Za številne je prenehati kaditi zelo zahtevna naloga. Foto: EPA
Za številne je prenehati kaditi zelo zahtevna naloga. Foto: EPA
Telefoniranje
Na telefonski liniji delajo posebej usposobljeni svetovalci, zato je pomoč vodena strokovno in anonimno. Foto: BoBo

Iz psiholoških razlogov ljudje, četudi so že nehali kaditi, znova posežejo po cigareti. Da se to ne bi zgodilo, so zelo pomembni notranja motivacija, stališče in zavzetost, da ljudje pridejo do cilja, ki so si ga zastavili, ter poznavanje učinkovitih strategij, kako premagovati različne skušnjave. Na drugi strani so pomembni tudi motivi za začetek kajenja, ki so različni, zato je pomembno, da človek o njih že sam dobro razmisli. Pri vseh teh vidikih pa lahko dobi oseba dobro podporo svetovalcev.

Na anonimno telefonsko številko 080 27 77 lahko pokličete vsi, ki se želite odvaditi kajenja in pri tem potrebujete oporo v trenutkih, ko je brez cigarete najtežje. V dopoldanskih in popoldanskih urah vam pomoč zagotavljajo strokovno usposobljeni svetovalci, tako da vas seznanijo z informacijami o strategijah za premagovanje skušnjav. Za pomoč pri zasvojenosti od nikotina se lahko poleg klica na brezplačno telefonsko številko obrnete tudi na bližnji zdravstvenovzgojni center v zdravstvenem domu.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) koordinirajo dve svetovalni dejavnosti za opustitev kajenja, in sicer v zdravstvenovzgojnih centrih in prek brezplačne anonimne telefonske številke 080 27 77. Približno 60 odstotkov klicateljev, ki so uporabili podporo z individualiziranim načrtom opuščanja kajenja, se je uspešno spopadlo z zasvojenostjo s cigaretami, od tega je približno 30 odstotkov ljudi kajenje opustilo, 30 odstotkov pa jih je zmanjšalo število pokajenih cigaret z namenom, da kajenje dokončno opustijo, je pojasnila mag. Tadeja Hočevar z NIJZ-ja.

Svetovalce lahko pokličete vsak dan med 7. in 10. uro ter popoldne med 17. in 20. uro. "Raziskave in naši klicatelji so potrdili, da je največja kriza zjutraj in takrat, ko je časa več, zato je zdaj možnost svetovanja tudi ob koncu tedna. Ob koncu tedna in v jutranjih terminih je tudi največ resnih klicev," je pojasnila Hočevarjeva.

Svetovanje po telefonu in možnost individualiziranega spremljanja napredka
Na telefonski liniji delajo posebej usposobljeni svetovalci, zato je pomoč vodena strokovno in anonimno. "Najpogostejše oblike izvedene pomoči so informacije o škodljivosti kajenja in prednostih nekajenja, zdravilih za opuščanje kajenja, splošna podpora med opuščanjem kajenja, motivacija za opustitev kajenja in pomoč pri izbiri učinkovitih strategij za premagovanje skušnjav. S klicateljem lahko oblikujemo tudi individualiziran načrt opuščanja kajenja in ob tem njegov napredek dlje časa telefonsko spremljamo, kar je druga stopnja telefonskega svetovanja. V tem primeru se klicatelj s svetovalko dogovori za uro, ki ni več vezana na čas od sedme do desete, ampak imata individualiziran načrt, ki ga pripravita skupaj. V tem primeru kliče svetovalka," je razložila Hočevarjeva.

Usmeritev v zdravstvenovzgojne centre
Uporabnike usmerjajo tudi v druge oblike pomoči, in sicer v zdravstvenovzgojne centre, ki so skoraj v vsakem zdravstvenem domu. Tam potekajo skupinske delavnice in individualno svetovanje za spremembo življenjskega sloga, med drugim tudi za opuščanje kajenja. "Za tiste, ki ne morejo do centrov zaradi prevoza, neugodnih terminov izvedbe svetovanj in drugih omejitev, se je za dobro izkazala ravno anonimna telefonska številka oziroma telefonska oblika svetovanja. Doseči želimo to, da bodo različne oblike pomoči dosegljive čim več prebivalcem."

Pri nikotinu hitro nastopi zasvojenost
Nikotin hitro privede do zasvojenosti zaradi fiziološkega in psihološkega vidika. Pri opuščanju kajenja fiziološka kriza nastane na začetku in je vezana na telesne potrebe, na receptorje, ki nikotin pričakujejo, in substance, ki jih je organizem navajen. Običajno fizična zasvojenost relativno hitro izzveni.

"Iz psiholoških razlogov ljudje, četudi so že nehali kaditi, znova posežejo po cigareti. Da se to ne bi zgodilo, so zelo pomembni notranja motivacija, stališče in zavzetost, da ljudje pridejo do cilja, ki so si ga zastavili, ter poznavanje učinkovitih strategij, kako premagovati različne skušnjave. Na drugi strani so pomembni tudi motivi za začetek kajenja, ki so različni, zato je pomembno, da človek o njih že sam dobro razmisli. Pri vseh teh vidikih pa lahko dobi oseba dobro podporo svetovalcev," je poudarila Hočevarjeva.

Z novo embalažo želijo odvrniti od kajenja tiste, ki še niso prižgali prve cigarete
"Ko človek že enkrat kadi, mu nudimo oporo in mu pomagamo, da se kajenja odvadi. Sprememba embalaže pa je vezana na omejevanje dostopnosti oziroma to, da cigareta sama po sebi ni več privlačna in da ob priložnosti mladi po njej niti ne posežejo. Kot kažejo tuje raziskave, je tak ukrep učinkovit, v Sloveniji pa je o učinkih embalaže še prezgodaj govoriti, ker je pri nas to še čisto nov ukrep in raziskave še niso narejene."

V raziskavah so ugotovili, da k uspehu pri opuščanju kajenja lahko znatno prispeva tudi podpora domačega okolja oziroma bližnjih. Hočevarjeva je še poudarila, da "ne glede na to, v katerem starostnem obdobju ste, se pozitivni učinki prenehanja kajenja kmalu pokažejo. Najboljše pa je to storiti čim prej."

Iz psiholoških razlogov ljudje, četudi so že nehali kaditi, znova posežejo po cigareti. Da se to ne bi zgodilo, so zelo pomembni notranja motivacija, stališče in zavzetost, da ljudje pridejo do cilja, ki so si ga zastavili, ter poznavanje učinkovitih strategij, kako premagovati različne skušnjave. Na drugi strani so pomembni tudi motivi za začetek kajenja, ki so različni, zato je pomembno, da človek o njih že sam dobro razmisli. Pri vseh teh vidikih pa lahko dobi oseba dobro podporo svetovalcev.