Prebivalci Velenja poskušajo mesto izboljšati s svojimi neposrednimi predlogi. Foto: BoBo
Prebivalci Velenja poskušajo mesto izboljšati s svojimi neposrednimi predlogi. Foto: BoBo
Mladi Velenjčani so s projektom želeli izboljšati razvoj državljanskih kompetenc in neposredne politične participacije v Sloveniji. Foto: Uradna stran

aplikacija in portal mladih Velenjčanov, ki občanom omogočata konstruktivno podajanje pripomb, pohval, priporočil, zanimivosti in rešitev.

Vnose prebivalcev Velenja, ki pridejo prek portala in aplikacije, mesečno obravnava tudi mestni svet. Urbane točke so tako inovativen model in učinkovito orodje za neobičajno politično sodelovanje posameznikov, so sporočili iz Mladinskega sveta Velenje.

Urbane točke tako omogočajo uporabnikom, da vnašajo komentarje na razne lokacije v velenjski občini. To so lahko zanimivi kraji, ki jih domačini priporočajo za obisk, priporočila za preživljanje prostega časa, pohvale pridobitev in dobrih rešitev, pa tudi pripombe na pomanjkljivosti ali nepravilnosti, za katere pa morajo uporabniki predlagati tudi rešitve.

Za uporabo portala je potrebna registracija, vse pripombe, pohvale, priporočila in zanimivosti pa morajo biti konstruktivne. Urednik portala pri tem skrbi, da se vnesene točke ne ponavljajo, da avtorji ne širijo sovražnega govora.

Po brezplačni registraciji ima skrbnik portala nato tudi stik z uporabnikom prek njegovega elektronskega naslova, kar zagotavlja potrebno preglednost, seveda pa mora tudi strogo varovati osebne podatke.

Zanimanje se že povečuje
Za projekt se že zanimajo druge slovenske občine, registriran pa je tudi angleški portal urban-points.com, ki omogoča mednarodno širjenje prek mreženja in raznih projektov. To pa odpira dobre možnosti za razvoj in širitev, kar predstavlja velik poslovni potencial projekta. Avtorji zato že načrtujejo patent blagovne znamke.