Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 12 glasov Ocenite to novico!
Po sanaciji igrišča v enoti Gaberje in enoti Sonce bo celjska občina zamenjala zemljo še na preostalih desetih vrtčevskih igriščih. Sanacija igrišča vrtca na Hudinji, ki ima po novem zemljo iz neonesnaženega kraja v Šmartnem v Rožni dolini, pa se počasi končuje. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

V skoraj vseh celjskih javnih vrtcih bodo zamenjali zemljo

Velik finančni zalogaj
11. oktober 2017 ob 11:54
Celje - MMC RTV SLO, STA

Poročilo o stanju tal v celjskih vrtcih je pokazalo, da so skoraj v vseh presežene vrednosti kadmija, svinca in cinka. Zato bodo postopoma zamenjali zemljino, so sklenili na celjski občini.

Zemljo bodo zamenjali na vseh igriščih celjskih javnih vrtcev, razen na igrišču Vrtca Tončke Čečeve na Ljubečni, kjer so izmerjene vrednosti analiziranih težkih kovin pod mejnimi vrednostmi, in na igrišču vrtca Anice Černejeve na Polulah, ki je urejen na umetni masi. Na nekaterih igriščih je presežena tudi kritična vrednost arzena. Prednost pri sanaciji bosta imela Vrtec Tončke Čečeve v Gaberjih in enota Sonce Vrtca Anice Černejeve ob Kajuhovi ulici.

Velik finančni zalogaj
"Projekt je iz finančnega in logističnega vidika velik zalogaj, zato bomo v naslednjem obdobju sanacije izvajali postopoma," so napovedali na občini. V rebalansu letošnjega proračuna je že namenjenih 450.000 evrov, v predlogu proračuna za leto 2018 pa 300.000 evrov.

Monitoring že leta 2005
Kontrolni monitoring stanja tal na igriščih celjskih javnih vrtcev so izdelali v velenjski družbi ERICo. Vzorce so odvzeli na globini od 0 do 20 centimetrov in na globini od 20 do 30 centimetrov. Oceno stanja tal so izdelali na podlagi vsebnosti potencialno nevarnih kovin, in sicer kadmija, svinca, cinka, bakra, kroma, niklja, arzena in živega srebra. Z izjemo dveh igrišč so na vseh zaznali presežene opozorilne ali kritične vrednostni kadmija, svinca in cinka.

Celjska občina je kontrolni monitoring stanja tal na igriščih 13 celjskih javnih vrtcev naročila že leta 2005. Sicer je izsledke težko primerjati, saj takrat še ni bilo pravilnika, ki določa način vzorčenja, kljub temu pa na splošno kakšnih bistvenih razlik med njima ni, so zapisali na občini.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 11.10.2017 ob 12:17
Naj plača zamenjavo zemlje Cinkarna Celje, ki kuje mastne dobičke,...
SamoR
# 11.10.2017 ob 13:00
Pripeljali jo pa bodo pa iz Mežice, saj je menda tam zelo poceni.
Bivši uporabnik
# 11.10.2017 ob 13:14
Dokler je Mestna občina Celje na svoji spletni strani še imela javno objavljene podatke o monitoringih kadmija, cinka, arzena, svinca in drugih težkih kovin, smo lahko videli tudi grafično, kje je onesnaženost največja.

Grafično lahko to najdemo le še v
publikacijah izven sfere Mestne občine Celje (za grafiko glej zemljevid na strani 69),
ki natančne podatke na občinski ravni nekoliko prikriva že od leta 2012.

Vse kar dobivamo občani, so "nvodila za varno vrtnarjenje", kjer nam priporočajo, da naj zamenjamo zemljino in si ustvarimo vrtove v koritih. Nič pa ne povedo o tem, kje in koliko je hudo.
Belina
# 11.10.2017 ob 17:57
Cinkarna sred mesta. Kriminal... Mafijec pa na položaju župana.
Nekoč je bil varnostni radius cinkarn 80km,... Največ svinarije potegne proti Bukovžlaku, kjer pravijo, da ima vsaki tretji človek tam raka(?). Okoli 15 let nazaj pa je Cinkarna ponoči z bagri zakopavala svoje pridelke smrti v Štorah, pri jezeru.... Enako kot so to počeli francozi v Ljutomeru pred več kot 20 leti, ko so ponoči v belih saratogah odmetavali v geotermalno vrtino sode presenečenja. Dravsko polje? Tam so zakopavali v jame sode DDTja, PCBja in x drugih snovi, nato pa vse skupaj zravnali z zemljo in tam posadili koruzo in pšenico...
Kaj pa radioaktivni rutenij 106 v Evropi (prva omemba 25.9.2017)? Nič več poročanja? No ja, saj smo glede na dvige dovoljene meje radioaktivnosti v zadnjih letih očitno postali 3000x bolj odporni na radiaktivnost. Ja...
Najbolj močna kontaminiranost z rutenijem 106 je bila v Sloveniji, Ljubljana, Maribor in v Furalniji.
Na Goriškem domuje Salonit Anhovo, za katerega tamkajšni prebivalci govorijo, da kuri odpadke za italijansko mafijo Camorro(pranje denarja preko NKBM), kar je tretji najbolj dobičkonosen biznis te mafije. Če pa je to vzrok za pojav rutenija...?
Pravijo, da smo v drugi polovici 20.st. doživeli t.i. zeleno revolucijo, beri kemično. Tudi škropiva oddajajo radioaktivnost, kar lahko preračunamo po mutagenem ekvivalentu sevanja.
Nemcem pa se zdi dobra ideja, da z DLR programom HALO, z letali špricajo(PERTRAS) pri atmosferskih testiranjih žveplov hexaflurid(SF6), kateri je znanstveno potrjen kot najmočnejši toplogredni plin kar jih poznamo. Njegov toplogredni učinek je 29000 krat večji kot pa ga ima dežurni krivec št.1 CO2. Segreva ozračje, povzroča nastajanje ozonskih lukenj in ostane obstojen v atmosferi neverjetnih 3200 let. Bravo... Vse v imenu napredka.
Bivši uporabnik
# 12.10.2017 ob 09:05
@sik; 12.10.2017 ob 08:55
A je zupan to zemljo pripeljal ali nek dobavitelj ?
Kdo pa je odgovoren ?


Ne gre za pripeljano zemljo k celjskih vrtcem, ki bi bila problematična. Kompletno območje Mestne občine Celje je tako onesnaženo. Poglej na 69. stran linka v mojem včerajšnjem postu ob 13:14, kjer je grafika. Videl boš, da kritično območje zajema celotno vzhodno Celje, opozorilne ravni pa so še daleč na podeželje okrog Celja.

Cinkarna je torej onesnažila širše območje Celja. Takšna zemlja kot je pri vseh celjskih vrtcih, je tudi na vseh vrtovih, poljih, v parkih itd. po Celju z okolico.

Za celovito sanacijo bi bilo potrebno:
- kompletno sanirati Cinkarno in njena odlagališča stare Cinkarne (južno od sedanjega kompleksa)
- kompletno sanirati odlagališča in deponije vzhodno od Cinkarne
- zamenjati vrhnjih 50 cm zemlje na območju celotne Mestne občine Celje - iluzorno, vem, a šele s tem bi bila opravljena celovita sanacija degradiranih področij.
sik
# 12.10.2017 ob 08:55
Ni mi nič jasno.
A je zupan to zemljo pripeljal ali nek dobavitelj ?
Kdo pa je odgovoren ?
Kot vedno je nekdo fino kasiral pa še kakšna provizija je padla pri prvi izvedbi in enako bo zdaj še pri drugem poskusu s tem, da je vključen še en clen izvajalec monitoringa.
Tipičen primer gradbenega lobija.
Reklamacije in garancije ne obstajajo.
galoper
# 11.10.2017 ob 18:00
O radioaktivnosti po Sloveniji se pa molči, čeprav jo je bilo na telesu čutiti podobno kot po črnobilski nesreči.
Jon
# 11.10.2017 ob 17:16
Kam bodo pa odložilo onesnaženo zemljo? Pred srednje šole? In kje bodo dobili zemljo ki ni onesnažena?
Bivši uporabnik
# 11.10.2017 ob 12:59
@Ramus; 11.10.2017 ob 12:18
Monitoring že leta 2005
Kje so ti podatki javno dostopni?!


Tole je iz maja 2017 za vrtec na Hudinji (LINK).

Je pa stanje bližje Cinkarni in mestnemu jedru še slabše glede na analize za celotno Mestno občino Celje.
Ramus
# 11.10.2017 ob 12:18
Monitoring že leta 2005

Kje so ti podatki javno dostopni?!
kralj matjaž
# 11.10.2017 ob 12:34
Ramus
Ampak kdaj je prišlo do tega onesnaženja? A je do tega prišlo v zadnjih dvajsetih letih, ali pred tem, v času komunizma, ko so bili okoljevarstveni standarti bolj tk, tk, po domače?
koprive
# 11.10.2017 ob 12:23
V skoraj vseh celjskih javnih vrtcih bodo zamenjali zemljo

Bojim se da le začasna rešitev dokler obratuje Cinkarna.
Kazalo