Fašjenkov pustni karneval je v Dobovo privabil kar 45 pustnih skupin. Foto: Goran Rovan
Fašjenkov pustni karneval je v Dobovo privabil kar 45 pustnih skupin. Foto: Goran Rovan
false
Letos so bile kar štiri skupine iz Hrvaške, med njimi tudi samoborski fašnik. Foto: Goran Rovan
18. Fašjenkov mednarodni pustni karneval v Dobovi
Dobova

Zima se očitno še ni poslovila, tako je tudi ta konec tedna pokazala svoje škrbaste zobe. Zato so se pustni veseljaki iz vse Slovenije, na pomoč pa so jim prišli tudi iz sosednje Hrvaške, znova spopadli z njo - na velikem mednarodnem pustnem karnevalu v Dobovi, ki ga prireja tamkajšnji sekcija Fašjenk dobovskega turističnega društva, in to že 18. leto zapored.

Na popravnem izpitu so se zbrale tako tradicionalne pustne maske, ki gojijo to kulturno tradicijo, kot tudi druge sodobnejše pustne skupine, ki se pač odzivajo na "noro" dogajanje pri nas in v svetu. Tako sta se med avtohtonimi maskami predstavili dve domači - obrški prutarji ter ločki kosci in orači. Iz Slovenije pa so prišli koranti s Hajdine, dornavski cigani, pust mozirski, šjme iz Vrbova, Prforcenhaus iz Kostanjevice na Krki, striček z Vira.

Letos so se na dobovskem karnevalu predstavile kar štiri skupine iz sosednje Hrvaške, kar je rekordna udeležba tujih mask. Med njimi so bili že deveto leto pustni veseljaki iz sosednjega Ključa Brdovečkega, od koder so prek Sotle prišli kar z veliko križarko. Prišla je tudi številčna delegacija samoborskega fašnika, kjer njihov fašnik traja kar 11 dni, pa tudi dve pustni skupini iz Ivanič Grada in okolice Varaždina.

Seveda pa so bile v povorki tudi številne aktualne pustne maske - številne med njimi iz bližnjih vasi in tudi drugih krajev. Tako so se kot badmintoniste predstavile dobovske mažoretke, Ločka žlahta se je letos oblekla v pirate in prijadrala s piratsko ladjo, iz Rigonc so prišle domine, glasni so bili dobovski drumerji kot nekakšen bobnarski orkester, ni manjkala niti pustna ločka godba, pa dubuski snežaki, kamele, iz Šoštanja se je pripeljal vlak smrti, s Krškega polja so se pojavile čarovnice, iz Mozirja so prišle mikimiške, z Vira mafijci, pa tudi beguncev in policistov ni manjkalo. Pa tudi med obiskovalci, ki so lahko uživali v pustnem rajanju, ni manjkalo tistih, ki so si nadeli pustno opravo.

Pustni veseljaki iz Dobove se lahko pohvalijo, da so že deset let člani Združenja evropskih karnevalskih mest. Njihov karneval pa je bil letos predstavljen tudi v oddaji Slovenija danes na Drugem programu TV Slovenija. Za popestritev na nebu pa je s svojimi vragolijami poskrbel tudi akrobatski pilot Jure Tomše.

Goran Rovan, TV Slovenija

18. Fašjenkov mednarodni pustni karneval v Dobovi
Dobova