Marcos Tavares je dosegel najpomembnejši gol v karieri. Foto: Reuters
Marcos Tavares je dosegel najpomembnejši gol v karieri. Foto: Reuters
Marcos Tavares
30-letni Brazilec s slovenskim potnim listom je najboljši strelec v zgodovini NK-ja Maribor. Foto: Reuters
Mitja Viler, Jasmin Handanović in Aleš Mertelj
Veselje Mitje Vilerja, Jasmina Handanovića, Aleša Mertlja in soigralcev po zadnjem sodnikovem žvižgu. Foto: Reuters

Nimam posebnih želja. Povedano po pravici, trenutno še ne razmišljam o tem, ampak o naslednji tekmi. To pa so Domžale.

Ante Šimundža o željah pred četrtkovim žrebom
Željko Filipović, Kris Commons in Marko Šuler
Kris Commons, najboljši strelec Celtica v lanski sezoni, je igral le v drugem polčasu. Foto: Reuters
Virgil van Dijk
Nizozemski branilec Virgil van Dijk v 93. minuti ni uspel premagati Jasmina Handanovića. Foto: Reuters
Navijači Celtica
Navijači Celtica so lahko rajali le pred tekmo. Foto: Reuters

Mariborčani so uvrstitev med najboljših 32 moštev Evrope pred 57.000 gledalci na kultnem stadionu Celtic Park napadli z dvema napadalcema. Ante Šimundža je v prvo postavo uvrstil tako Tavaresa kot Jeana Philippa Mendyja, na klopi pa pustil Damjana Boharja. Mladi Prekmurec je zadel na prvi tekmi proti Celticu prejšnji teden, ko je bil izid 1:1. V vezni vrsti je bila še ena sprememba, namesto Amirja Derviševića je začel izkušenejši Aleš Mertelj.

V 1. polčasu zagrozili Ibraimi, Tavares in Viler
Vijoličasti so se po začetnem pritisku gostiteljev (Marko Šuler bi v 5. minuti kmalu dosegel avtogol, ko je pred vrati uspešno izbil žogo po nevarni akciji Anthonyja Stokesa) hitro zbrali in imeli tri lepe priložnosti. Agim Ibraimi je po četrt ure z več kot 25 metrov meril malo mimo vrat, nato pa v naslednji akciji ukradel žogo, prodrl in jo podal na levo stran do Tavaresa, ki pa iz ugodnega položaja v kazenskem prostoru ni dobro zadel žoge.
V 29. minuti je sledil močan strel Mitje Vilerja prav tako z leve strani. Primorec je lepo izigral branilca pred sabo, a je vratar Craig Gordon njegov poskus ubranil. Tavaresu, ki je stal ob Gordonu in v katerega se je odbila žoga, ni uspelo hitro reagirati, zato jo je v roke zgrabil domači čuvaj mreže. Vmes je na drugi strani Virgil van Dijk po kotu z glavo iz bližine meril mimo vratnice.

Prečki McGregorja sledil odločilni gol
Drugi polčas se je začel s prevlado Celtica, rumena kartona sta prejela oba mariborska štoperja Šuler in Aleksander Rajčević, Callum McGregor pa je v 56. minuti po podaji Stokesa z leve strani z desnico stresel prečko. Nato je od daleč poskusil še rezervist Kris Commons, žoga je zletela kakšen meter prek vrat.
Po 20 minutah so Mariborčani le zapretili, blizu zadetka je bil Dare Vršič. Po izvajanju avta in kratki podaji Mendyja se je sam znašel pred Gordonom in iz ostrega kota na levi strani streljal močno, vendar naravnost v Celticovega čuvaja mreže. So se pa vrata v raj Šimundževim varovancem odprla v 75. minuti. Po predložku Vilerja z leve strani in slabem izbijanju Emilia Izaguirreja se je žoga ob borbenem Mertlju odbila do Tavaresa, ta pa je sredi kazenskega prostora s svojo slabšo desno nogo "iz prve" streljal čez Gordona pod prečko in zatresel mrežo. 0:1!
Van Dijk zapravil priložnost za izenačenje
30-letni Brazilec s slovenskim potnim listom in najboljši strelec v zgodovini Maribora je imel pozneje po podaji Damjana Boharja, ki je zamenjal Vršiča, še eno priložnost, a je s preveč sebično potezo (lahko bi podal nazaj Boharju) ustrelil visoko čez gol. Izid je tako ostal nespremenjen, kot tudi v 80. minuti po priložnosti Efeja Ambroseja z glavo (streljal je le nekaj centimetrov mimo vrat) in v 93. minuti, ko se van Dijk ni najbolje znašel in zapravil izjemno priložnost za 1:1. Njegov volej po ustavljanju žoge s prsmi s petih metrov je Jasmin Handanović ubranil in veliko slavje mariborske odprave se je po skoraj petminutnem sodnikovem podaljšku lahko začelo.
Žreb skupin bo v četrtek ob 17.45 v Monte Carlu.
Izjava trenerja Anteja Šimundže: "To je velik uspeh za vse nas - za klub, za navijače, za mesto Maribor, za celotno Slovenijo. Trdo smo delali za ta korak, nocojšnja zmaga pomeni uresničitev želja in je nagrada za ves trud vseh v klubu. Ter najlepše darilo za naše navijače, ki nam vedno stojijo ob strani. Velike čestitke ekipi za veliko predstavo! Pričakovali smo takšen Celtic. Vedeli smo, da bodo začeli previdneje in poskušali skozi tekmo dvigniti ritem. Celtic Park je zahtevno gostovanje za vsako ekipo, navijači ustvarjajo pritisk, zato sem verjel, da bodo morali po zmago. Temeljito smo se pripravili na tekmo. Celticu ne ustreza ekipa, ki goji kombinatorno igro. Vršič, Tavares, Ibraimi so oddelali svoje v obrambi in bili nevarni v napadalnih akcijah. Namen smo dosegli, ohranjali smo posest žoge in tako prišli do cilja."

4. predkrog, povratne tekme, prvaki:
Celtic - MARIBOR 0:1 (0:0) 1:1
57.000; Tavares 75.

Celtic: Gordon, Ambrose Emuobo, Lustig ( 72./ Boerrigter ), van Dijk , Izaguirre, Johansen, Mulgrew, Kayal ( 46./Commons ), McGregor, Berget ( 66./Matthews), Stokes.
Maribor: Handanović, Stojanović , Rajčević , Šuler , Viler, Filipović, Mertelj, Vršič ( 83./Bohar), Ibraimi, Tavares ( 92./Dervišević), Mendy.
Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)


APOEL - Aalborg 4:0 (2:0) 1:1
Vincius 29., De Vincenti 44., Aloneftis 64., Sheridan 75.

BATE BORISOV - Slovan Bratislava 3:0 (1:0) 1:1
Gordejčuk 41., Krivec 84., Rodionov 85.
RK: Soumah 79./Slovan
Sreda ob 20.45:
LUDOGOREC - STEAUA 0:1
(Bezjak)
MALMÖ - SALZBURG 1:2
(Kampl)
Sodnik bo Damir Skomina.


Neprvaki:
ZENIT - Standard Liege 3:0 (1:0) 1:0
Rondon 30., Hulk 53./11-m, 58.
RK: Fajzulin 44.; Faty 89.
Milec (Standard) je bil na klopi.

PORTO - Lille 2:0 (0:0) 1:0
Brahimi 49., Martinez 69.

Sreda ob 20.45:
ARSENAL - BEŠIKTAŠ 0:0

BAYER LEVERKUSEN - KÖBENHAVN 3:2
ATHLETIC BILBAO - NAPOLI 1:1

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.

Nimam posebnih želja. Povedano po pravici, trenutno še ne razmišljam o tem, ampak o naslednji tekmi. To pa so Domžale.

Ante Šimundža o željah pred četrtkovim žrebom
Uspeh nogometašev odmeva po celem mestu
Uspeh nogometašev odmeva po celem mestu