Foto:
Foto:
Alastair Campbell in Tony Blair.

Blair pa je za naslednika Alastaira Campbella na mestu direktorja za komunikacije že imenoval nekdanjega tiskovnega predstavnika Laburistične stranke Davida Hilla.

Campbell je 19. avgusta pričal pred komisijo, ki preiskuje samomor svetovalca britanske vlade za orožje Davida Kellyja.

Na zaslišanju je Campbell zavrnil obtožbe o prirejanju podatkov o iraškem orožju za množično uničevanje in zatrdil, da je šefe obveščevalnih služb pozval, naj spremenijo pretirano retoričen slog poročila. Campbell je tudi zanikal, da bi imel kakršen koli vpliv na navedbo o iraški sposobnosti aktiviranja orožja za množično uničevanje v 45 minutah.

Campbell: Odstop načrtoval spomladi
Pričakovalo se je, da bo Campbell odstopil konec leta, vendar je vse presenetil, ko se je za odstop odločil v trenutku, ko je Blairova vlada v najhujši krizi v svoji šestletni zgodovini. V izjavi za javnost je Campbell dejal, da so se že 7. aprila letos odločili za njegov odstop to poletje in zdaj je o tem tudi uradno seznanil premierja.

V izjavi je Campbell še dejal, da je nameraval odstopiti že lani poleti, vendar ga je zaradi razvoja dogodkov v zvezi Irakom premier Blair prosil, naj ostane in vodi vladno komunikacijo glede vprašanja Iraka, kar je z veseljem sprejel.

Pravi namestnik premierja
Campbell je tesni sodelavec Tonyja Blaira že desetletje in prav on je tudi pripomogel, da je Blair dvakrat premočno zmagal na volitvah. Opisovali so ga kot "pravega namestnika premierja" in prav Campbell naj bi igral ključno vlogo pri oblikovanju poročila o iraškem orožju za množično uničevanje, ki ga je sedaj pod drobnogled vzela komisija lorda Huttona v zvezi s preiskavo o samomoru Davida Kellyja.

Blair hvali Campbella
Blair je Campbella opisal kot izredno sposobnega, pogumnega in zvestega pomočnika, ki je predan stvari, v katero verjame. Pripisal pa mu je tudi veliko zaslug za uspeh Laburistične stranke na volitvah.