Bolnišnica Murska Sobota bo morala vrniti dobra dva milijona evrov. Na ministrstvu upajo, da bodo denar lahko vrnili v 18 obrokih. Foto: MMC RTV SLO/Jože Grgurič
Bolnišnica Murska Sobota bo morala vrniti dobra dva milijona evrov. Na ministrstvu upajo, da bodo denar lahko vrnili v 18 obrokih. Foto: MMC RTV SLO/Jože Grgurič

Sume so prijavili tudi policiji, vendar policijska uprava Murska Sobota, ki je javno naročilo preiskovala, ni odkrila elementov kaznivih dejanj. "Zato je bilo na tožilstvo Murska Sobota posredovano poročilo," pojasnjujejo na policijski upravi Murska Sobota. Tudi zato direktor bolnišnice Murska Sobota Bojan Korošec vračila denarja in svojih morebitnih napak ne želi komentirati, saj upa, da mu bodo pri evropskem denarju vsaj deloma pogledali skozi prste. Ob tem pa ni dvoma, da bi takojšnje vračilo lahko ogrozilo poslovanje bolnišnice, katere letni proračun je 43 milijonov evrov.

O nepravilnostih pri pridobivanju evropskih sredstev se bodo pogovarjali tudi v nocojšnji oddaji Tarča - ob 20. uri na TV Slovenija 1.

Kolumna Špele Šipek: Kje izgubljamo evropske milijone?

A ugotovitve službe vlade za razvoj o nepravilnostih je potrdil tudi Urad republike Slovenije za nadzor proračuna. V svojem poročilu navaja nepravilnosti, povezane s sumom goljufije pri nabavi opreme in nepravilnosti pri izvedbi postopkov javnega naročila. Sum goljufije se je nanašal na opremo, ki se je razlikovala od dejansko nabavljene. “Napake pri postopku javnega naročila so bile povezane z zmanjšanjem obsega naročenih del glede na razpis ter pozneje sklenjenih aneksov k pogodbi zaradi dodatnih in več del, s katerimi se je povečala končna vrednost naročila,” so zapisali v poročilu.

Prav zato ministrstvo za zdravje že išče možnosti za poplačilo. "Visoka kazen, po kateri mora Splošna bolnišnica Murska Sobota vrniti evropska sredstva, bi lahko ogrozila njeno likvidnost. Ministrstvo za zdravje bo zato predlagalo ministrstvu za finance, da bi bolnišnica vračala ta sredstva obročno, in sicer v 18 mesečnih obrokih,” pojasnjujejo na ministrstvu. Kaj to pomeni za bolnike in zaposlene v bolnišnici, pa za zdaj še ni mogoče napovedovati.