Foto:
Foto:

Hrvaškega predsednika je na enodnevni obisk povabil predsednik SČG-ja Svetozar Marović.

Med prvim uradnim obiskom hrvaškega predsednika v Beograd po letu 1991, sta se predsednika Mesić in Marović opravičila za zločine svojih državljanov, storjenih v preteklosti.

Mesić se bo srečal še s premierjem Srbije Zoranom Živkovićem in njegovim črnogorskim kolegom Milom Djukanovićem. Tema pogovorov med delegacijama bodo dvostranski odnosi, ki jih obremenjujejo posledice vojne, evroatlantsko povezovanje in mednarodna vprašanja. Tako naj bi se pogovarjali o liberalizaciji režima vizumov, maloobmejnega prometa, pa tudi o vprašanju iskanja pogrešanih oseb iz vojnih časov in o problemu vrnitve srbskih beguncev na Hrvaško. Hrvaški predsednik je napovedal, da bo načel tudi vprašanje vračanja premoženja podjetij, ki je po razpadu Jugoslavije ostalo v drugi državi.

Mesić: "Izključno ekonomsko območje ni uperjeno proti nikomur"
Črnogorski zunanji minister Dragiša Burzan je v torek izrazil upanje, da se bo med obiskom hrvaškega predsednika v Srbiji in Črni gori začel tudi dialog med državama o nameravani hrvaški razglasitvi izključnega gospodarskega pasu na Jadranu. Burzan je dejal, da gre za pomembno vprašanje za obe državi in da je Črna gora zainteresirana za začetek dialoga o tem.

Hrvaški predsednik se s predsednikom SČG-ja Marovićem ni pogovarjal o izključnem ekonomskem območju (EEZ) na Jadranu, ampak o morskih mejah, ki še niso določene. Po Mesićevem mnenju ima država, ki ima dostop na odprto morje, pravico razglasiti EEZ.

To je prvi uradni obisk hrvaškega predsednika v sosednji državi od leta 1991, ko je Hrvaška razglasila samostojnost. Hrvaški predsednik je pred nekaj tedni že obiskal Črno goro. Tedaj so predstavniki obeh držav poudarili, da med Hrvaško in Črno goro ni odprtih vprašanj - ta obstajajo med Hrvaško in Srbijo.