V prodaji je devet različnih vrst vinjet - letne, polletne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A in 2B ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred, v katerega sodijo motorji. Foto: Dars
V prodaji je devet različnih vrst vinjet - letne, polletne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A in 2B ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred, v katerega sodijo motorji. Foto: Dars

Na Darsu pojasnjujejo, da je barva vinjete za 2015 "intenzivna in sijoča, kot vse barve doslej", obenem pa se jasno razlikuje od barv iz prejšnjih let in od barve avstrijske vinjete. Izbor barve sicer poteka po vnaprej določenem sistemu, "na podlagi barvnega kroga, s katerim smo zaokrožili osembarvni ciklus", pravijo na Darsu.

Ob tej priložnosti v upravljavcu avtocest vse uporabnike pozivajo, naj vinjete kupujejo na uradnih prodajnih mestih. Teh je v Sloveniji 1.631, v tujini pa 1.027. Voznikom sporočajo tudi, naj shranijo spodnji del vinjete (kupon oziroma odrezek) in račun.

Kdaj je vinjeta veljavna?
Vinjeta je veljavna le takrat, ko je pred uporabo ceste pravilno nameščena na vozilu. Po odstranitvi zaščitne folije morajo vozniki vinjeto nepoškodovano namestiti na notranjo stran vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je jasno vidna od zunaj. Nalepke ne smejo namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno, ali na stransko okno vozila.

Pri lepljenju vinjete ni dovoljeno uporabljati drugih lepil, posebnih folij, lepilnih trakov in podobno. "Preden nalepite vinjeto, obvezno preverite, ali je preluknjana na pravi datum," poudarjajo na Darsu. V nasprotnem primeru lahko namreč le nenalepljeno vinjeto reklamirate pri prodajalcu.

Še posebej morajo biti pozorni vozniki tistih vozil, ki bi lahko nad simetralo prednje osi presegala višino 1,3 metra. Takšna vozila namreč potrebujejo vinjeto 2B, vozniki pa lahko preverijo, ali je njihov model objavljen na Darsovem seznamu izmerjenih vozil, ki potrebujejo omenjeno vinjeto.

Reklamacija je mogoča, vendar ...
Če se vinjeta pri nameščanju na vetrobransko steklo poškoduje ali če je uporabnik na vozilo, za katerega je potrebna vinjeta 2B, nehote namestili letno vinjeto 2A ali obratno, je vinjeto mogoče reklamirati. Vendar pa je to mogoče storiti le v 30 dneh in le v cestninsko-uporabniškem centru v Ljubljani. Vinjeta, na kateri se je v celoti ali delno pojavil varnostni napis NEVELJAVNO, ne more biti predmet reklamacije, ob tem opozarjajo na Darsu. Zato voznike svarijo, naj tudi ob morebitni namestitvi napačne vinjete te ne skušajo sami odstraniti.

Prodanih že 32,5 milijona vinjet
V prodaji je sicer devet različnih vrst vinjet - letne, polletne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A in 2B ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred, v katerega sodijo motorji. Skupaj je bilo doslej v Sloveniji prodanih 32,463 milijona vinjet. Prodaja se vsako leto zvišuje. Lani je bilo prodanih 5,673 milijona vinjet, letos pa do konca septembra 4,984 milijona.