Foto:
Foto:
Slovenski metropolit Franc Rode med mašo na Hrvaškem.

Tako je dejal slovenski metropolit in ljubljanski nadškof Franc Rode na prvem skupnem shodu hrvaških in slovenskih katoličanov v hrvaškem romarskem središču Marija Bistrica pri Zagrebu. Rode je srečanje označil kot milost neprecenljive vrednosti.

"V nasprotju z mnogimi evropskimi narodi je spomin slovenskega in hrvaškega naroda čist, saj med nami nikoli ni bilo oboroženih sporov. Eni drugim nismo storili nobene krivice," je še dejal ljubljanski nadškof in poudaril, da sta dva naroda skozi stoletja gojila vzajemne simpatije, ki so omogočile plodno izmenjavo na političnem, gospodarskem, kulturnem in duhovnem področju.

Rode je še spomnil na katoliške duhovnike, ki so prispevali k povezovanju hrvaške in slovenske katoliške cerkve, in pri tem posebej omenil škofa Antona Mahniča, ki je služboval na hrvaškem otoku Krk, in nekdanjega zagrebškega nadškofa Alojzija Stepinca, ki je med drugo svetovno vojno v svojo nadškofijo po Rodetovih besedah sprejel prek 300 slovenskih duhovnikov in jih tako rešil koncentracijskih taborišč.

Bozanić: Molimo za odgovorne v obeh državah
Zagrebški nadškof Josip Bozanić pa je povedal, da na srečanju, kjer se je zbralo več tisoč vernikov, molijo za odgovorne v obeh državah, da bi prebivalce in vernike obeh narodov spodbudili k sodelovanju in vzajemnemu spoštovanju.