Foto:
Foto:

Vladan Rovčanin je na kolege streljal v zgradbi gledališča v Nišu, nedaleč od centra mesta, ki jo uporablja varnostno-obveščevalna služba in kjer je tudi delal, takoj zatem pa se je predal. Na kolege naj bi streljal zaradi jeze, ker naj bi ga kmalu odpustili iz službe.

Za incident kriv "vietnamski sindrom"?
Srbsko notranje ministrstvo je sporočilo, da gre incident pripisati "vietnamskemu sindromu" med veterani vojne za Kosovo. Policija ni navedla motiva za streljanje, v izjavi pa je zapisala, da je med žrtvami streljanja Rovčaninov šef, njegova tajnica in dva pripadnika varnostno- obveščevalne službe.

Neodvisna agencija Beta pa poroča, da so starši Rovčanina živeli v Gračanici, enklavi na Kosovu, od koder so mnogi Srbi pobegnili. Tisti, ki so ostali, živijo pod zaščito Natovih sil - pred morebitnimi povračilnimi napadi kosovskih Albancev.

Srbija je v letih 1998 in 1999 na Kosovo poslala 40.000 pripadnikov paravojaških policijskih enot in vojakov, da bi se borili proti gverilskim napadom etnične albanske separatistične organizacije Osvobodilna vojska Kosova. Iz pokrajine so se morali po 78 dneh bombardiranja Natovih sil konec pomladi leta 1999 Srbi umakniti. Od takrat je Kosovo pod upravo mednarodne skupnosti.