Nauk zgodbe: muzeji izvora predmetov ne preiskujejo preveč vneto, če jim je v interesu, da bi jih odkupili. Foto: AP
Nauk zgodbe: muzeji izvora predmetov ne preiskujejo preveč vneto, če jim je v interesu, da bi jih odkupili. Foto: AP
false
Interpol ugotavlja, da nezakonita trgovina s kulturno dediščino na leto prinese okrog 9 milijard dolarjev: večji dobiček imajo samo še trgovina z ljudmi, mamili in orožjem. Foto: EPA
false
Ameriški veleposlanik v Italiji John R. Phillips in italijanski minister za kulturo Dario Franceschini. Foto: EPA
false
"Zločin je morda star, a storilci so še kako sodobni," so v izjavo za javnost o nezakonito izkopanih vazah zapisali v Agenciji za domovinsko varnost. Foto: AP

Veleposlanik ZDA v Italiji John Phillips je ob predaji omenjenih artefaktov v torek izrazil veselje, da lahko sodeluje pri vrnitvi teh dragocenih predmetov njihovim zakonitim lastnikom - italijanskemu ljudstvu.

Vedno se zaplete pri prodaji
Po besedah načelnika policijskega oddelka za kulturno dediščino Mariana Ignazia Mosse so freske odkrili, ko jih je hotel kupiti anonimni zbiratelj iz New Yorka. Na freskah iz 1. stoletja pr. n. št. so upodobljeni ženska v rdečem ogrinjalu in z vrčem v rokah, moški in mlada ženska v družbi otroka ali pa morda keruba.

Iz Pompejev so bile ukradene 26. julija 1957 skupaj s še tremi drugimi freskami, ki so jih prav tako že našli - eno leta 2000 v Švici, drugo leta 2008 v Veliki Britaniji in tretjo pred šestimi leti v ZDA.

Ker fresk ni mogoče namestiti nazaj na njihovo izvorno mesto, jih bodo od zdaj najverjetneje hranili v Narodnem arheološkem muzeju v Neaplju.

Med predmeti, ki jih je ZDA vrnila Italiji, so bili še marmornati rimski sarkofag iz 2. stoletja, nekaj etruščanskih in grških vaz, kipi, knjige ter beneški top iz 17. stoletja (Top je prestregla mejna kontrola v Bostonu, ko so ga skušali iz Egipta pretihotapiti v pošiljki gradbene opreme.).

Prodaje s ponarejenimi papirji se redno dogajajo
Nekatere med temi 25 predmeti so v preteklosti na prodaj ponujale tudi ugledne dražbene hiše, kot sta Christie's in Sothesby's, saj so preprodajalci lagali glede njihovega izvora in zagotavljali, da so bili iz Italije uvoženi zakonito. Spet druge so - zopet v dobri veri - pokupili muzeji in zbiratelji v ZDA - ki so jih po razkritju resničnega izvora prostovoljno izročili oblastem. To velja za etruščanske vaze, ki sta jih hranila Muzej umetnosti v Toledu in Inštitut umetnosti v Minneapolisu (prodal jim jih je trgovec po imenu Giacomo Medici!), pa za knjige o botaniki iz 17. stoletja (Univerza Johna Hopkinsa) in za rokopis iz 16. stoletja iz Torina (Univerza Južne Floride).

Nekatere predmete je menda kupil tudi bogat, a neimenovani ameriški "mogotec", ki je nedavno umrl; njegovi zakladi so bili zaseženi iz skladišča v San Diegu, preden bi lahko sploh prišli na dražbo.

Pri obsežni preiskavi, ki se je osredotočila na ukradene italijanske umetnine, tihotapljene čez Atlantik, so sodelovali policisti v devetih mestih, tudi v Bostonu, Miamiju, New Yorku, San Diegu in San Franciscu. V New Yorku so, denimo, zasegli 1800 let star pokrov rimskega sarkofaga, na katerem je upodobljena Ariadna, hči kretskega kralja Minosa.

Del najdenih predmetov so tudi starodavni grški vrči za vino ("oenochoe") in keramične amfore ("pelike"), ki naj bi bile najdene v okviru nezakonitih izkopavanj v Puglii (na jugu Italije), kjer so Stari Grki kolonije ustanavljali od 8. stol. pr. n. št. dalje.