Na 1. festivalu posavskih vin so razglasili tudi pet šampionov. Foto: Goran Rovan
Na 1. festivalu posavskih vin so razglasili tudi pet šampionov. Foto: Goran Rovan

Vinogradniško društvo Sromlje, ki ga vodi predsednik Franc Hrastovšek, si je zastavilo ambiciozen cilj - lotili so se organizacije 1. festivala posavskih vin, na katerega so želeli pritegniti čim širši krog vinarjev s celotnega posavskega območja. Po besedah predsednika organizacijskega odbora Ferda Pinteriča načrtujejo, da bo ta festival postal tradicionalen, zato so že na prvem zagotovili visoko strokovno sestavo ocenjevalne komisije in vanjo povabili izkušene ocenjevalce.

Pinterič ob tem dodaja: »Vse prevečkrat opažamo, da se vinarji, tudi tisti, ki imajo manjše vinograde in posledično tudi manjše količine vina, med sabo gledajo kot konkurenti. Naša želja je ravno nasprotno! Premagati moramo to navidezno konkurenčnost in doumeti, da lahko samo z medsebojnim povezovanjem in združevanjem naredimo bolj uspešno vinsko zgodbo v Posavju in postavimo naš bizeljčan PTP in rdeči bizeljčan PTP kot tudi vsa izvrstna sortna vina na tisto mesto, ki bi jim v resnici morala pripadati

Komisija je ocenjevanje opravila 22. marca. Vodil jo je predsednik Dejan Bavčar, v njej pa so bili še Franc Čuš, Mitja Kocjančič, Bojan Kobal in Milena Rožman. Ocenili so 118 vzorcev vin, med katerimi je bilo največ belega in rdečega bizeljčana ter modre frankinje. Podelili so 6 zlatih medalj, 30 srebrnih in 48 bronastih. Član ocenjevalne komisije dr. Mitja Kocjančič je v biltenu, ki je izšel ob festivalu, med drugim zapisal: »Vina so me po kakovosti prijetno presenetila, predvsem bizeljčan beli PTP in bizeljčan rdeči PTP, bela sortna vina in frankinje. Vina posebnih kakovosti pa so bila razred zase

Zlato medaljo so osvojili: Peter Matjašič za rumeni muškat, Andrej Molan za traminec in laški rizling. suhi jagodni izbor, Janko Matjašič za kerner – jagodni izbor, Marjan Petan za laški rizling, pozna trgatev in Romam Matjašič za beli pinot, izbor.

Na sklepni prireditvi v Domu krajanov Sromlje so vsem podelili priznanja, pripravili pa so tudi degustacijo vin in pester kulturni program, ki sta ga hudomušno povezovali Maja in Katja Pinterič. V njem so nastopili moški pevski zbor Sromlje, moški pevski zbor Bizeljsko in ljudske pevke iz Sromelj, nastopil pa je tudi tamburaški ansambel Oton Zupančič iz Artič, ki ga vodi Dragutin Križanič, s solistoma Elizabeto Križanič in Markom Železnikom.

Za MMC Goran Rovan