Osteoporoza sicer velja bolj za bolezen žensk, vendar pa je ima krhke kosti tudi čedalje več moških. Foto: Thinkstock
Osteoporoza sicer velja bolj za bolezen žensk, vendar pa je ima krhke kosti tudi čedalje več moških. Foto: Thinkstock

Osteoporozni zlom kosti prizadene že vsako drugo žensko po 50. letu starosti in vsakega petega moškega v teh letih, je za TV poročala Vanja Kovač. V Sloveniji zaradi osteoporoze vsako leto oskrbijo okoli 16.000 zlomov kosti, četrtina bolnikov, ki si zlomijo kolk, pa zaradi zapletov umre.

Tiha bolezen, zato je preventiva še bolj potrebna
Osteoporoza je t. i. tiha bolezen, ker do prvega zloma bolezni sploh ne zaznamo, saj ni nobenih drugih znakov in bolečin. Zato je pomembno poznati klinične dejavnike tveganja za razvoj te bolezni. “Ti so: ženski spol, nizka teža, zlom kolka pri starših, vsi zlomi po 50. letu, pa tudi različna zdravila, kot recimo glukokortikoidi (za zdravljenje hude astme, kronične vnetne bolezni ...), pa tudi zdravila, ki jih uporabljamo za zdravljenje dojke in prostate,” je povedal dr. Tomaž Kocjan s kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni.

Učinkovit način ugotavljanja bolezni je merjenje kostne gostote, ki pa je samoplačniško.

Treba je vedeti, da imamo na voljo zelo učinkovita zdravila, ki zmanjšajo tveganje za osteoporozne zlome, in lahko to samoplačniško storitev zaobidemo in začnemo zdraviti na podlagi kliničnih dejavnikov tveganja,” pojasnjuje Kocjan.

Pomembni so telesna dejavnost in hrana, bogata s kalcijem in beljakovinami, ter vitamin D. “Izrazito slabo deluje na kosti kajenje, zelo slabo vpliva tudi pretirano uživanje alkohola,” še pravi Kocjan.

Najpomembnejša je pravilna skrb za kosti med puberteto ter med 25. in 30. letom starosti, saj si takrat gradimo kostno maso, ki je naša zaloga za starost.