Norbert Gerold je bil gost v radijski oddaji Evropa osebno. Foto: Norbert Gerold
Norbert Gerold je bil gost v radijski oddaji Evropa osebno. Foto: Norbert Gerold
Norbert Gerold v akciji. Foto: Norbert Gerold

Pred odhodom v Avstraljo je delal kot vaditelj smučanja. Eden od kolegov mu je neko poletje dejal, da odhaja v deželo tam spodaj, kjer je dobil službo, prav tako kot vaditelj smučanja.

“Vprašal sem, ali potrebujejo še koga, rekel je, da potrebujejo. In sem šel še jaz … Več let sem potem potoval med Lechom pozimi in Avstralijo poleti. No, po štirih letih sem si rekel, dovolj bo, treba se bo zresniti in poiskati kaj bolj stalnega. Čeprav imam smučanje rad, nisem hotel učiti do 50. leta.”

V Avstraliji je Norbert Gerold zaslužil milijone in je že skoraj desetletje v pokoju, tako da ima ogromno časa za svoj konjiček – kolesarjenje. “Nekoč sem smučal z nekim gospodom, predlagal mi je, da bi začel prodajati nepremičnine. Po štirih letih sem videl, da mi kar gre, ker znam dobro z ljudmi. Leta 86′ sem začel svoj posel, dobro zaslužil, leta 2005 pa sem podjetje prodal in od takrat sem upokojen. Imel sem srečo, da sem kupil nekaj dragih posestev, ki jih zdaj oddajam in s tem solidno živim. Nisem bogat, ampak mi gre kar dobro.”

Kolesarjenje združuje tekmovalnost in sprostitev
Avstralski Avstrijec oziroma avstrijski Avstralec se je v Sloveniji konec avgusta mudil na svetovnem prvenstvu za amaterske (oziroma ljubiteljske) kolesarje. Nekdanji smučar je namreč pred dvajsetimi leti, ko mu je zdravnik prepovedal smučati, če hoče v starosti zaradi mnogih poškodb sploh še hoditi, našel novo ljubezen.

"Pri kolesarstvu sta mi všeč dve stvari. Gre za druženje, kolesariš lahko s skupino, se zabavaš, pozneje pa spiješ še kavo ali pivo. Po drugi strani pa sem tudi tekmovalen in kolesarstvo mi omogoča tudi to. Kolesarim že 20 let in lahko rečem, da sem že kar malo obseden. Če ne kolesarim, postanem siten."

Na svetovno prvenstvo amaterjev je prišlo kar 85 Avstralcev
Na svetovnem prvenstvu je bilo več kot Avtralcev le Slovencev in Italijanov. “Ja, neverjetno. Ne vem zakaj, zgolj predvidevam lahko, da nas je toliko zato, ker je Avstralija pač tako daleč, in pot smo izkoristili tudi za dopust. Če prideš na drug konec sveta z dvema kolesoma in celim kupom opreme, je to prava logistična mora. Zato pač ne prideš za en teden. Ponosen sem, da toliko Avstralcev zanima nastop.”

Med svojimi prijatelji in znanci je naredil izvrstno reklamo za Slovenijo
Norbert še dodaja, da je v zadnjem mesecu med kolesarjenjem odkril biser, za katerega sploh ni vedel, da obstaja, čeprav je tako blizu njegove Avstrije.

“Veliko časa sem preživel na zahodu Slovenije, od Kranjske Gore do Pirana. Zaljubljen sem v Mangart. Z ženo sva bila tudi v jami, ne tisti z vlakcem, ampak oni drugi. Pa v Lipici … Prej o Sloveniji nisem vedel skoraj ničesar in mislim, da je ta kolesarski dogodek odličen za slovenski turizem. Več sto ljudi je prišlo sem in si mislilo – uau – kaj pa je tole. Čudovito je. Vse je zeleno in čisto.”

Sogovornik še dodaja, da bi se morali v Sloveniji bolj načrtno lotili kolesarskega turizma. Narava je bila neverjetno darežljiva do nas, povpraševanje po kolesarskem turizmu pa strmo narašča, pravi.

Spodaj lahko prisluhnete oddaji Evropa osebno.