Prijeten poznopoletni sprehod Akihita in Mičiko po njunem vrtu pri cesarski palači. Foto: Reuters
Prijeten poznopoletni sprehod Akihita in Mičiko po njunem vrtu pri cesarski palači. Foto: Reuters
Mičiko je tudi dobra slikarka, kuharica in vešča v pripravljanju dišečih kadil (kodo). Foto: Reuters

Kot so sporočili iz cesarske palače v Tokiu, si ob okroglem jubileju še vedno zelo vitalna cesarica, ki se je lani več kot 300-krat udeležila uradnih dolžnosti, želi predvsem, da bi na svetu ob prihajajoči 70. obletnici konca druge svetovne vojne, ki jo bomo praznovali naslednje leto, na svetu končno zavladal mir. "Pomembno je, da se vsi, ki danes uživamo v miru, še naprej trudimo, da bi zatrli vsak še najmanjši spor in trpljenje tako na Japonskem kot drugje in si vedno prizadevamo za mir v svetu," je povedala.

Ljubezen z Akihitom traja več kot pol stoletja
Dodala je, da je hvaležna, da je njen soprog, cesar Akihito - spoznala sta se ob teniškem igrišču konec 50. let prejšnjega stoletja -, svoj 80. rojstni dan lani pričakal dobrega zdravja, za kar naj bi se imel zahvaliti molitvam in dobrim željam svojih podanikov.

Dodala je, da je bil v več kot pol stoletja, kolikor sta skupaj, vedno skromen in ponižen mož, ki je tako njo kot njune otroke vodil včasih strogo, a vedno z radodarnim srcem. "To je tisto, zaradi česar sem prišla tako daleč," je prepričana. Hvaležna je tudi, da so vsi trije njuni otroci - sinova Naruhito (prestolonaslednik) in Fumihito ter hči Sajako - odrasli v zrele in samostojne osebnosti.

V sporočilu se je poleg lepih dogodkov minulega leta cesarica spomnila tudi hudih dežnih nalivov in izbruha vulkana na Japonskem ter dodala, da moli za duše žrtev teh naravnih katastrof, in izrazila sočutje njihovim družinam.

Izobražena in omikana
Cesarica Mičiko je na prestolu nasledila svojo taščo, cesarico Nagako, soprogo pokojnega cesarja Hirohita, Akihitovega očeta. Bila je prva običajna meščanka, ki se je poročila v japonsko cesarsko družino, a kaj kmalu je postala najvidnejša soproga kakega vladarja v japonski zgodovini.

Rodila se je leta 1934 v ugledni tokijski družini katoliške veroizpovedi, izobraževala se je tako po tradicionalnem kot zahodnjaškem sistemu (tudi na Harvardu in Oxfordu), že v otroštvu se je učila angleščine (diplomirala je iz angleške književnosti) in igranja klavirja, za katerega rada sede še danes. Njeni sorodniki so znani učenjaki in predstavniki japonskega družbenega življenja.