala, da bodo tudi pri sevniški osnovni šoli kmalu uredili še večji vrt, na katerem bodo pridelovali zdravo hrano za svoje potrebe. Vrt tete Pehte so ob številnih malčkih in njihovih starših s posaditvijo sadik zelišč in zelenjave v tri dvignjene grede otvorili Martina Bavec, Franc Bogovič in Srečko Ocvirk ob pomoči Vlaste Fele, ki je sadike z zalivalko tudi zalila.

Franc Bogovič je ob otvoritvi v svojem govoru opozoril na povečano stopnjo prehranske krize, ki se v svetu poglablja zaradi vse večjega števila prebivalcev, pa tudi zaradi podražitve cen hrane. Večja samooskrba s hrano je zato po njegovem prepričanju ena največjih strateških usmeritev naše države. Vendar ob tem opozarja, da mora biti v Sloveniji pridelana hrana tudi kakovostna in zdrava. Zato lahko k temu prispeva tudi kakovostna slovenska hrana, ki je pridelana v eko-vrtovih tik ob slovenskih šolah in vrtcih.

Ob tem je Bogovič še opozoril: »V okviru enotne evropske kmetijske politike se vedno bolj poudarja pomen lokalno pridelane hrane. To pomeni, da se čim več hrane pridela v vsaki državi članici in da se tudi znotraj države čim več hrane pridela čim bližje potrošnika. Izgradnja vrtov ob slovenskih šolah in vrtcih sledijo ravno temu cilju, da se kakovostna slovenska hrana pridela v eko-vrtovih tik ob slovenskih šolah in vrtcih. To slovenskim otrokom omogoča svežo ter pravkar nabrano zelenjavo in sadje za njihovo dnevno zdravo prehrano, ki jo tako dopolni in obogati. Šole in vrtci pa imajo predvsem tudi izobraževalno in vzgojno vlogo za naše otroke. In vrtovi ob njih omogočajo ravno dodano vrednost pri vzgoji, saj se skozi praktično igro in učenjem otroci lahko naučijo tistih najbolj prvinskih znanj, ki ljudem omogočajo preživetje. Praktično poznavanje osnovnega dela z zemljo in naravo in sposobnost pridelati lastno hrano je zagotovo vrednost, ki je ne more nadomestiti nobena teorija. Trdno verjamem, da bo marsikateri mladi ali najmlajši vrtičkar "vzgojil" svoje starše in bo tudi zato v prihodnje zagotovo zrasel kakšen vrt več na slovenskih domovih.«

Za MMC Goran Rovan