Za otroke zdaj skrbi druga vzgojiteljica s pomočnico. Foto: MMC RTV SLO
Za otroke zdaj skrbi druga vzgojiteljica s pomočnico. Foto: MMC RTV SLO

Kamniški vrtec se je v središču pozornosti javnosti znašel po obtožbi ene izmed mater otroka, da vzgojiteljica in njena pomočnica v eni od skupin otrok, starih tri in štiri leta, otrokom grozita, da jim bodo zalepili usta in da sta nemirnega otroka v mrazu zaprli na balkon. Obe sta sicer potrdili dogodek in podali odpoved, a so se oglasili starši drugih otrok v skupini, ki so prepričani, da so obtožbe lažne, in zahtevajo, da se vzgojiteljici vrneta.

Ravnateljica vrtca Jelka Golob je v sporočilu za javnost zapisala, da so se pristojni v vrtcu pogovorili z vsemi prizadetimi, tako s starši kot z zaposlenimi in da intenzivno sodelujejo pri razjasnitvi okoliščin dogodka. "Dogodek sta vodstvu in staršem potrdili otrokova vzgojiteljica in njena pomočnica, ki izražata obžalovanje in opravičilo tudi za opozorila, ki sta jih namenili nemirnim otrokom, češ da 'bomo ustka morali zalepiti'," navaja ravnateljica. "Razumemo, da so bili prizadeti otroci in starši ob tem vznemirjeni in da je dogajanje vznemirilo širšo javnost. Vsem prizadetim se iskreno opravičujemo," je zapisala.

Iščejo dve novi delavki
Vrtec še poudarja, da zagovarjajo ničelno toleranco do nasilja in pritrjuje stališču ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da je vsakršno nasilje nad otroki nesprejemljivo in zahteva takojšnje ukrepanje za popolno zaščito otrok. "Zato smo do razjasnitve vseh okoliščin vzgojiteljico in pomočnico vzgojiteljice napotili na dopust, za otroke skupine Sonček pa začasno skrbita pomočnica vzgojiteljice, ki jo otroci in starši že poznajo, in njena sodelavka. Medtem sta obe zaposleni, ki sta potrdili prijavljeni dogodek, podali odpoved delovnega razmerja, zato smo objavili razpis za prosti delovni mesti," je zapisala ravnateljica.

V vrtcu sicer razumejo želje staršev, ki so bili z delom vzgojiteljice in njene pomočnice zadovoljni, da se vrneta na delovno mesto in temu, če bi preiskava pokazala, da otrok ni utrpel nasilja, ne nasprotujejo.

Mati otroka, ki je o dogodku spregovorila v javnosti, pa je dejala, da je le želela premestitev za svojega sina in da ni pričakovala, da bodo posledice tako hude.